Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дохрана на бебиња со купени кашички

Дискусија во 'Бебе' започната од Ivaivana, 24 мај 2017.

1. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Кои кашички се подобри од хипп или предлог? Јас правам домашни кашички ги јади ама кога сме излезени ми е страв да носам домашна да не се расипи и во моментот да купам од маркетиве...

2. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Ај пробај ги од ДМ BIO кашичките и Baby love. Bio со месеци уназад ( кога не сме дома и нема опција за готвење ) ги зимам и ми се покажаа најдобри и највкусни. Ама да напоменам дека незнам дали имаат или не шеќер и сол на кашичките под 12+ , ама кога ќе те носи патот натака ѕирни ги. Некад од нив зимам и се многу подобри/повкусни од Хип некој од кашичките.
    Дури и за над 12+ Bio се едини кој сум ги сретнала со грамажа од 250гр теглички.

3. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ima napred naznaceno NO ADDED SUGAR, t.e. NO ADDED SALT (kaj zelencukovite).
    Slivata i kajsijata se kiseli, taka sto cisti nema da gi jade niedno bebe, mora da se ili mesani so nekoe poblago ovosje kako banana, jabolko ili da se so seker. Zatoa pozadi vo sostav citajte sto sodrzat.
    Jas sum sekogas za domasno, kupecki davav samo vo isklucitelni situacii, ama imavme se domasno neprskano. Inaku koga bi trebala da biram dali neprovereno od pazar ili gotova organska kasa bi gi izbrala vtorite, barem do godinka.

На mariz и kukla21 им се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ги гледав баш вчера. Бејби лав тоа што фатив беше со шеќер, а другите ме изнервираа затоа што мк декларациите беа излепени врз оригиналните. Некако не верувам на превод. Ај ќе ги ѕирнам пак.

На Среќичка и sofi2107 им се допаѓа ова.
  5. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Јас некад ги пододлепувам и ич не се замарам, зашто ретко да преведената деклерацијата се совпаѓа со орегиналната ( на било кој производ па макар и шампон за коса да е ). Ај ѕирни ги и Bio . И пододлепија, па и да ти пререче некоја од вработената слободно можеш да и кажеш дека законски декларацијата нетреба да е излепена над орегиналот ;)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Nema takov zakon za deklaracii. Zakonski e da ima deklaracija na makedonski, originalnata ne mora da se gleda. Deklaraciite sekako gi lepat vo fabrikata, ne smee da se uveze hrana bez makedonska deklaracija.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Ама тоа е многу нормално дека мора да има декларација секој производ па макар и чорапи. Пријател ни работи со тоа и он самиот кажа : декларацијата несмее да ја покрива орегиналнага декларација поради чести пропусти на преводите наши.
    Ако ме излажал тогаш и јас лажам. Така имаше кажано и така пренесувам. Јас секако ако ми е нешто сумливо секад пододлепувам искрено.
    До пред неколку години во Веро вработените ги лепеа/прелепуваа декларациите ( другарка ми работеше таму ).

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Izvezuvame vo nad 50 zemji vo svetot na 5 kontinenti, nikade nema takov zakon, lepime deklaracii za sekade i lepime vrz originalnata deklaracija.
    Pred da zapocnes da izvezuvas vo odredena zemja im gi prakas proizvodite so originalnata ambalaza na angliski jazik i tie si davaat prevod na nivniot jazik koj nie go aplicirame na deklaracija i go lepime.

9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Еве сеа баш го симнав законот во ПДФ формат и го читам. Точно нигде не е нагласено каде да се залепи преведената декларација. Само стои кој измени се во законот во врска со големина на финд на букви, што да е нагласено, за алергии итн. И баш чудно ми дојде. Се извинувам може сум разбрала погрешно, но знам дека човекот си кажуваше дека внимаваат нашите декларации да не ги лепат врз орегиналот. Зашто 80 % се жалат потрошувачите не сами дека им треба лупа за да прочитаат, туку и дека многу често нема никаква врска орегиналит со нашиот превод. Еве има за ова на гугле сеа читам баш.
    Ти верувам таман работа сепак тоа го работиш и каде каде знаеш подобро од мене или било кој овде.
    Но, навистина е фрустрирачки кога ореводит не е ист како орегиналот. За било кој производ зборам. И фер е некој да превземе нешто или да не се лепат над орегиналот.

10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    @sofi2107 изнакупив едно чудо :) супер миксови има :)

11. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.448
    Работев во Логистика-Магацин на т-мобиле и мобимак тогашен 10год.ги лепевме декларациите откако ќе поминеше царина робата.Исто и на футроли и акцесоари што ги даваа за клуб 360.И тоа колега ги принташе во магацин.А и за ДМ сега колешка моја бивша раб.во ДМ магацин и ги лепат над оригиналната така им е кажано...

12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Слушај ме ти мене :D Шала на имаат убави комбинации на намирници и све им е вкусно. Еве сеа му ја дадов прв пат таа 12+ со лосос ( прво со готова каша секогаш воведувам вкус ) , јас повеќе од 20+ год риба неможам ни да мириснам, а не па да јадам.... дете за прв пат отвараше уста авион да му влезе, ту бре викам шо е толку вкусно и жими се после толку год пробав и навистина превкусна ( да знаеш за во иднина ). Башка 250гр 99ден ( поскапа им е со лососот ).
    Со сласт да си ги јаде медената и да ручка секогаш убаво.
    Ти си знаеш, ама мој совет терај со овие супер се.

13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Во последните 2 години кога се работи за храна законите се многу строги. ЕУ е далеку пред нас, ама можам да кажам дека и регионот вклучувајќи ја и Македонија се повеќе внимава на овие работи.
    Кога има залепено декларација, валидно е тоа што пишува на декларацијата. Ќе ти кажам пример, се подобрува вкусот на одреден производ, се воведува нова суровина која досега не си ја користел и на оригиналната амбалажа ја нема, а амбалажа имаш доста на залиха. Затоа ќе си залепиш точна декларација со моменталната рецептура и со тоа си исправен пред законот и не ги лажеш купувачите.
    Јас лично реагирав на Хипп за кашичката со брокула, на македонската декларација стоеше состав само брокула, додека оздола на оригиналната амбалажа имаше и оризово брашно во составот. Ми кажаа дека дошло до промена на рецептурата и затоа е различен составот, што е сосема во ред. Јас не можам да знам точно дали е тоа така, ама сепек тие имаат право тоа да го направат.

Мила јас зборам за храна (за друг тип на производи не можам да знам), законски не може да помине на царина ако нема декларација на јазикот на земјата увозник (тоа во ЕУ е секаде така, а веќе се практикува и во регионот). Нормално на царина не ги отвараат сите камиони и не ги прегледуваат сите производи, ама ако се фати нешто такво претпоставувам би имало големи казни и забрана за продавање.

@kukla21 Кукле, не се лоши БејбиЛав кашичките, ама не се органски. :doh:

На pile30, stevemila и sofi2107 им се допаѓа ова.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    @Lolipop23 се согласувам. Еве исчитав и си пишува дека со последниве измени на законот било по строго, високи казни се има. Многу убави стапки се наведени во тој закон, но дали секој поединец ги почитува тоа е знак прашалник.
    Вие верувам дека работите според законот ( сепак колку што разбрав сте огромна фирма ) па не ви се ризикува и тоа е за пофалба. Но, неверувам дека секој тоа го почитува од останатите. Ден денес пр. купувам шампон и сосема различна орегинална со наша декларација.
    Инаку @kukla21 за Bio кашичките од Дм збори. Органски се.

На kukla21 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Немаат знакче за органско. :?:

На stevemila и sofi2107 им се допаѓа ова.
  16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Да сеа станав да ја видам теглата... глеам само пишува биолошко. Ама ништо страшно израснаа деца и растат и вака. Па и нечини све само органско за организмот ( мала шала ).
    Па и овде саденото не ни е баш органско ( колку и да се тврди ) таа е почвата сегде.
    Јас давав и давам ваква и секаква готова каша искрено ( кога не сме дома ). Никогаш не сум пазела сали пишува органско или не. Дома јаде садено овошје и зеленчук ( татко ми сади ) е на тоа највеќе внимавам. Освен нели оние намирници кој ги нема на наше поднебје.

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    @Lolipop23 @sofi2107 се што имам купувано органско низ европа има знак БИО, не пишува како кај нас organic. Моментално го имам пакувањето Хип комбиотик. На нашиот знак пишува на англиски органик, а на австриската амбалажа био. Така да верувам дека е исто органски производ.

Еве и на хип кашичките на хип австрија пишува био, не органик.

https://www.hipp.at/index.php?id=36...le]=55&cHash=7d59af0cafda00ed8fb568f0b97efa4b

На KidA, Lolipop23 и sofi2107 им се допаѓа ова.
  18. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    точно, во ЕУ е Bio називот за органска храна, а најдобро е да се бара знакчето затоа што многу пати знаат со името нешто да заматкаат, знакот е овој
    800px-Organic-Logo.svg.png
    на етикатата од тие од Австрија го имаше.
    https://de.m.wikipedia.org/wiki/Bio-Lebensmittel

е сега што се подразбира под био е друг и долг муабет, мислам дека не значи непрскано например, туку прскано ама со пестициди од органско потекло :) ама доброто е што не смее да има вештачки вкусови, бои, засилувачи на вкус и конзерванси

На Lolipop23, sofi2107 и kukla21 им се допаѓа ова.
  19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    На pile30, sofi2107, Lolipop23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Порано имаше на хипп My first plum кашичка таа беше 100 % слива ,ама од јануар веќе ја нема во ниеден од нашиве маркети ,јас баш тој период се утепав од барање ама нигде ја нема ,зашто е тоа така навистина незнам . Имаш убава кашичка слива со крушка без додатоци на фрутек ,моево кога почнавме со дохрана ја обожаваше .