1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Домашно милениче - мачка

Дискусија во 'Дом' започната од Arriety, 22 март 2012.

1. curious-doll

curious-doll Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    804
    девојчиња, ми треба совет.мачето кога го земав беше чисто, скроз бело му беше носето, сега пред некое време забележав дека носето му потемнува и му стана црна флека, вчера го чепнав со ноктот заприметив дека му се лупи, помислив нешто се има извалкано од храна му го излупив, сега како чупо носе е.. што може да му е, да не е нешто болно па му има покажано на носето или што може да е..? еве сликички, во 3 фази само незнам дали ќе може да се примети.

Прикачени фајлови:

2. untouchableGirl

untouchableGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    158
    Како што јас знам, на сите вака им се прави, а од што - незнам, но мислам дека е од храна па се запекло и останало така... моја претпоставка, ќе му помине измачкај го со кантарион за секој случај. Иначе јас на моите со хидроген им ги чистам таквите работи.

3. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    1.352
    Здраво ми треба совет за моето маче. Овие денови гледам дека му солзи и му е подзатворено. Незнам дали му е од повреда или настинка. Знае ли некој што може да му ставам или да го мачкам да му помине побрзо.

4. Jule.Sk

Jule.Sk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    736
    Може и од инфекција да му биде.
    Пробај да му ставиш чај,кантарион или мајчина душица.Премачкувај го неколку пати на ден па види дали ќе се подобри. :)

5. Vikigeorgieva

Vikigeorgieva Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    0
    Допаѓања:
    0
    Персиска мачка

Значи веќе две-три недели барам да купам од некаде персиско мало маче, ама никаде неможам да најдам, по огласиве све се продадени :( Сакав да ве прашам дали можеби познавате некој што продава ваков вид мачиња или ако сте наишле на некаков оглас во скоро време, ако можете да ми одговорите би Ви била многу благодарна :)

6. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.745
    Допаѓања:
    4.846
    Незнам дали го луваш дома или надвор,ако го луваш дома и само дома не би требало да се слулува ова.
    Инаку ако го чуваш надвор може од сешто даму се прави,од земјата,од тоа што јаде сешто додека е надвор,важно не е нешто загрижувачко,а уште помалку болест.Избаеај го,со самото бањање ќе испадне.

7. EMoonlight

EMoonlight Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    13.815
    Добро девојки/момци кажете ми што да направам,што да му дадам на мачето...во темата Грижа за домашните миленици напишав дека едно од мачињата има течна столица некое време и направив се што знаев и што ми кажаа,се смири малку и еве пак има проблем...многу пати во денот оди и изгледа го боли затоа што мјаука.Млечен производ не сум му дала,го хранам со храна за мачки и храна што ние ја јадеме,но не се.Кажете ми што да му дадам,совет ... ? :(

8. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.697
    Можеби му е од храната што вие му ја давате.
    И да, провери му го рокот на пакѕвањето храна за мачки.

На EMoonlight му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.745
    Допаѓања:
    4.846
    Пошто викаш дека не му даваш млечни производи,стварно незнам што да ти речам.
    Вака сега,пробај да не му даваш од храната домашна,што вие ја јадете,воопшто не му давај.
    Промени му ја храната мачешката,знаци дехидратот смени му го,земи некоја поквалитетна храна и оди така некој период,па би требало да се среди.
    Ако не,однеси го на ветеринар,може ќе треба лекарства да зема,само немој на своја рака да му даваш.

На EMoonlight му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ana.n18

ana.n18 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    56
    Може ли некој да ми каже дали можам да му ставам нешто против буви на маче старо 4 месеци? И ако може тогаш што? Греота е да го гледам да се чеша а ми кажаа дека несмеам да му ставам ништо дека е мало ...

11. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.697
    Јас на моето маче му ставав прашак, а како што е црно, обелуваше додека не му помине рашакот.
    Иначе многу ми помага прашак за буви, супер е.

12. Sharing.catlove

Sharing.catlove Нов член

Се зачлени на:
    26 декември 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Слики од вашите миленичиња

Имам мачка која е 7 месеци.Ја чувам дома,и не ја пустам надвор(само на тераса).Сакав да казам дека сака да се пари.Постојано мјаучи(жално)и го врти газот и го тртли :D Сака да се пари..Прво мислев дека е премала ама и дошло времето :D Некој нека ми казе како да ја смирам оти жал ми е да ја носам на такви операции,матки триста чуда :| Имам чувано 4 мачки али оваа ми е прва дома :( :( Help жал ми е :(

13. S-girl

S-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    38

мораш да ја однесеш на кастрација...............за зал ама мора... истиот проблем ко имавме и ние , улицно маце го вдомивме кога бесе мало сигурно еден месец , по не цела година исто како твојата сакасе да се пари , бесе многу нервозно и лосо , гребесе и растураше низ дома......... една вецер скокна низ балкон од први спрат и се спари со еден мацор, кога ја зедовме назад целата бесе изгребана издразкана и валкана........ на цела мака и остана бремена и роди 4................ сега се каеме зосто не ја кастриравме на време

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.697

Се сложувам со С-грл. Ако сакаш мачката да те игнорира цел живот, не ја стелиризирај. Мојата мачка, раѓаше до 4 години, и мене не ме познаваше! После стелиризирањето, ангелче беше, никој не беше искасан од неа. Значи, кога ќе се породи вашата мачка, изберете еден, мачката или мачето! Нема двете oпции, тоа се мачки.

15. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.745
    Допаѓања:
    4.846
    Ај не тропајте глупости.Кастрација на мачка женка,ај не зезај.
    Кастрација е кај мажјаци,стерилизација кај женки.

На Papillon.Papi и glosipgirl им се допаѓа ова.
  16. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.697
    Ако, де Кики, во воздух ќе сечат.

На kikkki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Имаш две решенија: или ќе ја париш или ќе ја стерилизираш. Мачките имаат два периода на парење во текот на годината па имај го ова во предвид. Ние нашата два пати ја пуштивме да се опари и после ја стерилизиравме затоа што немаме услови за чување на мачињата а мене и ми беше страв дека е во состојба да рипне од прозор од што забега.

Стерилизацијата воошто не е страшна, мислам и не е толку скапа, па ако планираш подолго да ја чуваш ти се исплати како инвестиција.

18. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.697
    Не.. не е... 2 000 денари само... јас мојата ја стелиризирав кај Диме и толку кошташе.

19. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.745
    Допаѓања:
    4.846
    Да 2000 е стерилизацијата,и е доста скапа ама пак се исплати повече него ли хормонската терапија.
    Една терапија,т.е. за еден период на парење, е 400 денари,ама треба два пати годишно што за година изнесува 800 ден.
    Хормонската терапија се користи во случај да не сакаш да se пари некој извесен период,но не трајна како кастрација/стеризилација.

20. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.697
    Да, многу се исплати. Сега мене ме смета за нејзино маче. Ми мјаучи, ми преде, ме бања. :inlove: :inlove: :inlove: Многу поприврзана е од тогаш. Сега е потполно друга мачка! :rock: А, кога имаше мачиња, ја сакав зошто е животно, а не мој миленик. И ја гледав омразата и љубомората во нејзините очи... :(
    И мислам дека најдобра е стелиризацијата. :)

На kikkki му/ѝ се допаѓа ова.