1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Домашно милениче - мачка

Дискусија во 'Дом' започната од Arriety, 22 март 2012.

1. Mala kuklicka

Mala kuklicka Активен член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    8
    Pa

2. Mala kuklicka

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    8
    Znam bidejki prvo mnogu i se oteceni,na dopir ne dava da I se dopiraat I sama koga se banja vo toj predel mjauka kako da ja boli I drugo celo vreme lezi na grb stom ke legne na granite ne I e zgodno

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mala kuklicka

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    8
    Zagrizena sum mnogu da ne krene temperatura ili nesto da ne I se sluci

4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.371
    Допаѓања:
    38.211
    @Mala kuklicka да не има мастит? Потечени се многу? Ако се потечени и зацрвенети на ветеринар да ја однесиш најдобро, може треба антибиотик, а и измолзување неколку дена за да и олесни ако се згрутчени. Може има и бактериска инфекција ако ја гризат. Нека не се мачи дома, тоа е многу болно.

На Mala kuklicka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mala kuklicka

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    8

6. Mala kuklicka

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    8
    Da poteceni se I gledam deka ja bolat se maci Grevce e vo ocite I se gleda deka bara pomos ne I se crveni samo oteceni I tvrdi3 sekako ke ja odnesam na veterinar greota da se maci toa e mnogu bolno dokolku ima mastitis vi blagodaram mnogu od ❤

На Mantub и kristina.k им се допаѓа ова.
  7. Mala kuklicka

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    8
    Da poteceni se I gledam deka ja bolat se maci Grevce e vo ocite I se gleda deka bara pomos ne I se crveni samo oteceni I tvrdi3 sekako ke ja odnesam na veterinar greota da se maci toa e mnogu bolno dokolku ima mastitis vi blagodaram mnogu od ❤

8. Mala kuklicka

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    8

9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Дома нема што многу да и направиш, ако е маститис ќе и дадат антибиотик, можеш да пробаш топли облоги да и држиш, газа натопена во топла вода, ама може нема да те остава, така да најдобро на ветеринар.

На Mala kuklicka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mala kuklicka

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    8
    Ke bide veterinar izgleda probably sto mozev ne biva ja boli mastitis e sigurno toa e mnogu bolno grevce milo neznam zosto taka ovoj pat I se sluci

11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.168
    Допаѓања:
    177.089
    Затоа што има многу млеко а малку мали мачиња или пак прерано ги одвикнува од цицање. Однеси ја на ветеринар утре подетално ќе ти објаснат и ќе ја лекуваат.
    Колку се стари малечките?

12. Mala kuklicka

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    8
    Macencata imaat 1mesec skoro a nea od sto ja bolat tolku mnogu gradite ne im dava da cicaat I stavav deneska listovi od zelka da I se zeme malku temperaturata na dojkite ama mnogu ja bolat srce mi se kine koga ja gledam taka utre ke ja nosam da ama sega za sega neznam kako da I ja ublazam bolkata

13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.371
    Допаѓања:
    38.211
    Ми треба совет за мачето од поискусни, не знам дали е вообичаено ова однесување. Неколку пати до сега од ко ја имаме, неполни 2 години, ко ќе правам нешто наеднаш како да полудува и ми скока, ме греби и гризи. Пример ко ќе менувам постелнина, знам дека е често, ама денес пример редев алишта во плакар и полуде. Раката ми е како во војна да сум била, не можев да ја тргнам никако од мене. Исто и по нозе знае да ми скока ако работам нешто, и ги шири ушите како за напад и ме грицка и греби.
    Како да се спречи ова однесување? Не е често, ама во таков момент не знам како да ја смирам и не знам што ја провоцира да напаѓа така. Инаку си е мирна, спие со мене, се гали (поточно јас ја галам таа ми ја лижи раката обавезно), и не напаѓа сама без да правам нешто што е тригер.
    @Mantub и другите со мачки, дали имате вакво искуство?

14. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    29.258
    Сака да си игра, тоа им е природата на мачките. И моите така прават. Сестра ми кога ептен претерува едната мачка ја прска со прскалка со вода да научи божем да неправи така, и бега моментално, ама тоа однесување им е начин на игра и не можеш баш да ги навикнеш да не прават така.

На nextredstyle и kristina.k им се допаѓа ова.
  15. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Игрива е, не е напаѓање или нешто необично.
    Единствено решение е игнор, се тргаш од неа без зборување, ако можеш скрос ја игнорираш зошто и карање и бркање е внимание и уште повеќе ќе се сили, дури ако можеш престани со активноста, пример редиш алишта и почнува да трча, остави ги алиштата да се смири.
    После некое време кога нема да добива внимание (тука спаѓа и негативно) би требало да престане.
    Иако кога ја зедовме се изначитав како да тренираш мачка, уствари таа не истренира нас, ние само се прилагодивме на неа :D

На S.W.A.G, Cherry79, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.371
    Допаѓања:
    38.211
    @sweet-cherry @Mantub фала, да не се секирам дека се глупира вака само мојата :D Точно, заприметив ако ја искарам уште повеќе се сили и скока, ќе пробам да ја игнорирам од сега ко ќе е ваква.

17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    15.902
    Допаѓања:
    123.305
    Мачките со див карактер се такви преигриви. :D
    Не се секирај.
    Како што ти рече членката пробај со игнор.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Мојот имаше ваква "фаза" ,сега се понаша како стар чичко само седи и посматра.Инаку не беше типично играње туку баш ме напаѓаше ,ме држеше со двете нозе и силно ме гризеше. И тоа на секое минување покрај него ме напаѓаше.

19. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.595
    Како што кажаа погоре игриво е , купете повеќе играчки кои може да ги лови, или фискални или врвки на стапче. Најдобра корекција на такво однесување само со игноре. Дополнително ако не е кастрирано стерилизирано , голема е веројатноста кога има нагони така да се однесува.

20. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.864
    Допаѓања:
    81.105
    И мојата прави така, ништо не може на раат да средам зашто мора она да се умеша или да се плесне како палачинка на кревет додека менувам постелнини. Па во очи ме гледа ладнокрвно, не можам да ја сфатам сериозно. :D
    Баш гледав видеа на каналот кај Jackson Galaxy (предобри работи има споделено), еден од советите беше да ѝ се одвлече внимание на мачката со нешто друго. Така правам и тоа секогаш пали. Најчесто ѝ фрлам топче од хартија, многу сака да ги брка и да ги носи или ѝ спомнувам една фраза што секогаш ѝ ја кажувам пред да ѝ дадам од омилените грицки па одма менува политика и чека да види кога ќе добие.