Почни полека, не брзај... на вкусови бидете немора одма оброци, јас за 2 месеца воведов 2 оброка.. за 3тиот ќе почекам малце..
Колку непристојно пишано... Како е возможно да сте толку без чувство кога "советувате" некого. Ниту знаеш каква и е ситуацијата, ниту пак ќе ти дадат оскар З најмама ако кажеш дека даваш строго домашно...
Јас не гледам ништо непристојно, и јас првпат слушам некој педијатар да препорачува само купечки кашички. Се разбира дека домашно подготвено е најдобро.
Vaka bez debati bez raspravii.. toa e toa sto ne treba da se pisuva se ato kazale i kako kazale. Moja krivica... Znaci pedijatar rece: na pocetok dodeka se navikne na vkusovi ( do 1 godina, znaci tie nekolku meseci) da bide kupecko...I SEKAKO, REKLAMA E SE OD STRANA NA DOKTORI... Moze da se kaze... okej e da e kupecko no SEKAKO deka spored site mozni raboti sekoe domasno e poubavo. I da razjasnime... da domasnoto prigotveno e najubavo... Kupeckoti e po potreba...
Зошто да не дебатираме??? Форумот постои за тоа, а кој не сака да дебатира - не мора, нека си чита само.
Јас сум на ставот од педијатарот. До една година најчесто треба да е од проверен произведувач. Бидејќи аеро загадувањето во Македонија е над нормални граници не е можно да не внесе бебе до една година канцерогени отрови. На тоа кога ќе додадеш дека и дише таков воздух равенството е разочарувачки. Пример велешката почва е загадена со олово и во следни 20 години. Секое ама секое растение засадено во округ на Велес од 50 км е канцерогено. Но на никој не му е гајле. Бавчи си имаат и сами си саделе без отрови Смејурдии. Истите тие го продаваат зеленчукот во Скопје на пазар кажувајќи се дека се од Крива Паланка. Не е само Велес, Тетово, Кавадарци, Битола и Прилеп се енормно канцерогени места. Скопје е ван секакви мерни инструменти зимно време. Прв значи прв на листа во Свет и пред Индија искача со години. Токму од таа перспектива педијатарот е целосно во право. Додека се формираат органите внатрешни на бебето и додека преку цревната флора се пренесува храната за прв пат добро е да биде проверено. Бебешката храна е под силна контрола и проверки. Имаат стандарди кои ги исполнуваат. Јас гарантирам дека 100 пати е поздрава од колку да откинеш брокула од нечиј двор. А не е многу долг тој период од 6 месеци се почнува со дохрана до некаде 10/11 месеци бебето веќе започнува посериозно да се осамостојува како организам. Секако ќе дојде на налет на отрови во меѓувреме и подоцна. Така јас размислувам. Иначе со Емуш не се карам и да сакам не можам срце не ми дава
Морам да искоментирам. Патронажната сестра ми вели домашно најдобро е, педијатарот ми вели купечки кашички побезбедни се. Правени по стандарди, контролирани. И во право е. Ние одгледуваме јаболка (мислам свекорот) и ги прска 10-12 пати годишно со препарати-пестициди. И јади јаболка здрави се жими лани чист отров. Пашканат, компир морков, батат и тиква давам домашни, и пак не се до толку директно прскани,а друго од тегле. Барем до 9 месеци
Купечките се направени од овошје и зеленчук што се одгледани специјално за бебешки кашички и се органски. И мене педијатар ми кажа почнете со купечки, а ако одледувате дома огрански тогаш може.
Зегин преферира холе бидејќи е нивен увоз и имаат најголема заработка на нив, и обратно. По мене и двата производители ги исполнуваат стандардите за бебешки каши, изборот е на купувачот.
Здраво мајки. Можеби прашањево не е за овде, но неможам да најдам соодветна тема. Дали го имате пробано Нутрино млекце со житарки? Каде може да се најде? Во кавадарци има во тинекс производи на Нутрино, но нема млекце. Дали го има по аптеките и во кои, фала однапред.
Здраво мајки, вчера во веро земав 2 кашички на бебевита со исти состојки брокула, ориз и пилешко но двете се различни на сликата, има некоја разлика?