1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Домашно милениче - мачка

Дискусија во 'Дом' започната од Arriety, 22 март 2012.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.088
    Пробај раната со камилица да му ја зачистиш и однеси го на друг ветеринар.

2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.713
    Допаѓања:
    266.242
    Моиве спијат и во креветчињата, ама и кај стигнат искрено :)

Еве не знам во кој универзум паркет е поудобен од меко креветче :D

Најубаво стави некоја твоја маица или навлака од перница, тоа ќе ја убеди дека е ок да спие таму :)

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Totka1

Totka1 Нов член

Се зачлени на:
    18 октомври 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Nemoze da se zacisti zatoa sto e suvo isuseno duri i kako krvavo..se plasam da ne se prosiri sepak fala ti

4. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.713
    Допаѓања:
    266.242
    Поголемиот мачор иако е кастриран, знае дека е забавно надвор и сака надвор. Моја грешка, пошто пола живот му дозволував да излегува надвор, ама во куќа живеев и не се тепаше со мачки, па некако жал ме фаќаше да е само дома.

Година ипол е indoor only и успеа да кидне еднаш, душа ми излезе од страв и тага.

Е сега, ние овде сме на високо приземје, и терасата кокошарник ја направивме :) може и со комарник истото да се изведе, нас ни беше полесно со поголема мрежа.

На прозори стави комарници, брзо ќе научи дека е тоа граница.

Рачунај поголемиот дека сосема е способен да искине комарник, ама прво лани на прозор ставивме таква покрупна и поцврста мрежа, кога престана да се обидува да ја откорне, ја сменивме со обичен комарник. Сега веќе и сам дома го оставам со отворен прозор, не ги чепка комарниците.

Малово маче никогаш не било надвор, па не се ни труди да корне комарници и сл. Ужива да е на тераса, но гледам не бара начини да скокне на ограда и сл.

Мислам дека пошто и твоето е мало, со обичен комарник брзо ќе научи :)

Иначе јас моите мачки не ги шетам, големиот се здрвува и не сака да мрдне кога ќе му ставам harness, малово трпи, ама го нервира.

Доволно им е да се сунчаат на тераса, и онака големиов 22 саати дневно спие, а малово кога ќе пркне исто ќе биде :)

5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Леле мене лом ми го направи комарникот и тоа случајно ќе му застане бубачка и да ја брка. Цел го распори.. Чекам малку да подостаре да го сменам :D

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Многу кратко откако пишав тука се случи најлошото, не знаеме како.. ние спиевме, таа до нас испикана.. покасно слушнавме само тресок од сушарата на тераса, истрчавме но таа веќе беше долу на бетон..

После два дена зедовме друго маче долу од паркот пред зграда, ептен ми беше тешко ќе полудев..
    До сега ниту еднаш никаде не се качило.
    Сакам да кажам се е до карактерот на мачката, ова е мило, ептен се гали и повеќе слуша ако му викнеш кога прави беља, а другата беше по дива, весела и нон стоп нешто бркаше и играше. Што вика мм се однесуваше како газдарица, ако намисли ќе си направи ти што сакаш прави.

Само уште еден ден да издржеше, почна ладното и ќе беше затворено.. ама судбина..:u:

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.713
    Допаѓања:
    266.242
    Жал ми е :hug:

На Nithya му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Fillia

Fillia Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    1.630
    Хелоу :D имам мало маче 2 месечи можда има....палаво е и паметно...
    Го прочистивме од се ама има габична инфекција....ми рекоа на вет.да го бањам со реконазол ×2 неделно и секој ден го мачкам со канестен и плус некои витамини како капсули ги пие...е сега...мака со реконазолов:devil: кажете совети како да ја бањам пошто ич ама ич не сака... првиот пат помина со тешки маки утре треба пак :whew:(facepalm)
    А...и нека каже некој искуство со габи со што се решаваат најдобро
    П.с јас нема ништо префатено:nod:

9. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Мојот кога го земавме имаше некоја габична инфекција на носето, ми дадоа на ветеринар шампон за мачки посебен некој баш за инфекции (го дадов инаку ќе го сликав шишенцето, ама беше мало и имаше нешто портокалово на него). Го избањав еднаш, после по неколку пати на ден со канестен и за кратко му помина. И да, ми рекоа и мене да мијам редовно раце после допирање на мачето и минимално галење додека не му помине.

За бањањето, ретко која мачка сака. Од искуство, најдобро е двајца, едниот го држи мачето позади за врат, мајката како што ги држи и малтене е парализирано така, другиот мокри, шампонира и плакни. Со млака вода, после директно во пешкир и во потопла просторија, да не настине. Може и никогаш да не се навикне на бањање, ако ја чувате дома реално нема ни потреба ама за сега ќе се борите. После бањање оставете го само ќе сака да си се излиже, може и ќе се скрие некаде.

За капсулите ако не ти ги пие, она што мене најмногу ми успевало е да се растворат во малку вода, во шприц и директно вбризгување во грло. Незгодни се мачките за терапија, со старата беше борба зашто во храна измешани ги наоѓаше и ги буткаше на страна, само вака бев сигурна дека навистина ги конзумирала.

10. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    85
    Ми треба итно помош
    Мачето се залепило некаде во лепак што е за глувци
    Како да го исчистам?????

11. Cute bunny

Cute bunny Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2020
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    28
    Zdravo na site.Imam macor,go nemase nekolku casa i koga se vrati nogata mu bese otecena kako vo cizma stavena, cela noga i toa mnogu. Tuka nema veterinar probav da mu rastvoram analgin vo mleko no ne go pie.. Ve molam pomagajte

12. Dahliaa

Dahliaa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    521
    Нормално ли е после првата вакцина на мачето да биде нерасположено и да спие? Плус го боли местото најверојатно, мјаука ако се допре во околината. 2 месеца има отприлика.

13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.393
    Допаѓања:
    38.292
    Да, и мојата е таква после вакцина. Ќе помине.

14. Dahliaa

Dahliaa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    521
    Благодарам, се надевам. :)

15. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.310
    На дм мачето денеска му умре... Забележале дека крв од нос му истекло пред да почине. Одеднаш се случило, пред тоа било игриво, јадело, нишо не му било... Малецко беше, неколку месеци го чуваа, претежно дома, понекогаш го пуштаа и во двор, но не многу долго...
    Веќе е доцна, но дали некој можеби имал сличен случај или претпоставка што би можела да биде причината за да искрвари од нос и да почине? :(

16. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    1.739
    Нервен слом, вака се случи исто и со мачето на моја блиска другарка и ветеринарот им кажал дека било нервен слом... малку звучи чуднo ;(;(

На cresa-jagoda и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.310
    Оф, душички.. ;(;(;(

На cresa-jagoda и Lollipop_123 им се допаѓа ова.
  18. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.463
    Прв пат слушам дека и мачињата можат да доживеат нервен слом. А се знае ли причината поради која го доживуваат? Некоја траума или слично? :( :u:

Последна измена: 26 ноември 2020
    На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    1.739
    Не знам стварно... И јас прв пат тогаш слушнав, малку е чудно но вистина е.

На cresa-jagoda и tinka-mace им се допаѓа ова.
  20. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Имам прашање. Ќе земеме маче и треба да имам обезбеден тоалет нели. Се мислам за отворен или затворен како кутија.
    Јас би дефинитивно затворен од многу причини, ама што ако маца не го прифати, да оди внатре, посебно ако користила отворена посуда?
    Што мислите, може ли тоа да биде пречка?