Само трпение, нема друго што. Мене овој дебелиов ми се роди дома, пред него и мајка му си ја чував, и додека беше мал уште не разбираше па прво сакаше по ќошевите од собите да се празни, па после ги откри саксиите. На кревет никогаш немаше направено белја, ама додека да го научам... живееме во куќа, па по нужда си оди во двор, затоа не чувам внатре песок, и сам бара за надвор. Ќе отиде на врата и со шепата тропка по вратата и мјаука за да го пуштиме, ќе појде да си заврши работа и се враќа, а дури не го пуштиш ќе стиска во себе и ќе трпи, не оди дури ни во саксиите. Затоа и кога нема никој дома со саати го оставам без страв дека ќе направи што и да е. Како мал го грабнував и набрзина низ врата го изнесував надвор, па така се научи каде да оди. Само пак ќе речам, треба трпение, не оди од денес за утре да се навикне. Колку пати ми се случило јас со него в раце трчам накај врата, а тој пред мене како чешма си мочка, комедии. Па после враќај се докај што сум одела и чисти, рибај. Мислам дека чувајќи го него цело дете едно израснав, толку учење и чистење и потресување. И извини, но ова со кастрацијава мислењето на твоите, да не те навредам, ама ми е чиста глупост. Ем нема да се малтретира кога ќе му дојде време за парење да му вријат хормони, ем поздрави се и живеат подолго по кастрацијата, само тогаш треба малку внимавање околу тоа што и количински колку јаде, ништо повеќе. Јас прво не сакав да го кастрирам говедово мое, ама откако една година пројдов 2 дена во страв да не му се случи нешто, додека тој беснееше по комшиски дворови бркајќи мачки и давејќи се со други мачори, реков дека веќе тој филм нема да го гледам пак, па фино пред некој месец си го однесов, си платив културни 1500 денари, го кастрираа, и еве сега си се дебелее како перница, по карактер си е ист, само што сега ми е лесно кога знам дека нема да ми бега од дома. Твоето е уште мало, можеш и сега, но можеш и да почекаш некој месец околу кастрацијата. Сепак е добра идеја во секој случај.
Rabotata e vo toa sto izgubiv vekje trpenie, 3meseci go cuvame, porano se vadev so toa deka e rano ili malechko e ama poveke ne mozam nikako da go branam od moite.Postojano zborat kako kje sme se zasmrdele radi nego bla bla. Pesokta mu stoi na balkun, i nikogas ama bas nikogas ne se slucilo da zastani pred vratata da mjauka, a skoro site machki taka pravat.Znae da mjauka samo za jadenje, pametno.Ne mozam da si zamislam da go dadam nekade, ali pak ke kazam dokolku ne nauci kade shto kako, kje bidam primorana na toa. A za roditelite, znam so kakvi inaeti si imam rabota ali ako go regulira mochkanjeto i ne pravi ispadi, kje go kastriram pa na glava neka se namestat.
За тоа што мочка внатре не знам како да ти помогнам, зашто јас имам 3 мачки и сите ги чувам надвор. Тоа што бега мислам дека не треба да се секираш зашто мачка се враќа. Се случувало да ги нема по ден или два па да дојдат. Што е до кастрација тоа е нешто според мене најпаметно. Мислам дека со кастрација ќе успееш да го спречиш да бега и постојано да бара женки и мачки кои се кастрирани живеат ПОДОЛГО.
Е ако си изгубила трпение тогаш можеби треба да се запрашаш дали е ова вистинскиот миленик за тебе. 3 месеци не се ништо, реално потребна е работа; мало животинче може комотно да се спореди со мало дете - ако немаш трпение да го учиш, тоа ќе го прави она кое си го намислило. Доколку не си подготвена да одвоиш време за такво нешто, за таква обврска, тогаш подобро дај го мачето на некој кој ќе се грижи за него, а ти земи си некое друго животинче што не бара таков вид на внимание од твоја страна; ова најдобронамерно ти го кажав.
Izgubiv trpenie vo smisla nemam sila povekje da se raspravam so moite doma, ne izgubiv trpenie za machorcheto voopsto, si go sakam kako da e moe bebe, ali koga zivees vo zaednica ne se prasuvas samo ti tuku i ostanatite. Smetam deka dosega vekje trebase da nauci kade mu e mestoto za vrshenje nuzda, sepak machkite se intelegentni sustestva i mn brzo ucat.Nikoj od tie so koi se druzam a imale ili imaat macka nemaat vakvi problemi. Kako i da e, se trudam mnogu.Shto kje ispadne na kraj ke vidime.
Чувам мачор 4 години, премирен е, со хигиенски навики, не ратура по дома. Знае што смее а што не смее да прави по дома. Ептен е отмено мачорче. Единствен проблем е што се уште не е научен ноктите да ги контролира. И кога преде и кога си игра нема осет со нокти. Некое чаре има ли да се научи или веќе му е касно?
Мислам дека тоа е до карактерот на мачката, и нема што многу да правиш. И мене мачорот од бебе ми беше таков збудален со канџите, а фатам да си играм со него цела крвишта ме правеше, и до ден-денес си остана таков, не успеа да се смени, а мачката не е таква, си игра ама не пушта канџи. За играње пробај да му даваш некое играче кое може слободно да го растрбушува, или ако сакаш со рака тогаш ставај си некоја мека ракавица само за таа намена, што знам. А ако гребе по мебели и слично тогаш карај го и укажувај му дека не смее, и за тоа ќе се научи и ќе престане.
Не не, мебел не чепка. Уствари скроз мирен е, никаква беља дома нема направено ни еднаш. Дисциплиниран е ептен. Ама у скут ако ти седне хеланки/тренерки шо и да имаш лом ги прави со ноктите. Нема осет колку гребе поготово кога му е убаво и преде. И јас мислам дека е до карактерот, бидејќи никако не се смени од мало..
Јас првото кога почнав да го чувам така почна кај ќе му текне да врши нужда,а во песок не одеше расфрлаше и кога ќе видам дека сака на нужда го земам и во песок и со предните ноџиња да копаме и кога ќе завршевме пак му ги фаќав предните ноџиња и ја закопувавме песокта и така се научи.Сега чувам два мачора со мене спијат на кревет и кога сакаат на нужда ми ги гризат нежно прстите од нозе,или ме фаќаат по лице и коса и ги ж пуштам надвор.Веќе не вршат нужда внатре
Си врши нужда тоа во песокот уште од кога му го ставивме, не прави проблеми. Аликога е во соба и му се приоди по нужда, не дава никакви знаци дека има потреба.Ретко да застане пред вратата од собата као демек да го пуштиме внатре и да си оди на балкун да си мочка, ова многу ретко, исто многу често е лажна тревога.Не можеш никако да го сетиш.После тоа си мочка кај ќе стигне.Порано мислев дека само на тепих прави така, али вчера и на кревет. Комплицирано мачорче.
Луѓе, три од малечкиве мои (3 месеци имаат) си имаат мака со очињата. Им солзат очите, не знам дали добро објаснувам и од тоа солзење им се затвара потоа окото. Не знам од што точно, многу седат до греалката дома, баш до неа па им дува во лице директно дали е од тоа не знам. Гледам да ги средам колку што можам со чисто памукче со вода ама друго што да направам? Некој совет?
Свари чај од камилица и со чисти памукчиња чисти им ги очињата повеќе пати во денот. Само да ти напоменам, едно памукче за едно око. Немој со едно памукче да поминуваш и на другото око зашто можеш да ја пренесеш инфекцијата и на здравото око. Со ова би требало да се подобри ситуацијата за ден, два (ако редовно, повеќе пати во денот ги чистиш). Ако не се подобри, однеси ги на ветеринар, да не се искомплицира, сепак за око се работи.