Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

До кој степен е навлезен турбофолкот во Македонија?

Дискусија во 'Музика' започната од Offspring, 6 јануари 2011.

1. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Кога мислам на турбофолк мислам на Цеца, Брена и остало. Таа музика јес да е петпарачка али не е лоша, за весеља добра е.
    Али ова што го пуштате овде Сања Барбика, Гулабица, тоа не е турбофолк! Тоа е СРАЊЕ и не знам како некој би можел тоа да го слуша?Мислам,не знам како алудирате дека тоа некој би го слушал, кога тие песни сосе пејачите се за мајтап земени, чак и од најсељаците. Тука нема дискусија.
    Али да кажеш дека еден Тома Здравковиќ не треба да се слуша пошто е сељачко, треба да си тотално аутистичен, прво затоа што тој тип музика си е музика за себе и има потполно исто место под сонцето како и останатите.

На Olli28, christinnn и Youknow им се допаѓа ова.
  2. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.061
    Допаѓања:
    3.953
    Za tie sto prasvat po sto pati eve go odgovorot!!!

3. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.993
    Едно лаичко прашање само - кои се тие подвидови турбо фолк што ги спомнувате?
    Постои нешто ко хард турбо или хеви фолк?
    Најозбилна сум.

На Lady Phoenix, Minnie 1, crimson и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.106
    Допаѓања:
    163.641
    Aj жити сè просветлете нè нас неупатените на кој жанр тогаш припаѓаат? :D
    ^Калиопе, изгледа се дели на прифатливи, добри за весеља и кршење чаши, и онакви фаци за мајтап ко избацени од поплава (дека нели квалитетот на првите е далеку повисок од вториве), шу знаеме... :lol:

На joy1, Lady Phoenix, Minnie 1 и 6 други им се допаѓа ова.
  5. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Од твоите досегашни постови заклучивме дека станува збор за една исклучително прониклива, натпросечно интелигентна личност со шеги кои се косат со еден редок вид на интертекстуалност и особено ми е драго на мене а верувам и на повеќето учесници во дискусијата што ја имаме таа чест да ги проследиме твоите ментални збиднувања, посветени на оваа тема.
    Па затоа со огромна доза на почитување кон твојата индивидуа ќе те запрашам, помалку срамежливо, која е музиката за која што ти во својот живот ги имаш своите најпозитивни доживувања, за да бидеме сите ние барем еден мал ден од оноа кое го преставуваш ти. :)

6. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Еве ја ќе ви кажам што сметам во турбофолк:Цеца,Карлеуша,Миле Китич,Џогани и сличните ко нив,бидејќи стварно не ги познавам :D
    И оние бугарките ги ставам во овој кош:Гергана,Преслава,Малина,Јагода Круша како и да се викаат.
    И да,и Гулабица,она Раке пуке шлаке и остали спаѓаат во темава.
    Поточно,се шо вклучува певаљка со ци*ки и г*з нанадвор,со никаков капацитет за пеење и со текстови кои демек допираат во душа,а всушност единствена емоција која ја предизвикуваат е онаа што сакаш да се упукаш у колено.

И не негирам дека знам големо море песни од дотичните,ама едно е да ги знаеш пошто ги пуштаат секаде,друго е да седнеш и да пишиш во search на Јутјуб :D

На Annath, 1209, joy1 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.061
    Допаѓања:
    3.953
    Abe vaka duso.... znaci jas licno makedonski turbofolk ne slusam posto nie kako nie vo nasata drzava i sami znajme deka nemozi kariera da se pravi nitu pak nesto ostalo.. Ama slusam srpski turbofok i zboram za luge so dolgogodisna kariera kako Saban Saulic sto go napravivte seljak ili neznam sto pola femina mozi da ve kupi... i drugo, ne deka nema segde ima ispadi osobeno kaj nas t.e kaj nas samo izrodi ima kako Sanja Barbika i Gulabica znaci ne sme do tolku bez gajle niv da gi slusame hehe... ama ti tolkavi iminja da gi pravis selani mislam samata deka se brukas. Znaci tie podvidovi kako sto gi velis ti se ovie ispadite, ama tie kako sto se podvidovi na turbofokot mozat da bidat podvodovi i na Pop, Rok i Metal muzika ako sakaat da snimat i takvi i takvi ke snimat, ama vo Makedonija oti gulabica i se e mozno. Ovde nekoj sosema tret e kriv sto voopsto ja pustil vo javnost taa glupost. Se nadevam objasnav nesto... ama pak nema da ti e kristalno cisto....priznaj? :P ;)

На Olli28 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Каков жанр? И за кои други ми збориш?
    Бијонсе и Ријана такоѓе се да се упуцаш во колено, ама вам тие не ви сметаат, пошо се што е америчко за вас wanna be USA е од рајот на интелектуалноста излезено.

9. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.993
    Фала за психоанализава, и мама исто мисли, али прашањето ми беше озбилно и уште е неодговорено.
    Ако има поджанрови и ако ги знаеш, ти или било кој друг, повелете.

'Беш му матер кога ќе си умислите дека ако ставовите се спротиставени, секое обраќање е со иронија.:^)

На joy1 и kjukli им се допаѓа ова.
  10. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Не бе, мило чедо. Јас можам и најголем мразач на турбофолк да бидам. Ама кога ќе видам некаде мислења идентични едни на други, ко стадо кози или јеховини сведоци, веднаш ја вадам другата страна на медалата. По што нема поголем празноглавец од некој што гаи омраза кон нешто, безразложно. Колку сакаш служи се со својот интелект, кога го користиш за омраза си најобичен лопатар.
    Сте се собрале тука и сакате демек да си извадите чист образ пред вашите виртуелни пријателчиња, подржувајќи го тој пред вас што пишал и целта на исказот ви е као: - Какви сељачишта постојат, ние што префинети сме. Леле преку к*р од сељаци човече. Ауу како не беа сите како нас.
    Прво и основно, не можеш некој да сврстиш во сељаклук према музиката шо ја слуша. Второ и да е најголем сељак, можда има добро срце, за разлика од тебе што овде етикетираш и омаловажуваш и веднаш има поголемо значење за општеството од тебе. Каква енергија шириш, таква ти се враќа. А цинизмот е најлош вид хумор.
    Шири љубов, шири нозе. Хејт никако.
    ПоЗ.

На Olli28 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.834
    Постои народна (изворна) музика, потоа уште за време на сфрј се пројави новокомпонирана народна музика во која спада Шабан Шаулиќ, Тома Здравковиќ од тие што ги спомнавте.
    И потоа од 90. години се појави турбо фолк музика како Сека, Тина, Мина, Дара, Мара и др.

Тв Пинк е крив за се (facepalm)

Тома Здравковиќ и на него сличните не можат да се стават во ист кош како овие турбо фолкери. Не дека ги слушав и другите, сепак тоа не е музика на моето време, ама истата се уште живи, се пева, се препевува.
    Не знам Шабан што пее сега, ама неговата песна Два галеба бела или Тома Здравковиќ остануваат запаметени, барем од тие претходните и мои генерации.
    Не дека ги слушам, ама ги знам.

За турбо фолк не коментирам, тоа е затупавување, испирање на веќе непостоечки мозок очигледно, зборови во "песните" за нормални луѓе се смешни, трагично-смешни, ама за жал има луѓе кои се пронаоѓат во нив. И сметам дека итекако имаат влијание на водење луѓето во пропаст во сите можни категории и морални вредности.

Некогаш давно постоеше комисија која го преслушуваше материјалот да не е од сомнителна уметничка вредност. Очигледно веќе тоа не подтои и се нема никаков критериум.

Да бидеме реални, тоа навистина не е музика. И кога се вели сељачка, па искрено замислите го профил на луѓето кои ќе слушат и ќе пеат такви "текстови". Има ли иеден нормален, образовен човек таква музика да слуша?

Баш укуцав на гугл и се смеев сама во овие ситни саати. Ај прочитајте па кажите нели е тоа простотилак и глупоќа?

Obiteljske:
    - jedva čekam da saranim majku / pa u kuću da dovedem snajku

- jedva čekam da mi žena krepa / da se lola svastike dočepa

- suzama sam lepio tapete / ona ode i odvede dete

- skočit ću sa sedmog sprata / rodila mi žena, a ja nisam tata

- tražio si sina dobio si kćer / ljutiš se na boga, kažeš nije fer

- ženit ću se i ja ove zime / da se majka ima svađat s kime

Gastronomske:

- kerče laje, a ja mislim ti si / otišo si sarmu probo nisi

- što zoveš na kafu mene / kada nemaš samlevene

- nećeš čak ni pasulj da mi skuvaš / a kamoli decu da mi čuvaš

- aoj mala od pokojnog Vase / dođi vamo zaklali smo prase

Ratne:

- mala lezi tuku mitraljezi / ja ću na te / ne boj se granate

- ja sam svoju Raziju miniro / poginut će ko je bude diro

- komadante silo vojna / lomiš srca mnogobrojna

Socijalne:

- ustaj more babo iz te zemlje ladne / pa nahrani mili babo siročiće jadne

- oću kući da te vodim / al ja sam izbeglica nemam kuće / bože zar tražim nemoguće

- kažu da nismo par / zato što si podstanar

Imovinske:

- ako imaš srca, ako imaš herca / pokloni mi bundu od nerca

ako imaš petlju, ako imaš ćuku / dijamantni prsten, stavi mi na ruku

- imam garažu i mercedesa tri / još mi samo fališ ti

- da dogovor kuću gradi rekao je neko / kako s tobom stoje stvari temelj je daleko

- ispred kuće metar drva / ti si moja ljubav prva

Prometne:

- da sam znala ne bi za milion / sa barabom sela u kamion

- moj se dragi u autu voza / a ja jadna u šumi kod koza

- ti ode na zeleno / ja osta na crveno / rastavi nas semafor

Opijatsko-mafijaške:

- jao mila majko, drogira se Rajko / rekla sam ti kćeri, beži od te zveri

- sve, sve možeš da mi daš / al ja neću s tobom, jer si mafijaš

Zavičajne:

- iz odžaka dim se puši, na tavanu šunka suši, ja sam seljak u srcu i duši

-rodno mjesto Banja Luka, jedem ćevap s mnogo luka / u Beču sam gastarbajter, u krevetu pravi fajter

-ja sam seljak veseljak, a u duši tugu skrivam / šta ću jadan kraj Morave kad ne znam da plivam

Vrckavo-erotske:

- skini košulju, al nemoj brushalter / ostav nešto mala, da pocepa panter

- ja sam dama visokog morala / zato svoju nikom nisam dala

- otišo si, e pa nek si / nisi bogzna kako seksi

- opasnice spusti lopu i zaigraj na dobrotu / divlja mačko kanđe skrati, u janje se preobrati

Ova zaslužuje i strofu i refren:

Čujem da ti bivši momak ne da mira /

Čujem da te prati, gnjavi i nervira /

Neka tvoja duša i srce budu spokojni /

On je danas pokojni

Ubiću ga vjeruj mi draga /

Pa nek robijam okovan u lancu /

Zamjerio on se Bosancu

На Nausicaa, Annath, Anabelle.Amorette и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    @NovusOrdoSeclorum Каде реков дека слушам стриктно америчко? Де цитирај го тоа дел,да ми појасниш??
    И никаде не реков да не слушате вие турбофолк,туку само си споделив мислење на мене какви емоции ми предизвикува таа музика,односно никакви.
    Бијонсе и Ријана си ги слушам бидејќи ми се допаѓаат,не зашто се амерички.Слушам и Екс Ју,и италијанска музика,арапска,индиска итн итн.
    Велиш ние хејтери,ама ти што си? Ти не хејташ бидејќи слушаме америчко,така?
    И што мешаш интелектуалност со музика?
    Музиката постои за со пар стихови да те расплаче,да те усреќи,да те натера да танцуваш.,да те допре и да те лазат морници.
    Ако тоа во тебе го буди турбофолкот,слушај си,кој те сопира,нема да те линчуваме.Ама немаш право да коментираш за моите вкусови,а ако сакаш да си збориш за себе,не ме цитирај.

На nati44, Anabelle.Amorette и Someonespecial им се допаѓа ова.
  13. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    2.779
    Навлезен е паразитот многу во опшеството.
    За многу луѓе и е начин на живот , ужас.
    Тоа е правец единствено музика без интелегенција.
    АНТИ ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА ... еб3е во мозок.

На КикиМаус му/ѝ се допаѓа ова.
  14. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Многу добро знам музиката шо значи со оглед на тоа шо го работам. Јас не хејтам никого што слуша америчко, јас хејтам хејтање. Ако сметаш дека:
    е нешто непријатно, со што се слагам во потполност, како тоа не го примети кај твоите пријателки Бијонсе и Ријана? Потполно ист шит, само амерички. Тоа ми беше зборот.

15. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Ама како си запнала со Бијонсе и Ријана,мислиш во кревет ми се :D
    Еве и Адел ја слушам и Лана дел Реј,кај нив што ќе извадиш?
    Џиана Нанини,Ед Ширан,Пласибо,Демиен Рајс,...
    Ако хејташ хејтање,автоматски си хејтер,so your argument is invalid.
    Adios.

На nati44, Anabelle.Amorette, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Штета што се скаравме. Испадна дека имаме идентичен вкус за музика.

17. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Ааа, ме изнасмеа со стиховиве, :rofl::rofl: е алал да ти кај ги најде, бар да се посмееме. Видиш и на нас мислеле кога ги пишувале песниве, :whew: да ни дадат причини повеќе да се смееме. :rofl::rofl:

18. DesertGirl

DesertGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2014
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    1.365
    Самоутепанство , е толку.
    затоа шо луѓето ги мрзе да се потрудат да разберат некој друг јазик и песна вистинска раскажана од реалноста од улица
    , али зашо коа можи со некои турбофолк наслови и певалјки да се лажат и да се самодепресираат без мозоци а уствари поима немат за шо се пеи као примеро со песната "LUTKA" по кои беа занесени 95% од џенските а уствари со е песната ?
    за ДРОГА.

19. sajonaramucaca

sajonaramucaca Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    461
    Ти најдобро почни да шириш видици зашто потесни ти се отколку што мислиш. И доста фецесираш по темиве, жити тебе. Преопседната си со туѓи ставови.

Никој при здрава памет нема музички да споредува турбо-фолк со Ријана, Питбули и слични, не држи вода. Зашто не е работата до текстот, до голотијата, до промоција на блуд или уатевр, како и да го нарече. Има турбо-фолков во самиот звук нешто погано што не можам да го објаснам и да го трпам. А нема да се воздржувам од искажување на ставот на темава само за да не ми изгледал идентичен со оној на мнозинството што искоментирале, као да испаднам поразлична од другите ова му доаѓа... мислам, дај, смешно е... а и од такви како тебе кои со сила сакаат да бидат поразлични, преку к*р. Сега ти ќе збориш за општествена затвореност и за предрасуди од кои самата вриеш. Тука сите до една ги направи стадо овци, не ја гледале другата страна од паричката, на тебе дојде ред да бидеш овчарка и да им ја покажеш. Седи и олабави.
    Подобро признај си отворено дека си слушаш, или дека без проблем би слушала турбо-фолк, не така срамежливо и меѓу редови, па дали некој поради тоа ќе те смета за сељанка, не можеш да влијаеш, негово право.

Последна измена: 8 јуни 2015
    На <3 pleza4e <3, Sunshine.Sunshine, Marossa и 6 други им се допаѓа ова.
  20. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Тоа што ја го слушам, ти не ги со слушнала дека постои. :D
    Изражавање на својот став на кој не би изреагирала би гласел: „Мразам турбофолк, нема никаков мелос таа музика, според мене е многу глупава“ како што се изразија голем број од овде.
    Изреагирав на увреди упатени кон луѓе што го слушаат тоа, како што реагирав и на рекламата од ВМРО што имплицираше металци и ги окарактеризира како наркомани и уличен шит.
    Ако многу ме следиш по форумов, ќе приметиш дека секогаш реагирам на омаловажавање на одреден тип личности, бидејќи тоа не е став, туку фрустрација која испливува на површина на лош начин.
    Не ме замарајте со темава веќе.