Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Домашно милениче - мачка

Дискусија во 'Дом' започната од Arriety, 22 март 2012.

1. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Не е сеуште вратен. ;( Есенва 3 дена го немаше, се врати со распарталени нокти, веројатно бил затворен некаде. Кога се врати од дома не излезе 3 дена буквално. Дисциплиниран е секогаш кога и да излезе се враќа секој ден во последните 3 години. Сеуште го чекам.:(

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Да, се смирува, ама не очекувајте чуда. Еден од нашите исто, од контејнер најден, среден кастриран по дома, не дека беше агресивен ама беше активен и растрчан. Додека се млади, имаат енергија и им треба да ја искористат, и игра улога тука карактерот на мачката/мачорот. Мојата прва мачка беше исто ваква, три години ни скокаше на секое излегување од туширање додека едно од синчињата кој го задржавме е бајче, не знае да гребе, буквално.

Пробајте да го заигрувате по дома, ама активно. Нема поента да го карате, мајка ми за нашиот со водичка го прскаше за да научи дека не треба и ништо не смени. Му треба да знае кога е време за игра. Ако можете секој ден да му посветите внимание со некоја безвезна играчка, дали конче да му влечете или топчиња од хартија да му фрлате ќе научи кога е време за игра.

Слушав неодамна одличен подкаст баш за однесувањето на мачките и како може да се влијае на нивното однесување. На англиски е еве ви линк https://www.alieward.com/ologies/felinology. Баш таргетирав грешки што сме правеле со мачките порано, за наредна мачка сум спремна :D:D:D:D

На Doozy и MandyLane им се допаѓа ова.
  3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.915
    Допаѓања:
    177.307
    @MandyLane многу е индивидуално и секоја мачка е различна. Може да се смири, но и не мора да значи.
    Мојата мачка, женка, ја стерилизирав на 1 година и пред да ја стерилизирам почна да се понаша како мажјак со обележување територија дома. Ама таа беше умијат карактер од бебе. Знаеше каде и што не треба и толку беше. Имаше 2-3 истрчувања преку ден низ дома. Ним секако им треба таква слобода.
    Дембелов што го имам сега е цела спротивност. Ако не му се даде јадење во моментот кога тој сака ќе оди и ќе ја истури водата по плочки за да привлече внимание. Нема кај него да не може сега на балкон, на глава ќе ми се качи дур му отворам врата. Ама тоа повеќе си е до гените отколку катрацијата. И претходно си беше бесен, а сега е плус и захтевен. :D

Мачките не се како кучињата. Мачка е карактер. Со куче е лесно ќе го прилагодуваш и учиш како ти одговара тебе, а мачката ќе те учи тебе како и одговара на неа. :D Ама затоа ги сакаме, оти се свои. :)

На RainbowButterfly, tigerlady и MandyLane им се допаѓа ова.
  4. Izaabella

Izaabella Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    7.306
    Јас поминав у темава за да изигравам стројник. 8-|

Имам персиски мачор, 5 години стар, си го чуваме од бебе и еве, сеуште како бебе. :D

До сега ни е трипати парен, двапати без успех (мислам дека немаше хемија меѓу засегнатите у процесот, само се расчупавија и ги вративме по дома). Третиот пат успешно, малата затрудни и роди две преубави флафис, живи и здрави. Сега и они си имаат свои фамилии:)

Барам пак женка за парење, персиска мачка. Не ми е важно ни педигре ни ништо, сакам само да го усреќам малиот, пошо нејќе ни да јаде ни да пие, како прачка е слаб.
    Девојчето ќе добие ол инклузив третман, ќе дојдам да ја земам и ќе ја вратам јас.
    И ветувам незаборавен провод и љубов на прв поглед.

Веднаш потенцирам дека не сум присталица на парење само ради бизнис и профит. За малите ќе се договориме накнадно.

5. IvaVas

IvaVas Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    20
    Здраво на сите, би сакала да се консултирам со било кој што има познавање, за повреди кај мачки, ветеринарот не можев да го добијам, а и воопшто не знам дали работи поради моменталната ситуација. Вака сега, имам мачор, година ипол стар, излегува од дома кога сака, се вртка во дворот, и е голем и мил. Сабајле излезе, и се врати на пладне, меѓутоа со опашот надолу, како да не може да го контролира, нозете ги движи, не ми изгледа како да се жали на болки, меѓутоа задниот дел од телото му е чуден, тешко го контролира едностаавно. Нема скршеници, го проверив, барем тоа што е пипливо на рака и видливо на око, си јаде нормално, се однесува нормално, освен опашката. Ве молам дајте ми совет што би можело да е, и дали ќе биде добро, навистина сум загрижена. Се извинувам на долгиот текст, и ви благодарам на прочитаното

6. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    32.704
    Можно е да му е скршена опашката. Пробај да го стегаш малку на различни делови од опашката да видиш дали уште има осет. Ако не реагира значи има повреда.

На IvaVas му/ѝ се допаѓа ова.
  7. IvaVas

IvaVas Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    20
    Ти благодарам многу, денеска е за нинајанса подобар, и ја контролира по малку, меѓутоа стапив во контакт со ветеринарот, и го чекам да дојде дома да го провери. Убав ден, и уште еднаш, ти благодарам

На f.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610
    Јас дури сега го гледам твојот риплај. :x:x те молам доколку се уште не се сите вдомени контактирај ме во лп.:)

На Elena69221 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Hilari899

Hilari899 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    59
    Феминки,

Потребна ми е ваша помош.
    Имам маченце старо неполна година за месец чувано само дома. Пред еден месец е пуштено малце во двор но со надзор. Имаше огромна желба за да си игра,мирисаше буквално се не познавајќи ги мирисите. Подле недела дена најдовме влакна искубани а од тој ден мачето не сака да излезе во двор. После 4-5 дена само лежење без никаква активност и се појави како херпес на носот се до самата усна споено. Од лижење буквално целата кожичка од носот е падната и има само крв и гној. За среќа јаде и има апетит и си иде по надвор но сепак останува само да лежи. Ја однесов на ветеринар и добив ампула за паразити (што нема никаква врска) и на моите прашања дали е вирус или инфекција добив само да да тоа е најверојатно од допир со друга мачка. Ве молам за помош доколку некој се има сретнато со ваков случај како би можела да и помогнам во оба ситуација со корона.
    Ви благодарам од срце ♥️

Прикачени фајлови:

10. spacegirl92

spacegirl92 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2016
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    2.915
    Сега го приметив, од што може да му се тие црните на устенцето? received_569617973678124.jpeg

На RainbowButterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Зеленоокатаа

Зеленоокатаа Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    81
    Здраво женски.
    На мачоров во последно време му горат ушите..му се лупат и се црвени.. Дали некоја има искуство со тоа?

12. spacegirl92

Се зачлени на:
    19 август 2016
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    2.915
    Смеам ли со нешто да му го терапирам окцето? Еден месец е старо мачето. received_271107204265747.jpeg

На RainbowButterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  13. RainbowButterfly

RainbowButterfly Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2014
    Пораки:
    376
    Допаѓања:
    700
    Можеш со кантарион да го намачкаш, ние така сме правеле со сите мачиња до сега. Душиче. :inlove:

На spacegirl92 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    32.704
    Што му е на окото?

15. spacegirl92

Се зачлени на:
    19 август 2016
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    2.915
    Не знам, откако го симна мајка му пред некој ден му беше затворено, а сега такво му станало.

16. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    32.704
    Пробај да го мачкаш со памук натопен во чај од камилица, би требало да помогне. Ако можеш однеси го на ветеринар, ќе даде соодветен лек.

17. spacegirl92

Се зачлени на:
    19 август 2016
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    2.915
    Го ѕирнав сега пак, почнало само од себе да му паѓа тоа и малку му се отворило окцето, ќе чекам да видам до утре.

18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.915
    Допаѓања:
    177.307
    Габична инфекција е, типична за мачки. Ама е заразна, ако има и други мачиња најверојатно и тие ќе се заразат. Најдобро е да консултираш ветеринар за понатамошен третман и по можност ова да се изолира некое време од други мачиња дур се третира.
    Ако е инфекција нема да помине сама од себе.

19. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    20200522_144422.jpg дали некој знај со што можам да го намачкам? Постојано се чеша и му се проширува. Многу е див и не седи многу дома.

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.446
    Допаѓања:
    38.471
    Сакаме да вдомиме маче, ама сме во стан. Синчето е 4 и пол години, сакам пред да го донесам да одиме на ветеринар за да е безбедно, да не се плашам ако го изгребе или гризне. Што треба да му стават и што треба да купиме за него, мислам на песок, храна и слично? Дали и на мачињата им ставаат вакцини, и колку коштаат?