Јaс сум среќнa сурoгaт мaјкa, кoнечнo пoчнaa дa кaкaaт. Лoшaтa стрaнa е oд штo тoлку мнoгу кaкaaт, и меѓу себе се испoкaкaa, пa цели се гoмцa... Сегa се чистиме сo влaжни мaрaмчињa и тoплa вoдa нa секoе. Дoмa се туфкaaт "Ах бе дете штo си стaви нa грб"... Бoжем леснo ќе ми беше aкo ги oдминев. Ни јaс не знaм зoштo тoлку ги зaсaкaв. Сегa се мислaм дa си гo зaчувaм тoa штo немa дa успеaм дa гo вдoмaм, инaку не мoжaм дa се oдлучaм кoе пoвеќе гo сaкaм. Нo ќе ми биде милo aкo сите си нaјдaт убaви дoмoви.
Сакав да те прашам баш како се. И јас како тебе од ептен мала со мачуленца се занимавам, спасувам, хранам, чувам. Нема поубаво. Мило ми е што почнале да какаат. Ти ги стимулираш или сами? Дај им легенче со песок (бар привремено) и стави едно гомце, по мирисот ќе насетат кај "им е тоалетот" . Ама само ако почнаа сами да какаат. Јадат сега повеќе? Ептен ме израдува
Ги стимулирам, ама некогаш пуштаат сами. Уште ползат, вчера почнуваа нестабилно да се креваат и да паткаат. Ептен се мали за да какаат самостојно, за неколку недели ќе почнат. Сега сите јадат и во облаци сум. Тоа на почетокот што забушаваше сега се тепа за јадење, се гали, преде... Го објавив на страната на Анима мунди: https://www.facebook.com/mila.stard...heater¬if_t=like¬if_id=1466343376820700 Цуцлата исто така ја нарачав и во Понеделник ќе ми стигне.
Како што знаете мојата мачка си замина од дома и не се врати. Дали ја удрило кола, дали е жива па не се враќа дома, никој не знае. Малечките не можев да ги дочувам, и ги однесов кај едни пријатели што имаат мачка доилка. Празно ми е ептен без маче.. дали знаете некој што дава/продава мачиња?
Јас сега имам 5, големата и 4 малечки и немам душа да ги дадам, не ни размислувам, а ми велат. Толку се приврзав за нив, не можам не ги давам на никого
Јa земaв цуцлaтa и сaмo 1 прифaти дa пие. Другиве се прелaкoми зa цуцлa, гледaaт штo пoбрзo дa испијaт. Ај, бaрем немa дa биде уштиркaнo нa врaтчетo oвa штo не знaеше дa пие oд шприц.
Зошто бараш да купиш маче, кога можиш од тие што си ги дала, кога ќе почнат да јадат самостојно, да земиш едно од нив.
Имам мачор, сега во јули ќе полни 2 години. Овие денови е карактерно ист, гласен, постојано гладен, итн., ама изгледа дека има некој проблем со очите. Третиот, внатрешен капак, постојано го држи полузатворен вака. Нема друга промена на очите само што не ги отвора до крај. Мислев да не е можеби поради жештинава, ама се плашам да не е во прашање некоја инфекција. Сакам утре да го носам на преглед, но доколку некоја од вас се соочила со нешто вакво би ми било од помош да слушнам некакво мислење.
@MagsDestiny jas sum cuvala tri macki do sega , no vakov problem ne sum imala . Najdobro e da go odnesesh na pregled . Tamu em ke si go pregledas celosno em so sigurnost ke ti kazat sto e i nema da imas grizi povekje . Prvoto mace se vikase Dzodzo ( masko ) poluangor bese . Go cuvavme do 6 meseci . Potoa ni go ukradoa . Спојлер: Dzodzo Ovde e so efekti , pa bojata ne doagja do izraz Potoa bese Mia ( zensko ) mesavina , angorka so persiski macor , zolto bela , od koja za zal nemozam da najdam slika . Nie go dadovme na vujko mi , a on nikako nemozel da gi sprijateli kuceto i macevo nase , pa go dal na komsija . Denes e petgodisna macka , i ima malecki momentalno I posledniot , koj go cuvaa mojte , ama nonstop bev tamu , pa i jas go cuvav neretko , Max ( macor ) . Toj dve godini ziveese vo nasata kukja . Dodeka rabotea na patot mu bese mesecot na parenje , si zamina i ne se vrati povekje . Dali e udren od kola so fatalni posledici , ili ukraden , ili sepak ne saka da se vrati , ne znaeme . Nikoj ne go videl , nitu ziv , nitu mrtov . Спојлер: Max Koga bese malo mace Ovde ima edna godina mislam
Инфекција на очи е. Можеш да го мачкаш со маст за очи за луѓе, а можеш и да прашаш на ветеринар да видиш што ќе ти кажат. Јас мојата кога ја најдов имаше слична ситуација и мојот вет. рече дека е ок со маст за очи да ја мачкам.
Бидејќи мачињата уште пред да се родат имав договорено со други луѓе да им дадам по едно, а јас ќе продолжам да си ја чувам мојата мачка. Ама ете не испадна така како што планиравме, мајка им си замина а мачињата ги чуваат едни комшии кои имаат мачка-доилка. Кога доволно ќе пораснат тие ќе заминат кај нивните нови сопственици. Не можам да ги лажам луѓето. И да, претходно решивме да не задржиме мало маче бидејќи мислевме барем уште еднаш мачката ќе роди малецки па тогаш да зачуваме. Ве молам не ме напаѓајте.
Луѓе малечкиве мои седат со отворена уста, мислам како кучињата што се ладат, тоа нормално е? Жешко е времево и на ладно се трудам да се секогаш, вода ги терам да пијат ама не сакаат многу. Што да правам сега? Еве ја мајка ми со вентилаторче е кај нив. Прашањето ми е дали е само оти е жешко или може да има некој проблем?