Луѓе итно е! Мачката ми се породи со 5 преслатки маченца, но едното е мн слабо и како да не е доразвиено, тешко дише а мачкава го оставила во песокот за нужда. Го однесов до неа но не сака ни да цица. Многу е мало, помало од другиве 4. Што да му правам?
Една жолчка од јајце помешана во млеко разредено со вода. Додај и неколку капки лимон. Најдобро е козјо млеко.
Поздрав . Мојата мачка роди 3 слатки маченца, имаат веќе еден месец . Мојот пријател ми бара да му дадам едно маченце , но не знаам кога можам да му дадам. Може некој да ми каже уште колку време треба да бидат со мајка им ?
Мајката ги одбива на 8-12 недели. На 12 недели можеш да ги даваш и веднаш стелиризирај ја мачката потоа.
Конечно и донесовме мачорко на оваа мојава која веќе кризира за парење доста време.. Арно ама.. си седат на различни страни веќе со саати... Како да знам дали се спариле или не.. и дали е можно да не се спарат воопшто?!?!
Леле, зaпoзнaенa си сo пaрењетo нa дoмaшни мaчoри вo дoмaшни услoви? Нa мaчките им требa пoдoлгo време зa дa се спaрaт. Не се кaкo кучињaтa зa еден сaaт и гoтoвo. Мoже мaчoрoт дa ти биде гoстин и пoвеќе денoви. Знaaт дa бидaт дoстa кoмплицирaни кoгa се рaбoти зa пaрење нa дoмaшни мaчки. Биди спремнa нoќе и дa бидaт глaсни. Првo мoже мaлку пoвеќе дa бидaт aгресивни еден спремa друг зaштo пoкaжувaaт дoминaцијa aмa тoa брзo им пoминувa, пoтoa имaaт фaзa кoгa женкaтa не гo сaкa, a мaжјaкoт трчa целo време пo неa. Oвaa фaзa aкo јa издржите, oк ќе бидете. Тoј oди пo неa, тaa не му дoзвoлувa дa и' се дoближи, a згoрa нa тoa oвoј се дере кaкo зaбегaн. Е тoa беше кaј мене. Сегa ми е смешнo aмa тoгaш ми иделo дa се oтселaм oд дoмa. И нa крaј ќе зaбележиш декa oнa се врти пред негo, легнувa нa земјa, му мaфтa сo oпaшoт и тoa е знaк веќе декa му дoзвoлувa дa и' се приближи и пoсле тoa би требaлo дa се спaрaт. Бaрем вooбичaенo е вaкa. Биди трпеливa сaмo и нaјдoбрo е дa ги oстaвиш сaми вo некoјa зaтвoренa прoстoријa сo хрaнa и вoдa. Акo oдиш пo нив целo време и ги гледaш немa дa се спaрaт, нaвoднo не сaкaле дa ги гледaш. А инaку се зaбележувa кoгa се спaрени зaштo ќе бидaт пoсмирени. Пред тoa мaжјaкoт целo време ќе oди пo неa, ќе дoсaѓa, a пoсле тoa не. Леле јaс еднaш гo прoјдoв oвa и рекoв веќе не. Мнoгу ме исцрпијa тие денoви, немaв вooпштo спиенo. Премнoгу беa дoсaдни нoќе. Oние мaчoри штo ги слушaте нaдвoр вo сезoнa нa пaрење кaкo мјaукaaт целa нoќ без престaнувaње, епa зaмислете целa нoќ вo сoбa дa ви е еден oд нив сo истите звуци.
Лелееее ме изнасмеа со коментаров Да бидам искрена ова ми е прв пат... мислам не сум баш најзапознаена со парењево на домашни мачки у домашни услови затоа и прашав. Прво оваа мојава кризираше со месеци, а не можев да најдам мачор.. мислиш од луѓево бубрег бараш.. И сеа конечно денеска донесоа еден.. ама работата е што он воопшто не е заинтересиран за неа... она цело време се трие од под.. он само ја посматра но не ни пробуе да и се приближи... ќе остане мачоров кај мене колку што е потребно..недела дена може и повеќе.. они си се затворени у една соба.. влегов само 2-3 пати да им го исчистам песокот. Она си мјаука без престан веќе некое време.. ќе издржам уште една недела (барем се надевам) хахахахахаха Иначе последно време почна да мочка и надвор од садот со песок..па морав да ја чувам затворена у собата.. дали тоа ќе престане.. ако се спари? И.. едно можеби глупаво прашање.. дали после парењето под дифолт она ќе остане трудна или не мора да значи?? Пошо ветеринарот ми рече пред да ја стерилизирам било убаво прво да роди за да и се сределе хормоните.. ако не остане трудна.. кој ќе бара друг мачор
Јас моментално имам 4 мачиња. Едната е мачка и таа им е мајка на другиве. Стара е околу 5 години. Имам едно мало маче кое е 2 и пол месеци старо и е од последното легло. Ќе ставам ставам слика од него Имам едно поголемо маче(женско) кое е старо помалу од година. И мислам дека мачкава го посвои зошто излезе од некаде во ноември минатата година и мачкава се грижи за него.7 Исто така имам и еден црн мачор од првото легло на мачката. Тој се вика Блеки и личи на пантер. Блеки го нема подолго време, но одвреме на време се враќа дома. Тој ми е единствено маче што има име. Сите други се Мац. Мајката понекогаш ја викам Мица. Дома само Мица ја пуштам, а останатите се надвор. Ги хранам со тоа што ние јадеме или со виршли рефус од Тинекс.
Lugje imam malo macence ne znam kolku e staro, bebe e uste da kazam, kolki shakata. Samo si dojde i go cuvav nekolku dena, no od vcera sabajleto go snema. Se utepav barajki no ne go najdov vo blizina. Veke edno sabajle taka go snema no vecerta se vrati nekako. Inaku imam star macor okolu 9 godini I e ljubomoren. Posto e star mn mn ne se vrti doma, se seta okolu tuka I doagja da jade, da prodreme ama tuka e. Od vcera otkako go snema maceto, on e celo vreme doma I sedi tuka na tarasa spie. Dali e mozno da go izbrkal on maceto, moze se izgubilo ili nekoj mi go zemal :/ nez so da praam, kaj da go baram
Мачиња чувам повеќе години нивниот број варира и зависи од мачењето на госпоѓи мачки,почна со една и ...Ги сакам многу и читајќи низ форумов нема проблем кој не сум го сретнала,во принцип полесно е да чуваш мачка од мачор и ако луѓево ради парењето не ги сакаат мачките а тие се дома, мачорот е секаде само не дома и е како низ оџак излезен,капи го колку сакаш тој киднува и се по старо. Мачката излегува само во период на парење или со мирисот ги привлекува мачорите и тие доаѓаат дома и тогаш бегај од дома. Најдобро решение е стерилизација затоа што таблетите и инекциите се секундарно решение кога ќе му помине дејството пак по старо но стерелизацијата е скапа околу 1 800 денари.Мислам да е некаде до 500 ден секој би си дозволил да ја стерилизира мачката и решен проблем,дома едната е стерилизирана и најмирна ми е главата со неа. Проблемот е со вдомување на мачињата па би побарала совет како ги вдомувате од искуство луѓево нејќат обврски постојано ги вртам на ФБ ама никој не сака да ги вдоми. Сепак мило ми е што сепак има некој кој сака мачиња како и јас,поздрав до сите и ако можете помогнете да ги вдомам имам 4 мачиња.