Па обично мачките се ептен чувствителни на толку високи и јаки фрекфенции и ги доживуваат трауматично пошто тие ги чувствуваат и оние нанјниските и нечујни за човекот...Кога фрлаат петарди за Нова година ја поизбезумен нашиов покоен мачор го немав видено...копа по вратата, лази мешеечки и се крие позади кревет..бара да излезе надвор од куќа и мисли дека опасноста е внатре па сакаш неќеш ќе го пуштиш...после тоа којзнае кај оди сиротиот кога ќе види дека надвор е бетер...мислам дека и кучињата се исто чувствителни на такви фрекфенции иако не сум сигурен...не сум чувал куче никогаш
Денес е подобар почна и на прозорец да оди ама пак ми се сепнува наеднаш ако некој изненаден звук има.
Преплашен е, ми се случувало и мене со моето. Под стрес може да биде извесно време, ама не е тоа толку страшно. Дај му некој трит, гали го малку повеќе ќе се смири. Без гајле
На кој ветеринар одите со мачорот/мачката? Јас каде што одам воопшто не сум задоволна. Не знаат да го задржат, му се плашат, некако го трауматизираат за џабе. Сакам препорака за друг ветеринар, некој што знае и со мачки да се снаоѓа а не само со мирни кутриња.
Моето го носам во Ветеринарен Центар во Капиштец, пред сè затоа што ми е најблиску. Задоволна сум многу од д-р Сара, ептен успешно ја хендла мојава бараба. За вакцини најчесто се паѓала кај д-р Марија и таа ептен ми се свиѓа како работи. Има уште еден доктор на кој не му го знам името (висок, смеѓа коса со брадичка), кај него се падна на контроли после стерилизирање и мислам со него најмногу соработуваше мачкава ама тој е хардкор, не тинтра многу како докторкиве.
@Mishela ова е кај Диме така? @awkey кај кој ветеринар во вет свет си задоволна? Благодарам на брзите одговори девојки!
Јас на водно го носам кај пет-вет. Таму се др Ванчо и проф. др. Жарко. И двајцата се добри ама Жарко многу убаво објаснува насмеан и смирен е добар впечаток ми има оставено.
Здраво. Имам мал проблем. Наскоро треба да се преселам а мојот мачор е навикнат да шета по улици, Што да правам за да стане индор(мачор што ќе седи внатре)?? Се плашам да не се изгуби таму... Совет плисс....
Zdravo, Vcera si zedov mache, staro 1 mesec i cicalce i jadi ripcinja virsli takva hrana. Sea go zedov i go staiv kako kukjarka zatvoreno i ponekogas znae mnogu da mjauka i nemi se priblizuva da go galam, samo jade. Dali kese smiri ili da go vratam?
Молим те врати го, нека му најдат подобар дом. Мјаукало бе, не и давало да го гали еден месец маченце. Купи си плишана играчка, не мјаука, не јаде и ќе прави тоа ти што сакаш.
Маче цицалче не се зема прво. Второ не може таква храна да му даваш. Тоа е како на бебе што цица да му дадеш месо трето ако сакаш да го чуваш однеси го на вет и ќе го прегледаат и ќе ти кажат што и како да правиш. И на крај, не го чувај у кукарка, не е куче