1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Домашни сокови за растварање

Дискусија во 'Рецепти' започната од Lella, 2 јули 2013.

  1. Lella

    Lella a blasphemous bitch Член на тимот

    Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    4.925
    Допаѓања:
    26.767
    Пол:
    Женски
    Барав ваква тема, ама не најдов, сакав да споделам еден рецепт за сок за растварање... Мајка ми направи еден од вишни.

    Е не сум толку добра за пишување рецепти, ама ајде. :?:

    Потребни состојки (за кило вишни)
    - 1 кг шеќер
    - една ќесичка лимонус
    - 1 кг вишни

    Се тргаат гранчињата на вишните, а вишните се ставаат во поголем сад (без да се вадат семките) Се додава шеќерот и лимонтусот, потоа вишните се гмечат. :?: Па се оставаат да се цедат 24 часа. Откако ќе поминат 24 часа, сокот е веќе исцаден, а во цадката (или како и да се вика :lol: ) ќе останат само семките. Сокот се става во шише, се остава да се лади, откако ќе се излади треба во чаша да се стави 1 прст од него, а останатото вода. :D

    Не знам колку добро објаснив ама ајде. :D
    Ако не ви се допаѓа темата во канта. :D
     
    На macalavica и BeLLaDona23 им се допаѓа ова.
  2. TheKitty

    TheKitty Активен член

    Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    6
    Вчера направивме јас и татко ми, преубавв е! :inlove:
     
    На Lella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. elena.mak

    elena.mak Популарен член

    Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.664
    Допаѓања:
    11.443
    Мојот омилен лете сок/леден чај:

    три китки нане
    три кила шеќер
    три лесички лимонтус
    три литри вода

    Се зема едно огромно тенџере, се од горенаведеното се меша заедно и се остава да седи 24 часа, обавезно покриено со капак. После тоа се прецедува во друго тенџере, или пак мојата финта со лажица-решетка ги бркам големите парчиња што ќе ми паднат, и се става на шпорет да преврие 2 минути, буквално од првото меурче на вриење, 2 минути. Се трга од оган да се олади, се прецедува во шишиња (на инката ставам газа за да ги фати сите парталчиња инаку тешко мене не ми го сакаат), и се чува во фрижидер. Се раствора отприлика 1: 2 со вода или кисела вода, како сакате, може и кришки лимон. Наздравје! :*
     
    На macalavica и TheKitty им се допаѓа ова.
  4. Azzra

    Azzra Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 мај 2013
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    60
    0.5 kg. cveklo
    0,5 kg. morkov
    0,5 kg. limon
    se melat vo masina za melenje meso(mozi i rendani ama taka e potesko) mu se dodava 3 l voda i taka sedi 24 casa potoa se cedi ubavo so gaza i mu se dodava 3 kg. seker i 2 limotusi i pak sedi uste eden den za da se stopi ubavo sekerot se sobira vo sisinja .Ova e sirup za rastvoranje i ubavo e da se pie za imunitet, cirkulacija, anemija...
    [mod-kirilica:1x6apfnh][/mod-kirilica:1x6apfnh]
     
    На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  5. doutzen

    doutzen Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2013
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    158
    абе овие на виталија врска немаат :puke: