Мачките не капираат баш кога ги караш и им викаш не. Од викањето само може да ја исплашиш или налутиш, на крај секако нема да се разберете. И моето е толкаво, околу четири месеци. А кога ја фаќа бес и сака да гризе и правам топчиња од хартија за копирање за да и одвлечам внимание. Фрлам и ја снемува во игра додека не се измори. Дали дека шушка хартијата, поинтересни и се од обични топчиња. Ништо друго не пали кај нив колку одвлекување внимание со некоја играчка. Порано гризеше повеќе, сега како да не и е толку интересно тоа, ама си има епизоди.
Како се справувате со влакната? Чуваме персиска мачка, периодов многу влакна и паѓаат, ја третираме само со чешлање. Секој совет е од корист
Ne znam dali tuka treba da pisam ama ne znam kade da se obratam mackata eve veke nekolku dena jazikot i e nadvor i ne moze da ja dzvaka hranata taka kako isplasena e..
Здраво на сите, секоја година ова време мачките ми ги фаќа вирус (течење нос, им солзат очите, имаат гурелки). До лани користев една маст од Vetmedic и ми помагаше. Годинава исто така ја користам таа маст и зедов апчиња Сулфагуанидин, но ни маста ни апчињата не помагаат. Ќе ве молам да ми препорачате нешто❤
Можеби има некој проблем со забите или пак е настината. Една од моите мачки која е болна одбиваше да јади па и дадов јогурт и го јадеше. Можеби ќе ти успее и тебе
Zdravo. Veke cel den maceto odbiva da jade. Jadeshe, no mnogu malku, trcav po nego na sila da mu dadam barem mleko. Ne e bash malo, kaj mene e okolu 2 meseca. Inaku raspolozeno e, si igra, samo koga ke mu dadam da jade ne e zainteresiran nitu da ja mirisne hranata. Ve molam za sovet, ako imate nekoe vakvo iskustvo.
Совет од мене: под итно смени ја четката Ништо нема да направиш со таква четка, земи си Фурминатор за мачки со долго влакно, или пак метален чешел, на него со долги запци и пократки запци, не знам точно како да ти го објаснам, ќе прикачам слика, се користи и кај хаски и самоједи за расчешлување и вадење подвлакно. Прво со пошироките и после со помалите запци. Со металниов чешел има повеќе работа ама па крзното не се намалува, додека со фурминаторов помалку е работава ама пак влакната ги вади доста многу, што дури ми изгледа чудно, ко шишана е Инаку, совет до другите, немојте да давате млеко на мачките, они го сакаат и ќе го испијат, ама освен дијареа, бенефит немате од млеко давање.
Знам дека има, ама искрено мислам дека тука за кравјо млеко се зборува, ако сум грешка, се извинувам на членовите.
Тоа фурминаторот мене ми личи дека шиша/бричи. Најубаво ми е со металниот чешел вади длабоко и ако го користиш почесто доволни се 5 мин да се исчешла. После металниот имам една четка како коцка која дава сјај на крзното.
Ќе се вмешам јас ако може Има на Ројал Канин е млекото за мали мачиња, за кутриња има и на Ројал и на Бош. Во прав е и се раствора, баш како млеково за мали деца е. Не секогаш го има редовно бидејќи е скапо и луѓе кај нас користат алтернативи, кога барав јас, 300гр беше 1 200 денари во пет шоп кај нас, ми го нарачаа бидејќи го немаа тука, ми кажаа дека и не го ни земале, не се продавало. Еве вакво е, подолу на слика.
Има и за возрасни мачки/кучиња. За ова зборував, кравјо е исто така. Има различни производители, на Ројал е само за новородени до 2 месеци мислам и е во прав, овие не се, баш како нормално млеко се.
Го нема бидејќи никој не ни кажува дека постои, зборам од ветеринарите дека никој не спомнува па затоа не им се исплати ни на пет шоповите да купуваат. Ова каде го има?
Не знам дали го има кај нас, јас живеам во ОАЕ и го купував тука. Им го давав на моите не како храна, туку како “ужинка”.
Ако се работи за многу мало маче со масажа на стомачето, ако е поголемко им помага мала лажичка маслиново масло или парченце путер, може и јогурт да давате.