Veruvaj holle se mn podobri od hipp. Imase nekade objaveno deka hipp kaj nas na balkanot go prakaat skartot (vprocem i se drugo) deka kasickite nemaat bas se ona sto treba da imaat kako onie vo zemjite od eu,germanija na pr. Sea posledno procitav deka i adaptiranoto im se povlekuva od mk.
@Black girl @Butterfly87 Јас слива ја дадов таа на хип што ја слика софи. Инаку праска дадов од Лино. Од хип неможев никаде да најдам чиста праска. И во маркети и аптеки не најдов. Само кајсија чиста најдов од хип и таа и ја дадов. Досега се што пробавме супер си прифати. Денес за прв пат заменивме цел оброк млеко со кашичка. И дадов готова кашичка на хип ориз, јаболко и праска.
И јас ориз немав воведено, му дадов од кашичката на хип ос слива, искрено не ми ни текна да прочитам, ама синко немаше никава реакција, а си јадеше со сласт 5+ сме. До сега имам дадено јаболко, круша, слива, авокадо, банана и морков
@sofi2107 kasickata sto ja slika ima seker, jas ne bi ja dala na bebe, posebno ne na pocetok na dohrana. Znaci 100% ima sliva bez seker na hipp, i na prednata strana im pisuva No added sugars. Za orizovo brasno ne sum sigurna dali ima vo ovaa bez seker. Citajte deklaracii znaci ima cisti ovosni i zelencukovi kasicki, jabolko, krusa, banana, brokula, morkov... moze pisuva primer 75% ovosje, a drugoto da e voda, ama nema drugi dodatoci.
Верувај ми дека 2 недели само декларации читам. Освен јаболко круша и морков има без оризов скроб и пченкарно брашно. Baby first brokula исто не е чиста. Има јаболко слива и пишува 100% овошје а после во состав пишува призов скроб
Ima greski vo mk deklaraciite, ednas im reagirav za brokulata, na mk pisuvase samo brokula i voda, a na angliskata imase i oriz. Rekoa ke ja ispravat greskata. Inaku ima i cista brokula bez oriz. Na prednata strana obicno pisuva No added sugars i 100% fruit i toa e tocno.
Се согласувам со све. Се изначитав со месеци и мислам очиве ми ослабеа од читање минијатурни букви од декларации хаха. Па и на гугл нема шо не изначитав уште во додека бев бремена. @Lolipop23 во ред се согласувам, но не во потполност. Еве го 4мес веќе е на дохрана од 4+ почнав по малку да давам. Не е убаво ни многу притресување. Во кашичката и да има шеќер нема сигурно една цела лажичка ставено. Па и Бекутан чајот за грчеви што се дава ( јас лично не давав ) со шеќер е повеќе од нормалното. Све што е во умерени и нормални граници сметам дека е океј. Во самите кашички има и сол и шеќер колку што е дозволено од здруженија, истражувачи, доктори и стручњаци од таа област. За тоа можеш да прочиташ на многу од статиите кој се објавени од медицински лица. За да излезе една кашичка во продажба верувај е толку истражувана и помината од многу стручњаци за да дојде до продажба. Многу работи во животот и околината па и воздухот нечинат, ама тоа е животот. Јас лично сум за онаа стара школа по која сум растена јас ( фала богу 38г терам со празна здраствена книшка ) така и моето дете го растам и сметам дека така треба. Да не ме сфатиш погрешно шеќер и сол не давам, нит она што не е соодветно за негова возраст. Инаку ја имам на моб нивната страна на Хип и од таму читам за кашички и така купувам. Едит: дохрана почнав од скоро 5мес и никогаш готова кашичка иначе не сум дала. Дома припремав све зашто имам све скоро од овошје и сметав дека треба да проба свежо и природно. А кашички почнав сега од пред 1мес да давам зашто синко со забиве што ги вади ми бунтува и некад ич уста не отвара и само фрлам или дојадувам ( се здебелив од тоа дојадување хаха ) и решив вака со кашички за да ако не јаде може у фрижидер да стои бар.
Не сакам ни јас кашичка сакам се свежо но кога нрмам сега ни слива ни праска ни кајсија .... што да правам
@Black girl Да наместо млеко дадов каша. Млеко ми побара после 4 часа. Изеде појке од пола кашичка од големите 190 грама.
Ако не сакаш да даваш готови каши чекај сезона, јас чекам. Тоа што го имам складирано домашно го давам, а тоа што го немам чекам сезона. Конкретно праска и кајсија уште немам дадено а малата ми е 8 месеци. Не е страшно да почекаш, а не е ниту грев да дадеш готова кашичка тоа си е твој избор
Слободно дај готова кашичка доколку сакаш да проба некој вкус. Немој да мислиш дека ќе има некоја штета по бебе. Милион мајќи давале и ќе даваат готови кашички. Да беа штетни по здравје на бебе, верувај нема ни во продажба да бидат. Јас давав свежо зашто тој период кога воведував имаше свежи овошки кој беа соодветни за возраста. Да немаше ќе дадев готова кашичка. Еве сега некој работи кој не сум ги зготвила или ги немам, ги давам да ги проба преку готови каши. По муабетов сфатив дека немаш на залиха замезнато ништо од горе наведеното. Во тој случај доколку имаш блиски пријатели/роднини кој имаат замрзнато побарај да ти дадат. Или ако имаат компоти/тегли направено во кој немаат шеќер додадено можеш и тоа да дадеш слободно. Одлуката сепак е твоја, размисли и слободно на гугле читни искуства па ќе одлучиш. Што и да одлучиш знај дека не е погрешно, зашто сепак си мајка и знаеш најдобро како треба и што треба за своето дете.
Софи мислењата ти се ептен контрадикторни. Еднаш велиш не даваш ништо што не е соодветно за негова возраст, а шеќер не е проблем да има во кашичката, иако шеќерот не се препорачува пред годинката, а башка и што многу други намирници воведе многу порано. Некаде пишуваш од 4+ сте пробале, некаде од 5+... како и да е не ме интересира. За декларирањето на производи сум многу добро запознаена, бидејќи тоа го работам, нашите производи не се специјализирани за деца туку се за широка употреба, па пак не смееме ништо во декларација да излажеме, зашто има многу строги закони, посебно во ЕУ и веќе се се докажува со анализа. Храна пак специјализирана за бебиња која плус има напелница био и органско можам да замислам на колку многу контроли и испитувања подлежи. Така да прилично им верувам на Хип, и не многу често, да речеме 1-2 пати месечно кога одиме некаде, купувам од нивните кашички. Сепак го читам составот и нивните налепници за возраста 4+ итн...не ме интересираат, туку гледам дали тоа што го има во составот го имам воведено и плус да не содржат шеќер, сол и палмина маст.
@Butterfly87 ne znam sto tolkava panika okolu slivata. Ako nemas doma zamrznata, ne davaj, veke ako ne sakas kasa da dades. Sepak najzdravo e da jademe sezonski ovosje i zelencuk isto i na deca da davame. Nie sme na banana, jabolko, krusa, avokado, drugo svezo nema, pa kupuvam kasa od hipp kajsija, praska i dodavam od niv vo domasno prigotvenite kasi. Ednas, dva pati na dve nedeli nisto nema da mu bide. Inaku eve kasa 99% ovosje, drugoto e orizova voda. Od koga mozam da ja dadam? @Lolipop23 do sega 100% ne sum sretnala na hipp, sega gledam doma sto imam nekoja, kajsijata pr e isto 56% i osalo e orizova voda. Druga mesano ovosje e 99% kako i ovaa gore na slikava. Inaku imam kasi na hipp od italija, germanija i ungarija, kupeni od razlicni marketi, definitivno ungarskite se tie 56% ovosje/zelencuk, germanskite i italijanskite se 99%, barem tie 5-6 kasi sto gi imam doma sega gi citav.
Јас не дигнав паника прашав дали има некаде 100% слива или да дадам замрзнати зошто во кашата има оризов сктоб и пченкарно брашно тоа ен сум вовела. Сметам дека прво треба да Дадам ориз и палента за да дадам каша. Не сум против кашите за бебе се да не се во ред одамна ќе ги немало. Замислата ми е кога ќе проба да е чисто. Сакам со ред да му дадам за да не ми остане после градинка ова она таму да му дадат нешто ново
https://www.hipp.co.uk/food-drinks/jars/?cat=49&paging=1&limit=30&s=3 Еве дел од кашичките, има доста кои се 100% овошје, некои ги има кај нас, некои не, јас сум сретнала јаболко, круша вилјамовка, банана, јаболко и боровинка....