Papi se podaruva, ednas mi podarija persiska macka mnogu bese pedantna i naucena na maniri ama mi umre pred nekoja godina. Gazdata mi ja podari od pricina sto mnogu patuvase i nemase koj da ja hrani i cisti. Inace persiskite macinja se mnogu pedantni, ako se izmoca vo pesokot i ako ne i iscistis nema da vleze pak vo pesokot. Mojata macka edvaj se privikna kaj mene zosto so godini sedese kaj stariot gazda. No znaese da ja krene sepata koga ke i podadev raka, ako sakase da se gali sama doagjase. Steta mnogu bese dobra ama toa e zivotot.
Форумџииката прашуваше за мало маче, друго е од неколку години мачка да се подари, има еден куп луѓе кои сакаат мали мачиња повеќе од возрасни, затоа и расните мали мачиња многу често се продаваат, не подаруваат. Ако веќе толку сакала мало маче на подарок може да си вдоми некое кое што е на раб на живот, расно и вака и така ќе го вдомат лесно. Не знам што е толку одбивно кај нерасните мачки. Нема врска расата со карактерот. Пример, мојата мачка ја вдомив, нерасна е, но сепак е многу уредна, како што била твојата персиика.
Океј, ми треба голем помош и совет. Имам мачка 8 месеци, и досега се си беше супер, јадеше скокаше се, дома ја чувам на втори спрат, сум ја симнала надвор во двор само еднаш и тоа во раце. Наеднаш денес во 7 часот вечер почна да испушта некои многу гласни крици како ржење и како аооауууаии значи страшно е да ја слушнеш. Срце ми се спушти во пети. Се јавив на ветеринар му кажав и вели да ја однесам, но јас не можам ни да и се приближам никако, а види личност одма полудува, се грчи, рже, писка.. Се набута во еден ќош и оттаму се тргна во друг ќош на истата страна бидејќи се покака дали од страв дали не знам.. Додека така си режеше си се олесни. Мајка ми едвај отиде да исчисти мене не може ни да ме види, како полудува. Еве веќе 2ипол саати не сака да се смири.. И приближив вода и храна ги нема допрено. Пред 10минути повторно се покака.. Има некоја мака.. Не знам дали е исплашена, што и е, ама не може да се смири никако. Моментално не не ни гледа позади завеса се крие и реже.. Дали има некоја било какво искуство, некако да ја смирам?
Ако не ти е стерилизирана тогаш дефинитивно и е време за паренjе моjата мачка два пати го правеше истово (плус легнува на грб и се трие од паркет) за спас не знам што да ти кажам освен да jа пуштиш да се спари
@kjukli доживеала некаква траума? Некое дете што ја гњавело ви дошло? Ми личи на траума некаква ова нејзиново. Пробај да земеш салама, да седнеш до неа најблизу што можеш, дланката на под и во неа саламата (отвори ја раката да се гледа саламата за да дојде). Ако ова не успее, пробај да и' даваш паштета ама конзервата во твои раце да биде. Практикувај го тоа секој ден. И да, стелиризација пред да наполни година НИКАКО! Може би ќе спречи рак на матка, но рак на коски и млечни жлезди нема. Да наполни цела година, стелиризирај ја, и јас ти препорачувам затоа што и мојата мачка беше бесна (но не на начин како твојата, мојата не покажуваше знаци на страв) и на нејзини 4 години ја стелиризиравме. Сега е ангел од маче, цело време се мази и преде.
Лек за шуга кај мачки! Нешто ефикасно. И дали некој има искуство со мачкање на уље од коли како лек за шуга некако најбрзо ми е ама ми е страв. Некој такво искуство
Гарант си има потреба за парење. Еве мојава мачка од декември навака не не остаи на мира. 10тина дена е ок, после по 5 дена кризира со такви чудни звуци и се трие од под, ама не е агресивна туку претерано сака да се мази што обично не е случај (нагоните различно ги интерпретираат). Ветеринарот ме советуваше пред стерилизација било убаво прво да роди еднашка за да и се сределе хормоните. А ја не можев да и најдам нигде "момак". Конечно најдов пред некој ден, чекам одговор од дечкото што го чува мачорот ама ми рекоа дека може и немало да се сложи... во краен случај ќе ја стерилизирам без да роди... Или парија или стерилизирај ја... иначе тешко е
Како што знам, со искористено уље се лечи шугата. Кај автомеханичар можеш да земеш бесплатно или ефтино.
Мачката е само 8 месеци, уште немаат ни нагони на таа возраст, а па да се пари. Со стелиризација ќе и' направи компликации во иднина како рак на коски.
Ja odnesov na veterinar uste sledniot den i mi kaza deka e vo period za parenje.. Mi rece da pomine ovoj mesec i moze da se sterilizira. Vo nikoj slucaj ne sakam da ja param, taka sto, sto poskoro kje ja steriliziram.
Мачките можат да имаат нагони за парење уште од 6ти месец, а и порано. Тоа ти е најпаметно. Од искуство ти кажуем, тешко се поминуе со мачка што е во период на парење.
Ја намачкав мачката внимателно со памук на главчето има само уффффффффффф не можам да седам мирна сега едвај чекам да помине некое време и да видам резултати. Се надевам се ќе биде во ред.
Женски мојот мачор го нема од вчера вечер, а толку да го нема не се случило. Има 6 месеци и многу е мил па се плашам да не го земал некој или да не му се случило нешто. Можно ли е да шета заради парење?
Мојот мачор дома ми доаѓа само за јадење . Ама "стар" е Има 3,5 години. И нонстоп го нема дома..само скита некаде. Се случувало да го нема по 3-4 дена..па оп ете го се појавува на врата E многу си се сакаме
^ Ооо тоа не е малку време. Ајде да се надеваме дека ке си дојде. Не сакам да се сеќавам на една лоша случка..и мојот мачор го немаше повеќе време (околу 10-12дена) и чувствував дека нешто му се случило. И не се излажав. Некој го мавнал со некој тврд предмет или стап на кичмата, баш пред опашката. И се влечеше сирот до кај нас до дома, ама дошол некако. И легна , се сви во еден ќош и не стануваше од таму. Никогаш нема да ја заборавам таа глетка. Кога ке го викнев , немаше глас, не можеше да изговори мјау..оф лелеле..душа ми се кинеше.. И го однесовме на ветринар, и таа рече дека од некој силно е удрен..му даваше витамини и инјекции примаше, и д-р рече ако почне да оди во тоалет , ке се оправи, ако не.. И фала му на Бога почна да оди да мочка, кака, и супер се заврши...
Јас својот мачор си го преселив со себе во ЦГ . Многу лесно ја поднесе преселбата, со оглед на тоа што се возеше 12 саати во комбе, дома овде само го пуштив кога го донесов, му покажав кај да иде во вц и он потполно се понашаше ко ништо да не се случило. Многу е среќен овде, му пружив се што таму неможев, и многу убав живот си живее.
Се врати Малку валкан, бушав и уморен, ама го чека бањање. Безгласна буква се надевам ќе се врати и твојот. Јас побудалев за еден ден, кај се не го барав