Домашно милениче - мачка

Discussion in 'Дом' started by Arriety, Mar 22, 2012.

1. Mimmmiii

Mimmmiii Истакнат член

2. Minieee

Minieee Активен член

Здраво. Мачето има околу 5 месеци и пред една недела имаше пролапс на ректум (цревото беше излезено надвор од анусот) бевме на ветеринар го вратија назад и сошија. Прашав со што да го хранам ( дотогаш го хранев со сува храна за мачки и цело време имаше чиста вода), ветеринарот ми рече само со храна за мачиња продоживме и со сува храна натопена со вода и течна храна но еве веќе недела сеуште има проблем со какање. Дали некој има искуство да ми посочи што треба да направам понатаму околу храна и варење на истата некое испитување или било што би ја подобрило неговата состојба? Не сум многу задоволна од страна на ветеринарот. За една недела треба да одиме за вадење на конците.

3. lia22

lia22 Популарен член

Kastracija se pravi kaj macori, kaj macki sterilizacija.
    Ima dobri veterinari vo Sk.

4. franca

franca Популарен член

Дали не смее мачките да имаат ремен околу вратот дека може да се задават со тоа несакајќи?

5. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Ако е домашна мачка не би требало да има проблем. За оние што се често надвор има посебни што лесно се отстрануваат ако се закачат некаде, побарај такви. Делот што се закопчува е како круг и на повлекување лесно се откопчува.

6. Bravenewmama

Bravenewmama Истакнат член

Жени здраво, си вдомивме мачор го чуваме веќе 6 месеци, уште не е кастриран бидејќи нема полна година рекоа да почекаме се да се оформи убаво. Арно ама почна сегде по дома да подмочнува не се изржува веќе. Некој совет што да направам за да престане?

7. eliesaab

eliesaab Популарен член

Песок претпоставувам има? Обично подмочнувањето е првите месеци додека се научи каде му е песокот. Инаку маче дури е мало е во ред да се чува дома, ама после почнува да прави проблеми и да кризира.

Bravenewmama likes this.
  8. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Кастрирај го. Јас мојот на 8 месеци го кастрирав. Ќе го проверат пред операцијата, ако се спуштени тестисите, нема никаков проблем да се кастрира, па и 6 месеци да има.

9. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Мачка или мачор од прв ден знаат каде треба нужда да вршат, еднаш грешат или ниеднаш. 8 години чувам мачор исклучиво дома незнам што ти значи дека кризира.

boo3, theowndemon and eliesaab like this.
  10. nice-girl

nice-girl Истакнат член

мачорот си обележува територија затоа ти моча на секаде има во пет шоповите спрејови и најдобар совет ти е да го кастрираш оти ќе почне наскоро женски да бара:D

Bravenewmama and eliesaab like this.
  11. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се понаша ко негов да е домот. :D

12. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

А па тоа не е криза, нормално однесување. Мачките се газди, немаат газди.

13. Bravenewmama

Да да си има песок, редовно си го чистиме, он си врши нужда таму без проблем. Ова му е сега ново

eliesaab likes this.
  14. Bravenewmama

Баш ќе отидам да направам муабет и да договорам да го прегледаат.

Cherry79 likes this.
  15. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

@Bravenewmama честитки на зрелоста на мачето. :D Однеси на вет да потврдат зрелост, како шо ти рекоја погоре спуштени тестиси ќе видат и тоето. Ќе можи да се кастрира. Пошто, колку поќе време бележи територија дома, има ризик да му остани "навика". Чим почна да бележи - време е за кастрација. И со среќа чистење. Во една соба мебел сменав зошто не излезе смрдеата. :D

Cherry79 and Bravenewmama like this.
  16. Bravenewmama

Фала на утеха хахах. Сега за сега успешно чистење:) Одиме на преглед во понеделник да видам што ќе кажат. Фала ви на сите за одговорите.

17. Sucubus

Sucubus Истакнат член

Исто имам мачор, што сега наполни година, сеуште го немам парено. Се мислев да го кастрирам, најмногу бидејќи ме уплашија дека може да стане агресивен и да напаѓа. А во глобала спијам со него, мислам дека е најмилото и најмирното маче што некогаш сум го имала, воедно и најголемото, веќе е скоро 6кг. Тоа што сум бремена уште повеќе ми го храни стравот.

18. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Немаш ни ти ни он никаква потреба од парење на мачорот. Имам 8 години мачор и 4 годишна ќерка. Кастрирај го додека не дошло бебето, заш кога ќе им удрат хормони во глава ништо не гледаат пред себе освен да побегнат, ако треба и ќе нападнат а не е нивна вина, твоја ќе биде бидејќи не си решила со време. Кастрација е само 24 часа посебна нега, болести донесени од надвор поради парење и борба со мачори богами не поминува за 24 часа, а со бебе проблем уште поголем е.

19. Alizée10

Alizée10 Истакнат член

Не знам каде се закачило мачето на некоја жица валјда има раничка на вратот и бидејќи нон стоп трча а, не мирува не може да му коагулира да се засири крвта. Јас го премачкав со восок. Страв ми е да не умре. Загрижена сум бидејќи веќе еден месец не и поминува раната. Јас ја мачкам и ѝ тече крв. На хранопроводот некако му доаѓа.

20. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Ветеринар што вели?