Со какво средство ја бањаш? Да не е нешто токсично а да има голтнато? Инаку дај и малку млеко со предходно многу растопен шеќер во него - делува детоксифицирачки, а ако ни тоа не и помогне, носи ја на ветеринар.
Биди упорна со објавување наоколу. И мене уште четири ми останаа дома, се мачам со објавување и прашвање "да не сакаш маче?" и "да не знајш некој кој сака маче?"
Ми се случи најчудното нешто ever. Random мачор ми донесе мало маченце во двор, кога ме виде го остави и избега. Мачево е преплашено, плаче цело време, другиве две мали мачиња му ржат. Стварно не знам што да правам, може има мајка, може таа си го бара А преслатко е
Zdravo na siteee. Sakam da ve prasam ushte neshto. Dokolku ste gi procitale moite mislenja pogore, epa vaka za istata macka zboruvam znaci nezzz zoshto eve ajde ostavam toa na strana shto gi odnese macinjata vo komsii zs nie ne bevme doma koa taa se omacila. Sega nonstop kaj nas dreme nonstopppp i nie ja hranime znaete deka nasa macka e. Ama od nikogas ne sakala da se gali. Mnogu bega koa ke i se priblizham za da ja galam a vaka nonstop kaj nas e i duri i vnatre ni vlaga postojano ama za galenje ima golem strav. Ne e pitoma.. Od mala ushte e takva plasliva i nikad ne se gali nonstop bega. Dali ste se soocile nekad so takov problem i kako ste go resile?
Едноставно мислам дека таква си е мачката Мојава од кога почна да одбива само едно од мачињата-најголемото и подвикнувам бидејќи ги тепа и другите без причина, ќе види некое од мачињата на нејзината сестра и наместо него да го избрка ги брка и тепа нејзините На нерви и одат, а таа мене Дојде ново маче, мајката (ако воопшто има мајка) не доаѓа по него, можеби го фрлил некој овде, и оваа мојава мачка нон-стоп го брка и тепа, а кога ќе се сврти ако има некое од нејзините мачиња и нив ги тепа Разбирам треба да ги одбива веќе, но на моменти не знае ни што прави... Секогаш и подвикнувам кога ќе степа некое од нејзините мачиња и ме погледнува во очи со страв и омраза и не дозволува после да ја погалам.... Вчера и викнав посилно и потоа се испружи на чергичето од вратата и не ме пушта внатре да влезам, обезбедување прва класа Мачките се такви кога сакаат тие, тогаш ќе се галат. Мојава виде дека неможе да ги избрка мачињата, големи се веќе и сега мислам дека таа ќе си замине Мислев дека нема да и биде проблем да живее со мачињата, ама очигледно и е... Доаѓа само еднаш на ден и тоа навечер... Katty, сепак мачки се, неможеш да ги сфатиш
Имам едно прашање. Нели кога имав со малите проблеми кога им се затвораше окото, зошто мали полесно им средував да не се мачат. Знам дека на големите мачки им врви само од себе, ама сепак Адолф ми е омилена и ѝ ставив камилица, спремна да ја „оперирам“. Ама нели, жешок чајот, дур се излади ојдов в село и сега кога ја видов тоа како бело во окото почна да ѝ се намалува и повеќе да го отвора окото. Чајот не го турам и ќе го чувам утре за секој случај, само сакам да прашам дали да интервенирам ако сама од себе се подобрува во врска со окото, или да ја исплакнам со чај од камилица за секој случај?
Ќориов мој, од кога ги извадив теписите дома пред 3 недели, нема стапнато на паркет. Трча од фотеља на прозор ко по оган да гази. Едино за јадење и вода се симнува, и тоа со триста маки...Дали му е од тоа оти сменета е околината, или може и друго да биде?
@theowndemon Моиве малечки од 4 на 2 мачиња им се инфекцирани очињата. Камилицата за жал воопшто не помага кај мене, со вода и памукче им ги чистам сега и пак нема никакво подобрување. И на мојата голема мачка побрзо и помина, со малечкиве се мачам веќе 2-3 недели....
Треба во окото внатре да имаат како бела навлака, ако на мало маче тоа не му извајш едвај ќе му заздрави ... Две големи ми се направија тала, едната демес скоро ич мака да нема, другата уште малку и тоа прв пат ги миев преф час време.
@theowndemon Само нека им е со лесно побрзо да им заздрават очињата Кај моиве нема ништо бело во очите само ги подзатвораат и неколку пати во денот им тече густо бело како гнојче...
Сигурно имаат ако ижаат и како гнојче, можи да е скриено по страните. Фати ги зад вратот и пробај тргај со чепкалка од по страните, мора да има бело како мрежичка. Некогаш е задскриено, не го фаќа окото, ама таму е.
@theowndemon Ај ќе се обидам. На едното од мачињата белката во очите внатре цела црвена како крв! Ако можам ќе сликам после. Ама сепак сега се малце подобри, сабајле со памук им го собрав гнојот П.С: Фала женска, секогаш си ми од помош
Epa slikaj ako mozish, mozebi nesto drugo e vo prasanje Inaku nema problem, bitno e macinjata da porasnat zdravi
Исто, исто скроз. И моето многу мало е одделено од мајката, на нецел месец. Нешто повеќе од 20 дена имаше кога го зедов. На почеток не, али по неколку дена одкако го зедовме почна да цица од облеката моја. Кога ќе го тргнев од мене, почнуваше да цица од рандом алишта и прекривки. Мислев дека со тек на време кога ќе подпорасне ќе престане, али не е така. Ете и сега на 10 месеци му доаѓа одвреме навреме да цица иако цело време го тргаме и пробуваме да го одвикнеме.
Баш истата ситуација. Сепак мислам дека ќе се одвикнат, еве некако како помалку овој период, порано без парче облека во креветчето не можеше да заспие. Сум имала и маче кое го одгледа мајка му и кога беше поголемо пробуваше да цица од неа но таа го одбиваше. Нема кој да ги научи нашите. :/
Па не можеш да ја ставиш во кутијата и таа да остане таму со денови, дур не се породи Мачка е, и најмногу зависи од тоа дали и колку ти верува, ако е сомничава може да избега па сама да се породи на некое сосема десетто, скриено место, а не онаму каде што си и наместила ти. Предходната мачка, а и оваа сега што ја чувам, имаа(т) многу доверба во мене, па не им беше многу гајле каде ќе се породат, се дури јас седам залепена до нив, чунки бабица им бев Инаку денови пред да се породи, а и часови, си се однесува најнормално, како дотогаш, и кога ќе ја фатат болки (тоа може да е од еден до неколку часа пред да почне да се пораѓа), ако ти верува, ќе дојде да бара помош и поддршка од тебе, во смисла ќе биде малку вознемирена, ќе оди наоколу, може да мјаука а може да преде, ќе се гали и турка во тебе, ќе бара некое меко местенце како некое ќебенце и слично и ќе сака да си го намести тоа; ако ја ставиш во пакетот и седиш до неа ќе видиш дека ќе почне тешко да дише, со отворена уста и исплазен јазик, и ќе видиш како ќе и почнат контракции и ќе почне да напнува, и пораѓајот ќе почне. Мојава кога се пораѓаше пред околу недела ипол, ако се оддалечев 3-4 чекори од нејзе веднаш почнуваше да вреска, буквално не мјаукаше туку врескаше по мене за да се вратам, а додека седев и ја галев по стомакот само ќутеше и беше сконцентрирана на напнувањето
Фала ти на деталниот одговор Прееска ме исплаши дишеше со отворена уста, но ништо. Изгледа не бил денес денот.