@Marick14 морам да ти напоменам дека имаат свој карактер, не се како вообичаените домашни мачки. Понекогаш ми се чини дека куче чувам дома, а не маче од три месеци
Мојата 8 месечна сијамка веќе почнува со нагоните за парење. Што би ми советувале, до кога да не ја парам?
Мачката ми беше отруена, но успеавме да ја спасиме во последен момент. Не јадеше ама почна и сега е подобра. И давам оризова вода и медицински јаглен. Ме загрижува тоа што не мјаучи и само со спие не е активна како порани и како да има некоја течност во дишните патишта зошто наеднаш задишува. Ве молам за некоја помош???
Дечки ветеринарот ми рече дека мачорот е полн песок и поради тоа има болки. Затоа не е весел и веќе 3-4 дена не игра иако редовно го носиме на терапија, прима антибиотици. Инаку ми е кастриран пред 7-8 месеци, и затоа сакам да ве прашам дали за тоа постои некакво решение? Некоја трева таблетки или било што? Бтв, откако ми кажаа дека најверојатно не треба ни варено месо да му даваме, му купивме royal canin онаа тврда храна за уринирање и само таа му ја даваме. Инаку, еве сега нема проблем уринира ама затоа па не може да врши нужда и постојано спие, одмара и не е весел бидејќи има болки од песокот. Чаре?
Утрово видов мачката родила 4 малечки Кажете сега што треба јас да правам? Се хранат нормално таа ги лиже сите добро изгледаат. За колку време ќе почнат да си трчкаат, рано е знам ама да си прашам Кога треба да почнам со друга храна?
Devojki dali znaete zosto mackata postojano im gi kube brkcinjata na najzinite malecki, normalno li e toa?
Netreba ti nisto da pravis taa ke si se grizi za niv, od tretata nedela veke ke pocnat da trckaat po malku, a cetvrtata ke pocnat I da jadat I da koristat pesok
Добро, а мачката ми е некако чудна, потивка ми се чини. Секогаш си беше мирна, ама сега е поинаку мирна не знам како да објаснам, јаде нормално, пие вода повеќе и си шетка по малку, ама е така пасивна и не мјаука како порано. Ова нормално е? Денес е петтиот ден откако се родија малечките
Најнормално е тоа, скроз се менуваат кога ќе им се родат малечки и многу се тивки. Мојава е преактивна, само трча, се кара, се буни. Ова и’ е прв пород, сега е како друго суштество. Само седи и гледа со тие очите мили, веќе е мајка. Инаку, синоќа едното маче умрело. Утрово ја најдовме растревожена, мјаукаше и ни покажуваше во кутијата. Сега само ги гушка другите и не мрда, не можам ни да ги видам дали се добри. Душичка.
Ахх душичка Јас многу се плашев од такво нешто, ама еве четири ги роди мојата, а денес е петти ден и супер се, по малку и очињата ги отвараат, ќе бидат во ред се надевам
Еве ако сакаш повеќе нешто да дознаеш прочитај тука http://www.catrescuenetwork.org/benefits-to-spaying-your-cat.html
Ве молам за помош. Мојата мачка е трудна, пред два дена ја снема мислевме дека се сокрила некаде за да ги роди, дојде вчера сеуште е голема во мешето и и тече нешто жолто од позади и многу смрди, не сака ништо да јаде само леже во тревата и гледа тажно. Цел ден лежеше не ми се верува дека ги родила мачињата сигурно нема да ги остави цел ден сами. Мајка ми мисли дека мачињата и умреле во неа па сега не може да ги роди . Денес ќе ја носиме на ветеринар, но многу сум загрижена за неа, незнам како да и помогнам. Инаку прв пород и е.
Te molam odnesi ja sto poskoro na veterinar,jas imav slicno iskustvo pred 5 god so mojata macka, poradi drugi obvrski ne ja odnesov vednas i loso zavrsi. Do den denes ja imam taa griza na sovest sto ne reagirav brzo.
А да ми каже нешто како да ги разликувам женските и машките мачиња? Мали се не знам ни дали може уште сега ама да си прашам како изгледа, првпат чувам мачка а малите имаат веќе две недели