Јас родив 1ви Ноември минатава година и поднесувавме во општина Маџари... и се изначекавме скоро цел месец за изводот
Незнам зашто толку се изначекавме.. рекоа порака ке пуштиме кога ке биде готов, чекај чекај ги нема и мм два пати директ беше таму, два пати систем некој им бил паднат Баш се нервирав дека книшка сакав да извадиме побрзо...
Купуваш книшка, пополнуваш се што треба на прва и втора страна и носиш на работа за да го пријават детето под осигурување на фирмата. Толку. Кај мене двете се преку татко им оти он е во државна институција и посигурни ми се околу осигурувањето.
Кај мм на работа они носат во социјално да пријават исто и кај мене ама ние двајца сме во големи фирми/ институции. Е сега ако си во помала фирма прашај си кај сметководителот или кај тој што ви ги води овие работи па ќе ти каже. Ваљда не очекуваат сама да си ја носиш книшката во социјално.
A ako nosam sama koj dokumenti mi trebaat Jas mesec ipol uste nemam izvod edvaj go zemav pa go zgresile pa go vrakav ...
ТИ треба здравствена книшка, извод на детето, барање за додавање на член под твоето осигурување кое ти го дават во фондот и треба печат на него од фирмата. Тоа ЈАС носев
Мајки да прашам за пријавување на новороденче во управа за водење на матични книги (бивша комерцијална) мора еден родител да оди лично или може дедото (татко ми да ја пријави) Фала ви
Девојки, каде се вади извод за оние кои се породиле во Ремедика ? И дали работат и попладне за поднесување на документи или само до 16 часот?
женски како иде постапката за извод? здравје ќе се пораѓам у чаир па треба со отпусната листа негде да се пријави тоа? и дали откако се вади изводот дури тогаш не исплаќаат од фонд?
Може и во Чаир болницата да извадите извод во рок од 48часа одкако ќе се породиш,мислам дека беше со фотокопии од л.карта. Со извод,породилно боледување и трансакциска се носи во фирма тие ги праќаат во фонд.