Барав ваква тема, ама не најдов, сакав да споделам еден рецепт за сок за растварање... Мајка ми направи еден од вишни. Е не сум толку добра за пишување рецепти, ама ајде. Потребни состојки (за кило вишни) - 1 кг шеќер - една ќесичка лимонус - 1 кг вишни Се тргаат гранчињата на вишните, а вишните се ставаат во поголем сад (без да се вадат семките) Се додава шеќерот и лимонтусот, потоа вишните се гмечат. Па се оставаат да се цедат 24 часа. Откако ќе поминат 24 часа, сокот е веќе исцаден, а во цадката (или како и да се вика ) ќе останат само семките. Сокот се става во шише, се остава да се лади, откако ќе се излади треба во чаша да се стави 1 прст од него, а останатото вода. Не знам колку добро објаснив ама ајде. Ако не ви се допаѓа темата во канта.
Мојот омилен лете сок/леден чај: три китки нане три кила шеќер три лесички лимонтус три литри вода Се зема едно огромно тенџере, се од горенаведеното се меша заедно и се остава да седи 24 часа, обавезно покриено со капак. После тоа се прецедува во друго тенџере, или пак мојата финта со лажица-решетка ги бркам големите парчиња што ќе ми паднат, и се става на шпорет да преврие 2 минути, буквално од првото меурче на вриење, 2 минути. Се трга од оган да се олади, се прецедува во шишиња (на инката ставам газа за да ги фати сите парталчиња инаку тешко мене не ми го сакаат), и се чува во фрижидер. Се раствора отприлика 1: 2 со вода или кисела вода, како сакате, може и кришки лимон. Наздравје!
0.5 kg. cveklo 0,5 kg. morkov 0,5 kg. limon se melat vo masina za melenje meso(mozi i rendani ama taka e potesko) mu se dodava 3 l voda i taka sedi 24 casa potoa se cedi ubavo so gaza i mu se dodava 3 kg. seker i 2 limotusi i pak sedi uste eden den za da se stopi ubavo sekerot se sobira vo sisinja .Ova e sirup za rastvoranje i ubavo e da se pie za imunitet, cirkulacija, anemija... [mod-kirilica:1x6apfnh][/mod-kirilica:1x6apfnh]