Домашно милениче - мачка

Discussion in 'Дом' started by Arriety, Mar 22, 2012.

1. isamrita

isamrita Истакнат член

Zdravo, ne ja biva so macinjata mi izbegaa. Kazite kaj da kupam acottish fold ili british shorthair.

2. cooll

cooll Популарен член

(facepalm)

simona_baby and Polyincognito like this.
  3. awkey

awkey Истакнат член

А демек тие нема да ти избегаат вака ко шо си тргнала?

4. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Дали мислите дека е паметно да се обидам да шетам мачка стара 2 години?

Сакам да ја изведувам и знам дека некои луѓе купуваат тоа за шетање и заврзани ги шетаат, но не знам како да почнам, живее во стан веќе 2 години.

5. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Да пробаш да ја шеташ во ранче? Од тие со проѕирен капак напред.
    Мислам дека за почеток најдобро ти е вака, колку да се навикне на идејата дека има надворешен свет.
    Јас имам сличен, во таков ја изнесувам мачкава надвор со мене некогаш по потреба. На иста возраст е мојава и од пред неколку месеци почнав. Мислев дека ќе се плаши зашто транспортерот не може да го смисли, ама баш ужива, си разгледува, си збори со други мачки. :D

6. m346

m346 Истакнат член

Дечки ве молам за информација. Дали некој знае како се викаат тие апчиња за мачки што спречуваат бременост и каде можат да се купат?

7. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Јас околу година и пол - две беше ко почнав, исто само дома живеј и е многу плашлив. Од ветер поќе шо има дувнато дур бевме надвор се има уплашено. Еве го веќе година излегва на поводник. Ама е процес. Долг и мачен. Прво драмеше дека воопшто носи корсет. Па као легнува, па као лази. И по малку поќе секој ден го оставав само во корсет да се навикни, награда од после. Ко го навикна седевме на врата врзан тој на поводник. Па некој месец така. Оставав сам да се охрабри прагот да го премини за да излези надвор. Па од ко се охрабри после веќе многу полесно е.

IMG_20230520_140954.jpg

hermosa and Srckata28 like this.
  8. Pacifist

Pacifist Популарен член

Леле што е златна:l: Ама греота е да шетате мачки на поводник...тие се толку независни и ич не им личи така да ги контролирате и ограничувате во слободата...мене тоа ми доаѓа дури како понижување...можда и дека мојов мачор покоен додека беше мал пробавме да му ставиме каивче и кога збесна ќе се удавеше за да го извади...кој карактер....и плус го стерилизиравме за да не се тепа и да биде агресивен и за да му се заштитат бубрезите ама темепрамент си е темперамент...џабе беше..продолжи да се тепа...ама вие си знаете..големи сте:)

9. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Убо рече. Си знајме. Плашлив мачор е. Сам без испад посекако нема излезено. Го носам на поводник и толку работев да се навикни оти сакав да излегва надвор. Проектче шо ми е в гла е и градење catio. Пак, за да врви време надвор.

Pacifist likes this.
  10. AneSk

AneSk Популарен член

Ве молам за помош
    Чувам улично маче веќе 6 месеци, се си беше ок до пред два дена кога ја снема.
    Прееска кога се вратив од работа мачето си дошло ама цело време мјаучи, гледам на ќебенцето што спие крв, и давам зрнца да јаде и кога гледам на вратот има како топка и тече како гној и крв.
    Пробав да ја фатам ама ме изгреба и побегна, цело време е во двор и мјаучи плачее сигурно ја боли.
    Дај кажете има некое апче или што и да е, да и ставам во јадење или млекце да заспие и да ја носам на ветеринар.

11. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Мачкарки, дали знаете кај можам да најсам гребачка голема за маче со пристапна цена( масимум до 6000 МКД). Се што гледам по пет шоповиве дури е до 20 000 МКД.

Или па ако знаете некој човек што дома ги изработува, слободно споделете :)

12. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Колку голема гребалка ти треба?
    Јас од Фауна зедов, има три нивоа. Во вертикала е, ко кула со платформи ама не е многу габаритна, не зафаќа премногу простор. Не се сеќавам колку ја купив, околу 4 или 5000 ден. мислам, така нешто.
    Разгледај во Фауна, има многу голем избор. А за да ти изработи некој, можеш да се распрашаш низ групите за миленици.

Anna-Banana likes this.
  13. GirlVolley

GirlVolley Популарен член

Рипчиња и виршли еден месец старо….како насилник изгледаш боже ми прости.

Angie1432 likes this.
  14. cooll

cooll Популарен член

Дали е океј на маче од 1.3кг сама да му ставам Адвокат ампула? На ветеринар ништо не спомнаа.

15. Anika55

Anika55 Популарен член

Да, штом е над 1 кг можеш од тие што се за до 4 кг. Само внимавај да ја ставиш директно на кожата, не на крзното.

cooll likes this.
  16. нина122

нина122 Популарен член

Мачка е скапо да се чува во стан.. Реално, песокот е многу скап, ако имаш двор е супер, ама само за во стан без двор многу е скапо..

17. cooll

cooll Популарен член

Како да не. Имаш и под 200 денари песок, 5 кила. Подобрите се од 300 нагоре.

18. нина122

нина122 Популарен член

За колку дена е тоа 200 денари? Не сакам да ми смрди по дома, ако веќе сум ја земала, сакам убав живот да имам со неа.

19. cooll

cooll Популарен член

Повеќе од недела, зависи, мора редовно да се вади изметот и нема да смрди, посебно овие поскапиве со арома се, впиваат дури и урина.

20. boo3

boo3 Популарен член

Чување на миленик секако дека е трошок. Храна, песок, вакцини и прегледи, играчки итн. Пред да се земе дома треба да се размисли дали е возможно месечно да се троши х сума на него. Но дека е огромен трошок, не е. И не мириса дома воопшто ако се чисти редовно. Посебно не од мачка, затоа што се премногу педантни. И човек да не чисти по себе ќе мириса :^)

buba4e89 and нина122 like this.