1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Домашно милениче - мачка

Дискусија во 'Дом' започната од Arriety, 22 март 2012.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.713
    Допаѓања:
    266.244
    Обиди се да му дадеш мокра мачешка храна, околу 25 денари е кесичка.
    Имаш и за бебиња и за возрасни.

Поважно е вода да пие, да не ти дехидрира.

Кога сте на контрола?

2. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    Утре ќе го носам на контрола. Го покрив со кебе и со топли шишиња, сега спија. Ќе видам како ќе му биди покасно.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.951
    Допаѓања:
    14.009
    А му кажаа ли дијагноза? Какви инекции му ставија?

4. VoodooGirl

VoodooGirl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    4.179
    Здраво, имам маче кое што го вдомив од улица кога имаше 1 месец.
    Уште од мало знаеше да ме гриза но мислев дека и е само период и ќе помине.
    Сега има 3 месеци и кога и да го чепнам ме гриза, ми дозволувам да го погалам само кога е поспано или спие.
    Инаку голем дифтар е исто и ми прави бељи дома секојдневно ама пак се сакаме. :D:inlove:
    Дали со тек на возраста би станала помалку бесна?

5. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.951
    Допаѓања:
    14.009
    Мора да сфати дека раката не е за касање, инаку ќе му остане навиката. Свикај му строго, тргни ја раката и игнорирај го кога ќе те гризне. Можеш и да му дуваш во лице или прснеш со спреј со вода кога прави бељи. Пренасочувај му му го беснеењето кон играчки.
    Мораш да го караш затоа што сега се воспитува, ако му дозволуваш се, ќе си остане такво.
    Обавезно стерилизирај го кога ќе направи шест месеци за да не те изненади.

На VoodooGirl и theowndemon им се допаѓа ова.
  6. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    Немале тестови за да му направеле претпоставува дека е некаква бактерија. Рече дека ќе му стави антибиотик. Не знам мене лошо ми изгледа мачето, не можи на нозе да стои само лежи

7. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.951
    Допаѓања:
    14.009
    Би требало да се освежи штом ќе почне да делува антибиотикот. Како и да е, има други симптоми? Пролив, повраќање, прочистено ли е од глисти, има ли примено вакцини?
    Најбитно е да пие вода. За да му олесни малку ако има болки, можеш да му дадеш кетонал 2 мг/кг или аспирин 10 мг/кг.

8. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    Цело време лежи омалаксано, нема воопшто сила ,со шприц се обидувам да му дадам вода

9. swan01

swan01 Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2019
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    14
    Песок, можеш да земеш од КАМ тој е поефтин но е ок, инаку за да не мириса мора редовно да се чисти, кога зборам редовно мислам секој ден или дури ако се има време и два пати дневно, во зависност од тоа за колкаво маче се работи и каде е поставен песокот, дали е во некоја просторија затворена или пак има провев за луфтирање и слично.
    Исто така препорачувам затворен тоалет со капак, доколку се чува песокот во затворена просторија, исто така мозе да користиш сода бикарбона, за да не мириса многу, Ако го цистиш секој ден песокот немора да го менуваш премногу често.

Ова се мои искуства, бидјеќи јас имам маче што го чувам во стан.

10. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.312
    Не знам кај да пишам за проблемот. Дечко ми нашол 2 оставени мали мачиња и ги земал да ги чува, неодамна му ја згазија мачката и таман ќе ги згрижи он. Едното маче е добро, јадело, игриво е, живо, здраво делува. Другото не сака да јаде ништо и делува болно, во погледот речиси очите му се затворени и само лежи. Не се двојат мачињата едно од друго и болното маче лежи свиткано, а другото е над него го гали и чува. Како да го спаси болното маче? Страв му е на дечко ми да ако во случај почине едното и другото да не ќе почине, ептен се поврзани двете мачиња, а биле и исплашени, личеле како трауматизирани...

На Violeta Viki му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.951
    Допаѓања:
    14.009
    На ветеринар да го однесе.

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    Нека му дава млеко со шприц, ако не се подобри состојбата нека го однеси на ветеринар.

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    393
    Мене ми умре мачето се беше затруено од инсектицид што беше прскан против краста.Плачам не можам да се соземам.
    Го однесов на ветеринар и му даде терапија ама после 30мин умре.Беше доста старо мачето.
    Ме интересира која терапија се дава за затруени мачиња?
    Имаше лиги , тресење на телото,тешко дишење а беше испрскан во средата , од тогаш до вчера не бепе вратено дома.

14. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.951
    Допаѓања:
    14.009
    Kaква краста? Со што сте го прскале и по чија препорака?

15. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    393
    Ектанон инсектицид.
    По препорака на чичко ми што е ветеринар , ама веројатно ништо не знаел а ние мисли знае.

16. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.465
    Дали ќе ви биде проблем да ми проследите броеви од исклучително добри ветеринари кои професионално знаат да ја вршат својата дејност? Имам маче, живеам во Скопје и за секој случај би сакала да имам опции.

17. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.951
    Допаѓања:
    14.009
    Жал ми е за мачето...
    Сигурно се криело поради болки деновиве, па дошло дома да си умре :( Веројатно немало да помогне никаков третман затоа што за четири дена веќе му се уништил црниот дроб и панкреасот.

Еве неколку броја:
    60628372_10211625061660567_8548256237949550592_n.jpg
    Диме е во Капиштец, Денис е позади Капитол, Марин е позади Воен базен, Малинка (Стефан) е кај Католичка Црква, а др. Верче е кај Три Бисери. Сите важат за добри ветеринари. Јас одам кај др. Марин и презадоволна сум.
    Ако има мачето над два месеци, ти препорачувам да го однесеш за прв преглед, да го прочистат од глисти и др.паразити, прва вакцина, чипирање и сл.

На Nigredo Odor му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    393

Умирам неможам да го преболам , никогаш нема да го заборавам.Цел живот беше со мене.Сега празнина осеќам.Се трудам да не се окривувам , ама требаше да се консултирам прво , кој ти знаел така требало да биди.

19. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.465
    Дечки, на моето маче му се појавија две рани, (ете така да ги наречам) и му стојат веќе речиси три месеци, можеби и повеќе. Го мачкав пет дена со кремата против габични инфекции - антифунгол и како што гледате на сликата подолу му падна малку крзното таму каде го мачкав, но сепак останаа овие црни делчиња. Имате идеја што би можело да биде судејќи по сликите подолу и што да му ставам да му помине?

20190721_175030.jpg 20190721_175219.jpg

20. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.951
    Допаѓања:
    14.009
    Се нарекуваат мачешки акни. И мојот стар мачор имаше. На некои мачки им е поосетлива кожата под брадата и затоа се јавуваат. Нема да помогне конкретен лек туку што е можно поголема хигиена на тањирчињата за храна и вода, да ги миеш најмалку еднаш дневно со сјај, и да ги замениш со порцелански ако се пластични или метални (можат да послужат и порцелански пепељари за да не даваш многу пари). Можеш и секојдневно со памуче натопено со 3% хидроген да му го дезинфицираш брадичето, нема да го пече. Ако се искомплицира повеќе, нека го види ветеринар.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Feline_acne

На Nigredo Odor му/ѝ се допаѓа ова.