Devojki, sinokja se porodi mackata, no na edno od macinjata mu se krivi nodzinjata i ne znam sto da pravam, mnogu sum tazna...Zosto mu se vakvi i dali moze da mu se pomogne nekako?,
Mi odgovorija deka ne mozelo nisyo da se napravi...Ne se znaelo ni dali ke prezivee...Kako ne moze da mu se pomogne na edno zivotince, a ziveeme vo tolku unapreden svet...Prosto, se cudam...
Леле колку ми е жал, душичка мала. Ако си од Скопје консултирај се во Animal Medica - https://www.facebook.com/animalmedika/?fref=ts можеш да им пишеш и на facebook со фотографија од мачето, убаво е да се побараат повеќе мислења, оваа клиника е навистина добра, исто така и докторката Јасминка https://www.facebook.com/drjasminka/?fref=ts или доколку немаш против да се консултирам со некои од здруженијата за заштита на животни дали имале сличен случај.
Девојки, ова мало маче бара дом. Машко е и старо околу 3 месеца. Знам дека темата не е за ова и се извинувам, но навистина сакам да му најдам дом. Доколку некоја сака да го вдоми, слободно нека ми пише. Мачето ќе и го дадам како подарок.
Многу е слаткоооо, инаку пробај на фб пиши им на тие страниците за вдомување миленичиња.Се надевам ќе си најде дом слаткишов.
Ајде секогаш прво тука пишам, принцезава конечно се решив да ја одделам од мене и од мама. Има 2 месеци, бела е целосно сем на носот има сосем мала флека жолтеникава. Има зеленкасти очи, пуфкаста е и е мнооогу мила, значи да не види чоек одма в скут скока да се гали, малку плашлива е, ама најнапредна испадна од сестрите во секој поглед. Јас сум од Бт ако има некој нека ми пиши ако не ќе пишам и на фб по ден-два.
I dusickive tragaat po dom. Ako ima nekoj/a od ohrid/struga koj bi posakal vakvo mekuvce neka pise, a moze da se pobara I prevoz do Skopje
Пред некој ден најдов маче ми изгледаше одприлика како да има околу 3 месеци, најверојатно беше дома чувано бидејќи беше многу чисто. Сакаше да се гали, го прибрав дома му дадов да јаде и се гушкавме. Го оставив мачето на кревет и почна да као да грепка и да лиже по креветот, а пред тоа пред да му дадам да јаде истото го правеше и на мене дур го чував в раце. Заспа мачето и пак истото го правеше, можно ли е да е исплашено да го има некој тепано или што е проблемов што предизвикува таква реакција?
Нa другaркa мaчкaтa вaкa цицa мaшничкa oд ќебе сo кoе пoрaснaлa. И мaлoвo штo гo чувaм, скoрo прaвеше тaкa нa еден мoј дуксер. Се oднесувa кaкo мaчкa.
Моите до пред скоро гребеа и цицаа така де на кревет (конкретно на покривката шо ја користам), де в раце, преферираа да јадат од рака кај мене за да ми ја држат онака раката како да цицаат од мајката, ако ги земев в раце буквално ми ги лижеа рацете и грепкаа по малку, сега откако имаат мајка точно видов шо пробваа да напрат.
Вчера вечерта спонтано и непланирано вдомив маче. Го најдов во парк, не ми изгледаше за чувано и беше гладно. Го погалив малку и почна да преде и да оди по мене, па ми беше жал да го оставам. Мислам дека има околу 5 месеци. Немам воопшто искуство со мачки, оваа ми е прва. Сабајлево му купив ќесичка сува храна и јадеше. Е сеа не знам за вакцини, ветеринари,нега на влакната и такви работи, па ако можете да ме упатите би била благодарна.
Браво Добро е да им купиш ланче против болви бидејќи ампулата нема многу фајде.. И шетај ја некогаш надвор(ако живееш во стан). Тоа е она што јас можам да ти го кажам..
Искрено, јас ја немам вакцинирано мојата мачка, ама ја чувам исклучиво дома. Додека беше помало, купував сува храна за мачки до 1 година. Штом живеело надвор, можеш да купиш ампула против болви и за неколку дена да го избањаш мачето. После, ако има подолго крзно, можеш да го чешлаш и на некое време да го бањаш. Исто така, купи и апче за прочистување. Таму ќе ти кажат доза. Генерално, тоа е. Мачка не е некоја филозофија. Сама се чува, сама се чисти, само треба да ја храниш и да и’ менуваш песок. Да се галите кога сака таа, нормално и тоа е. Топче, врвка и имаш играчка.
Како функционираат сезоните за парење кај мачките? Мислам колку време,кога почнуваат кога завршуваат..?