Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Домашно милениче - мачка

Дискусија во 'Дом' започната од Arriety, 22 март 2012.

1. jolo

jolo Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2013
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    378
    Денеска на маченцето му падна тој тенкиот дел на опашката. Да не знаете од што може да е?
    Инаку го чувам неполна недела, и такво беше кога го најдов.
    Ве молам за одговор, страв ме фаќа, а многу е миличко. :inlove:

Прикачени фајлови:

• image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      147,8 KB
      Прегледи:
      43
  2. Reachel

Reachel Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2014
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.903

9/10 год. имаше кога умре и мојот мачор што значи дека нема врска тоа дека ќе дотуркаат 20год. (дај боже да ти живее толку :* ) А инаку го пуштавме надвор понекогаш знаеше да го нема по недела/две ама овој пат го немаше три дена и го најдов ''скриен'' под една грмушка.. и умираат со отворени очи.

Последна измена: 29 јули 2015
  3. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Аууу језивоооо :(

4. jolo

jolo Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2013
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    378
    Да се самореплицирам бидејќи заборавив да кажам: Мачето е се уште малечко, не е некоја голема и стара мачка па да е болна или веќе пред умирање.

5. Bloom19

Bloom19 Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.604
    Феминки што чувате мачки во стан, како се справувате со тоа да не ви паднат мачките од прозор? До пред некој ден немав проблем, додека не ја најдов на климата надвор си излегла, а на 4ти кат живеам и страв ми е да не падне :( мислев за мрежа на прозор како наједноставно. Секој предлог е добредојден и благодарам однапред :*

6. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Луѓе пак јас со мачоров. Значи 9 години и се деси следново не знам како, не можам ни да замислам. Значи во пределот на вратот, местото му доаѓа под јазикот однадвор, мачево има дупка, како исцепено да е и како парче да му виси. Можам слободно да му ја видам лигавицата внатре на вратот. Не можев уу темницава да видам, бегаше. Од околу раната му е како засирена крв. Чудно ми е што воопшто не му тече крв а и он се понаша сосем нормално како ништо да не му е. Се гали, преде, си јаде најнормано, си шета, мрзливо онака си се лиже. Кога ќе го приближам мн смрди како скапано нешто ваљда од раната. Не знам дали се има здавено со куче/мачка па го исцепиле асално (не знае да се тепа моево). Моментално сум во лоша финансиска состојба за да го однесам во болница а не знам што да правам, како да му помогнам. Го сакам премногу, се утепав плачејќи вечерва. @Papillon.Papi ти се разбираш, ако можеш да ме посоветуваш нешто

7. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Kjerkata na mojata machka, slichno taka na butot imashe odcepeno meso. Masta so koja shto ja machkavme ne pamtam kako se vikashe, no kje se obidam da se setam. Ako mozhesh prati mi slika, da vidam dali e isto. Za sega dezinficiraj go so kamilica ili zemi od veterinar eden zelen sprej za dezinfekcija. (Celo vreme zaboravam kako se vika)

На srcence1607 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Se setiv, hidrociklin beshe.

9. fallenangel

fallenangel Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    Може се задавило со некои мачки или некои кучиња да по потфатиле малку па успеало да се спаси или се набодело на нешто шилесто.
    За да ја санираш повредата и да спречиш појава на инфекција можеш да земиш од аптека спреј за рани или бетадин некаде 150 денари мислам дека е потоа штом ќе се исчисти малку раната слободно стави му кантарионово масло за да му ја ублажи болката и раната побрзо да заздрави .

10. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    @Papillon.Papi Хидроциклин е спрејот или маста? И од каде може да ја набавам? Мора од ветеринарна аптека или може од обична?? Не е дојден дома денес, кога ќе дојде обавезно ќе го сликам и ќе ти пратам да видиш дали е слична состојбата. Ако се сетиш и за името на другиот препарат, би ти била благодарна. Инаку во фрижидер на посебен рафт за него само, чувам неколку шприцеви со разни масти што ми ги давале за раните од давења претходно, но не знам што се и за што се, може и рокот да им е поминат

@fallenangel имам шише бетадин и хидроген само за него посебни се. Хидроген ќе му помогне многу ама не сакам да го малтретирам на такба рана да трпи толкаво печење. Обично така знае да се измочка многу пати од болка. Ќе пробам и со кантарион.

Едит: eеве слика

Прикачени фајлови:

Последна измена: 2 август 2015
  11. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.467
    @srcence1607 те молам ако можеш однеси го на ветеринар :( нека го прегледаат, колку може за еден преглед да земат.. не дај боже којзнае од кој му е ова, може да му се инфицира и после уште полошо да биде. Сепак маче е, не знае да каже што му е. Не го пуштај да скита сегде, вака како што прави некој ден ќе го најдеш како што не треба.. не дај боже.
    Се надевам брзо ќе му помине.

12. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Ma znam srcka, svesna sum se, eve baram sekakov nacin za da odnesam vo bolnica, ne go ostavam vaka, tolku vreme go cuvam, se mi e sto se vika :( :( :(

13. fallenangel

fallenangel Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    @srcence1607 Ова ми личи на малку посериозна повреда од погоре што ти пишав и на лошо место од телото му е нанесена реално за срцево нека пропадне еден џепарлак за викендот ама барем ќе си го спасиш мачето.
    Едно од моите мачиња имаше слична ваква повреда длабока но во пределот на мешето и му се гледаа цревцата го однесов на ветеринар и ми зедоа 200 денари му ја санираа целосно повредата и фала му Бога еве го живо и здраво е.
    Не знам од кој град си но мислам дека за санирање не би требало да ти земат поскапо од 300 денари освен ако не е од куршум или нешто сличо па да мора да го прави операција ама вака греотка е да биди плус од жешково со отворена крвава рана може инфекција да добие посериозна.

14. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    @fallenangel se javiv na dezuren vo bolnica, inace od Skopje sum i mi rece deka ke zatvarale utre da go odnesam sabajle. Rece ne moze da kaze na nevideno no deka sigurno ke treba obrabotka na rana, moze shienje a ke zavisi I dali ke go uspivaat. Rece otprilika okolu 1 000ka ke kosta pa ke vidime sabajle. Sekad sum dvoela od moja usta za nego da mu dadam ne e toa problem samo da ne se iskomplicira I da mi ozdravi bebeto.

15. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Kaj koj kje go nosish?

16. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Vo veterinarna bolnica vo Avtokomanda

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ivancencen

Ivancencen Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    17
    Не се секирај не е страшно, иста скроз повреда имаше и мојот мачор. Ова им се дешава кога ќе се степаат со други, им загнојува, па после пука и кожата околу од гнојот се размекнува и се распаѓа. Мене ми дадоа еден спреј за прскање и маст да го мачкам, ама спрејот многу го печеше па одма прекинав затоа што уште повеќе се разрануваше. На мојот му беше уште поголема дупката и кога ги прашав зошто не го сошијат ми рекоа дека ке пукнат конците затоа што е мека кожата и дека само ќе затвори и така и беше за недела дена негде почна да си се затвора. Инаку примаше и антибиотици за да не се прошири инфекцијата. Ако стварно не си во можност да го однесеш земи хидроциклин, мачкај го ама стави ракавици и купи амоксиклав сируп од аптека растворен како за бебиња и давај му два пати на ден по пола од дозерката, една недела давај му колку што трае сирупот. За дозава давам претпоставка бидејќи е возрасен мачор исто како мојот и претпоставувам се тука негде со килажа отприлика (околу 4-5 кила). Ова го правев јас на мојот мачор т.е. ми кажаа да му правам со тоа што мене ми дадоа маст од ветеринарната во шприц не знам што точно беше. Ама и хидроциклинот е добар, го има во обични аптеки не е скап. Сирупот е негде околу 160 денари ама ти треба рецепт од хуман/ветеринарен доктор сеедно.

18. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Go odnesov I mu ja obrabotija ranata so hidrogen I betadin, zeleniot sprej so go kaza Papi, antibiotski prasok direktno na ranata mu stavija I plus primi inekcija Deksametazon so Almacin. E Sega na smetkopotvrdata pisuva Hibisept pa pretpostavuvam toa e sprejot sto go pecese,mada inekcijata mn poise go pecese vo vrat. Za doma mi rekoa samo betadin da ja premackuvam ranata ama nekako ne mi e dovolno. Sakam I antibiotik da mu dadam dopolnitelno barem nedela, dve zaso sheta nadvor pa lesno moze da se inficira, ne mozam u soba da go zatvoram ima dusa I toa. E Sega kazi mi Hidrociklinot e mast ili kako?? I sirupce ima I Almacin mozam takvo posto primi takva inekcija isto za bebinja dozirano ili kapsuli,posto porano mu imma davano Ampicilin kapsuli I gi golta. Fala ti

19. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Маст е. Секој ден мачкај го и ќе заздрави. На мојата мачка буквално цело месо од бутот и' се гледаше, не отидовме на ветеринар, само прашавме преку телефон. Сега не се познава дека имала повреда таму.

20. Ivancencen

Ivancencen Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    17
    Искрено не знам за Алмацин сирупот ама чим примил таква инјекција можеш, само што почни од утре или задутре затоа што некои инјекции траат 48 саати, на мојот му ставија таква и ми рекоа со сирупот тек после два дена. Инаку која глупост што ти дале само една инјекција и не ти рекле на боцкање или на своја рака пак, се знае дека антибиотик се дава во неколку дози. Инаку што и да му даваш нека биде сируп, а не капсули, да не му се јаки многу, плус полесно ќе му го даваш сирупот, капсулата и да ја скриеш во храна мачка е ќе ја намириса и нема да ја изеде. Инаку како што ти пишале веќе, маст е хидроциклинот и помага.