Додека ја галиш пополека станувај ептен, ептен нежни и спори движења прави. Сака да се гали ама уште и е ново местото, дај и уште малку време ќе се опушти и ќе почне да ти верува. Можеби била исплашена од нешто од некој друг претходно пред да ја земеш па сега е претпазлива многу.
Гледај видеа од Џексон Галакси на Јутуб и следи го на социјалните мрежи за совети. Инаку, имај трпение. Три дена се малку. Потребно е време за да се навикне. Учи ја на името, полека довикувај ја. Полека станувај и нуди ѝ закуска (од оние јуниор ќесички или паштети за маче). Поткупот е клучен. Гледај дома да не ти е прегласно за да не се стресира од звуци.
3-3-3 закон за мачки . 3 дена да се опушти, 3 недели да научи рутина, 3 месеци да се чувствува како дома. Полека само, кај и да е ќе стане газда по дома.
Јас знам една странска страна кај што продаваат разни раси на мачиња, ама ако имаат не знам како е со доставата. Иначе можеш да се распрашаш во Србија, они се добро снабдени со легла на мачки и кучиња. Тука кај нас ќе најдеш само некои како Стефан Кирков.
Имам 7 месечно маче, ја чувам веќе 6 месеци и уште од мала е премногу бесна, мислев како ќе проаѓа време ќе се смири ама се побетер станува. Ми се качува по телевизори, монитори, не ме остава на раат никогаш кога имам нешто да работам постојано сум на штрек да не ми бутне/искрши/искине нешто. Искрено уморна сум и исфрустрирана не знам како да и помогнам и на неа и себе. Има милијарда играчки, има две гребалки, најадена и напиена е секогаш. Ве молам за совети.
Сеуште е многу млада кога се помали сѐ ги интересира обично после година дена се смируваат малце. Мој совет ако не е кастрирана да ја кастрираш.
Јас мојот мачор го кастрирав во универзитетската ветеринарна болница во Автокоманда ама тоа беше пред 8 години. Сега не знам кои се добри во Скопје не живеам веќе во Мк и не сум во тек, ако знае некој друг нека препорача.