Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Домашно милениче - мачка

Дискусија во 'Дом' започната од Arriety, 22 март 2012.

1. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Благодарам @Yowannty.

Размислувам за кастрациja на мачево, на коja возраст треба да се направи? Коja е цената отприлика?

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  2. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.528
    Мене ме интересира за стерилизација. Знам дека имам и друг пат прашвано тука, само тогаш некако се одолговлечи работата, па сега мајка рече дека сака да ја стерилизираме најстарата мачка. Мачката ми е возрасна, веќе две- три години. Деновиве планирам да прашам и кај различни ветеринари за споредба, но би било добро да очекувам цена, како ќе биди мачката после тоа, дали ќе треба специјална храна и такви работи.
    Благодарам.

3. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Стерилизација на мачки чини 2500 денари, а на мачори е околу 1500. Разликата во цена е поради тежината на зафатот. Нормачно, на мачорот органите му се надвор и е полесно и за закрепнување, а на мачките им се внатре и буквално им прават операција.

Може да се стерилизираат штом почнат да пројавуваат способност за парење. Кај некои мачки тоа е и на околу 6 месеци, ама обично е околу година.

Потоа е пожелно да им се дава храна за стерилизирани мачки која не е скапа и се наоѓа и на рефус. Јас не знаев и ја хранев мојата со обична, па фати уринарна инфекција. Веројатно има некои додатоци во посебната храна за да не доаѓа до такви појави.

На LollySky и theowndemon им се допаѓа ова.
  4. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.528
    @Lady Phoenix ти благодарам многу за информациите!
    Епа ќе пренесам ова на мајка ми да си знај од прилика зошто нејзина иницијатива е стерилизацијата, а јас во меѓувреме ќе разгледам кај различни ветеринари во градот. Јас храна обично земам или од маркет или рефус од Пријатели, па ќе прашам и таму да ми предложат храна само арна да ми е.

5. Queen of Cats

Queen of Cats Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2017
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    151
    Дали е во ред мачињата мои кои веќе имаат 2 месеци и 2 недели сеуште по малку да цицаат од мајка им? Мислев дека уште пред да наполнат 2 месеци ќе престанат, ама мачката не ги одбива... А и гледам денес малце како поголемка е во стомакот и се тркала на грб па на стомак а така правеше во првата бременост. Дали е можно повторно да е трудна? Мачињата уште не ги има одбиено. Можеби и затоа не можеше да го отвори едното око, ја изгребале мачори додека се бранела за да не ја парат... Душичка, не сакам толку брзо повторно да раѓа и да се мачи... Што мислиш ти @theowndemon ? Тебе те прашувам бидејќи те гледам како по искусна, и фала однапред :)

6. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.528
    Мачка можи и да дои и да раѓа воопшто не е проблем. :lol: Мојава роди две легла од почеток на сезоната за парење и најинтересниот дел е што и двете легла ги дои. Прво ги одбиваше поголемите, но кога се родија малите му се мушнуваа и големите и не ги одбива, поточно од време на време ги пушта кога ептен ја мрзи по жешкото, сепак новите мали се приоритет. @Queen of Cats

На Queen of Cats му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    @Queen of Cats , размисли за стерилизација ако те загрижува честото омачување на твојата мачка, вака можe да има и по 2-3 легла годишно.

На Queen of Cats му/ѝ се допаѓа ова.
  8. realGirl

realGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.697
    Ми умреа сите.;( Неќна вечерта три, синоќе едно.;( Незнам од што.:(
    Како глуфченца беа, три бели и едно тигресто жолтко.:(

9. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.528
    @realGirl ооо штета. :(
    Гушкај си ја мачката, ако биле толку мали можи да се чувствува депресивно. Лани кога на една од моите мачки ѝ умре едното малечко кое го роди, ме носеше до местото каде е умрено и цимолеше три- четири дена и сакаше константно да ја гушкам, да ја галам, да бидам покрај неа, ѝ требаше љубов, внимание. Мајка ми дури се нервираше зошто неколку дена не бевме спани зошто цимолеше по цела вечер, цел ден и протестираше со минимално јадење, колку да тера. Беше мирна само кога ми беше в раце. Одма се познава тој вид на мјаукање, како плач е.

На christinnn и realGirl им се допаѓа ова.
  10. realGirl

realGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.697
    @theowndemon не мјаука мојата, ептен по малку испушта глас и онака општо. Од мала е така. Ама со поглед се разбираме. Кога гледам што се случило ѝ викам: Пи што и е на мачињата? - Она жално ме гледа и трепка со очите, од време навреме оди до креветчето и ги бара.:(
    Не беа добри мачињата ем изгледа, како ноженцата на две да им беа криви.:(

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Queen of Cats

Се зачлени на:
    28 јануари 2017
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    151
    @theowndemon Баш ме зачуди, а па мојава од кога ми се гледа како да е трудничка уште повеќе се приврза за мачињата... Фала многу во секој случај, може сум досадна ама најсигурно е кога некој по искусен ќе ми даде совет :l:
    @LollySky Фала и на тебе, ќе размислам околу стерилизирањето :)

На theowndemon и LollySky им се допаѓа ова.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.374
    Леле извини ништо намерно, не ми стигнала нотификација, тек сега гледам дека си ме тагнала. Извини уште еднаш.
    Кастрацијата/стерилизацијата е добра идеја, мачката има еден куп бенефинити од истото а и вие ќе добиете смирен миленик. :)

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.355
    Како да знам дали сигурно ми е трудна мачката? Немам многу време да ја однесам на ветеринар, али изгледа ќе мора.

14. Queen of Cats

Се зачлени на:
    28 јануари 2017
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    151
    Кој е љубопитен да ги види моите мали шекерчиња нека ги види моите последни две објави во темата Слики од вашите миленичиња, поздрав :l::inlove:

15. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    18.222
    Па зависи колку време е бремена, знаците се различни во текот на бременоста.
    На сам почеток може да не се примети ништо, а некои мачки може да искусуваат утрински мачнини како жена, а потоа во текот на бременоста стомакот ќе и се зголемува и ќе и биде почувствителен, брадавиците ќе и се набрекнат и зацрвенат, може и да го изгуби крзното околу нив за кога ќе се родат малите полесно да цицаат, мачката ќе стане многу попасивна, повеќе ќе преде и ќе се мази, а помалку ќе сака да трча и беснее, може да и биде покачен апетитот од нормално, а и ќе ја зголеми телесната тежина, и кога ќе е при крај веќе, освен очигледно големиот стомак, ќе се гледаат и малечките во неа како мрдаат.
    Тука можеш нешто подетално да прочиташ, ова ти набројав што прво ми текна :)

На Matotheja, Yowannty и LollySky им се допаѓа ова.
  16. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.770
    Мојот мачор излезе многу грижлив татко :D
    Втор пат како ми ги носи дома мачињата, а на мачката ( мајката на мачињата) не и дава до двор да влезе. На улица ако ја види ја мава, ја дави.
    Жал ми е за малите мачиња, но не можам сите да ги чувам.
    Цел двор ми е со мачки.

На Kathrynn, ceca-1 и LollySky им се допаѓа ова.
  17. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    18.222
    @theowndemon или некоја друга ако знае - се наоѓа ли кај нас од онаа тревана catnip?
    По слики не можам да познаам дали ја имам негде видено, а ако има сакам да му земам на мачорот :D
    Едит: на слики според листовите мене искрено ми личи на нане, ама сигурно сум грешка :rofl:

На theowndemon и LollySky им се допаѓа ова.
  18. Queen of Cats

Се зачлени на:
    28 јануари 2017
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    151
    @MagsDestiny и јас баш тоа сакав да прашам. Иначе, да од фамилијата на билки е од која потекнува и нането :D Мачките “полудуваат“ од непеталактонот што го има во семето, а 50% од мачките реагираат на catnip :)

19. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Ja има, jac насадив. Се вика мачкина трева, личат на нане листовите ама мирисот е поинаков, специфичен. Мачето не реагира нешто посебно на неа, можеби затоа што е мало, но може и затоа што тревата ми е релативно мала, околу 10 см е стеблото, нема уште ни цвет ни семе :)

Значи се продава семе, а готова трева не знам дали има, види каj билкарите на пазар затоа што чаjот е лек за женски тегоби (мацина трава)

На theowndemon и MagsDestiny им се допаѓа ова.
  20. Katty52

Katty52 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2017
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    345
    Lugje aj ve molam za pomosh.. Mojata macka beshe smacna i sega nie bevme na odmor i denes se vrativme. Vcera mene na plaza koa bev drugarkami mi se javi za dami kaze deka mackata mi se omacila i deka se kaj nea i i rekov da se grizi za niv... I denes doma doojdov im namestiv kaj mene vo dvorot se za udobno da im bide i taman odam da gi zemam i gi donesov no mackata dojde gi zede i gi odnese kaj drugarkami nazad.. Neznam so e rabota ushe ednas se obidov no istoto se sluchi.. I drugrkami mi kaxa deka mackata prvin gi donela kaj mene ama deka nie na odmor bevme i valjda zatoa gi prefrlila kaj nea.. Ve molam za pomosh ako znaete