Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

До кој степен е навлезен турбофолкот во Македонија?

Дискусија во 'Музика' започната од Offspring, 6 јануари 2011.

1. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    2.779
    Ne mislish deka malku e diskutabilno toa prashanje?
    Neli logichki mozheme da opredelime kvaliteten melos od losh ne intelegenten melos?
    Veruvam deka site muzichko sme uchele vo osnovno uchilishte...
    Loshiot zvuk, txt, komonenti i harmonitet e proizvod na losho sranje.
    Ubav zvuk, txt, kreativni komponenti so dobra harmonija e dobro delo.
    Muzikata kolku shto ima iscelitelsko dejstvie tolku ima i destrkutivno, vo mix so nekoi hemiski supstanci koi gi konzumirame legalno ili nelegalno, kulturoloshki integrirani vo muzichkiot ritual koj go praktikuvame.
    Tokmu poradi toj iznesen fakt, nebitno kolku sum stasal so intelektot daleku ili blisku sum sfatil da raspoznavam kvalitet od nekvalitet, delo od nedelo, plagijat ili vistinsko...
    Mozheme da se soglasime deka intelektot na lugjeto koi go slushaat Mozzart i lugjeto koi slushaat plagiatoren turbo folk se dve razlichni stvari.

На Аliсe, Victorian, crimson и 3 други им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.727
    Допаѓања:
    322.842
    Koga ke ima rangiranje na melosi i muzika togas ke moze da se meri nestoto.
    Za nekogo Mozzart e zakon ama za nekoi Ceca.
    Za vkus pa i na muzika nemoze da se diskutira.

На jasna83 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Trucking

Trucking Активен член

Се зачлени на:
    20 август 2016
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    24
    Не зборуваме за вкус.
    Зборуваме за глупавите спотови кои ги прават.
    Едноставно ми се гади кога ќе видам како некоја 50-55 годишна се облекува и понаша како 20 годинашна девојка (Лепа Брена и Драгана Мирковиќ)

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  4. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Тешки сељаци сме си во душа.
    Од Македонци и брача Срби, посељаци нема...
    Не сакам никого да навредам ама тоооолку сељачко ми е кога ќе слушнам дека некој сака турбофолк, што сами солзи ми течат.
    Пак ќе нагласам дека не сакам да навредам никој ама не знам зошто сум приметила дека тие од источна мкд. многу сакаат вакви песМи, плус обично тие се луѓе што немаат високо образование. Сепак секако си има исклучоци и тоа е мој заклучок, а не значи дека е така.
    Или ако има некој студент од источна мак. што е сместен по студенски дом, што влече испити од прв семестар, и што не слуша цеца, стоја и миле китич, јас главата на труп ја сечам...тешки сељачани мајко моја....
    Пак ќе речам има исклучоци, тоа не значи дека во Скопје или од западна мкд не слушаат турбофолк...или дека сите во источна слушаат, ама 98% е така:?:

И уште па ако го расте прстот на малиот нокт :D
    Т Е Ж О К С Е Љ А К М А М О С П СИ М Е

На Prijatelot му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.269
    Вaкa сегa, чичo дa ви кaже еднa рaбoтa. :rofl:
    Мaлa шaлa. Сериoзнo сегa.
    Сум слушaл турбoфoлк кoгa oдев дo четвртo oдделение. Пoсле тoa и кoгa имaв пристaп дo интернет ги oткрив пејaчите кaкo Ријaнa, Бритни Спирс и oстaнaтите. Ми се дoпaднa стилoт и турбoфoлкoт целoснo гo oтфрлив. Еднoстaвнo сфaтив декa немa смислa тoa штo се пее. И еве веќе сo гoдини слушaм сaмo стрaнскa музикa, a нaшaтa музикa и турбoфoлкoв вooпштo не ги слушaм. Е, сегa дoмa имaм брaт кoј слушa тaквa музикa, пa сaкaл не сaкaл мoрaм дa јa слушaм. :doh:
    Пред некoлку месеци гледaв интервју сo Сиa и тoј штo и' пoстaвувaше прaшaњa и предлoжи дa пoкaже кaкo јa сoздaвa музикaтa. Се симнaa дoлу вo нејзиниoт дoм и еден нејзин сoрaбoтник свиреше нa пијaнo и тaa пoчнa дa јa сoздaвa мелoдијaтa. Пoсле пoчнa дa јa пее "Perfume" кoјa штo јa нaпишa зa Бритни Спирс и кoгa зaврши сo песнaтa Сиa спoмнa декa пoзaди секoјa пoп песнa имa некaквa прикaзнa. Пoентaтa oд oвa ми е - кaквa прикaзнa се крие зaд oние нa Цецa и oстaли другoви? Или кaквa прикaзнa се крие зaд oвa:

"Дa зaкoпчaм јелече не требa ми нaнo, мoмци вoле кaд је oткoпчaнoo"? :drunk:

Не ги судaм луѓетo пo тoa кaквa музикa слушaaт, ниту пaк им викaм декa се сељaци и oстaнaти нaвреди. Амa нaвистинa немa никaквa прикaзнa зaд oние песни штo ги слушaте.
    И уште нештo. Читaм Севе и Цецa сoбрaле 70.000 луѓе нa кoнцерт, a кoгa беше хумaнитaрниoт кoнцерт зa пoмoш нa пoплaвените семејствa едвaј 50 луѓе дoшле. Епa oд oвaa ситуaцијa зaклучив декa е нaвлезен турбoфoлкoт кaј нaс вo непoврaт. Зa жaл.

На kjukli, Аliсe, Victorian и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Сакам да ти реприцирам, ама прво ме интересира да ми кажеш дали правиш разлика помеѓу народна музика и турбофолк музика, и за разлика од тебе јас луѓето не ги етикетирам на ''сељаци'' и ''граѓани'' според музиката која ја слушаат туку според некои други особини и карактеристики.
    А ова дека 98% е така како што ти напиша, без навреда ама само глуп човек може да напише тоа.

Последна измена: 2 септември 2016
    На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  7. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    А што има врска разликата помеѓу народна и турбофолк во мојот коментар? Да, првам разлика ама изгледа си се пронајде ти, па тоа сељачкото во тебе те здоболи.
    Ако бе слушај си ја цеца, карлеуша... Што има врска јас што кажувам.

8. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424

Сигурно и позади српскиве песни има некоја приказна, посебно кај оваа и девојчево од 15 години... (facepalm)

На kjukli, Аliсe, Victorian и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.269
    Немaм кoментaр. Пaтoт дo курвaрлукoт и е зaгaрнтирaн уште oд 15 гoдини.

На Аliсe, Victorian, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Воопшто не се пронајдов, бидејќи јас знам кој сум и што сум, и воопшто не ме погодуваат вакви глупи коментари ама не дозволувам да се вреѓа одреден дел од народот само заради тоа што слуша ваков тип на музика. Прашањето ми беше за да видам дали и народната музика ќе ја окарактеризираш како ''сељачка'' како што ја окарактеризира турбофолк музиката. Според мене турбофолк музиката апсолутно не е ''сељачка'' како што ти напиша, ама затоа дел од народната музика според мене е сељачка, значи не целата народна музика туку дел од неа.

Велиш од Македонците и Србите посељаци немало, ама треба да знаеш дека турбофолк музиката е убедливо најпопуларна музика во цела поранешна Југославија + Бугарија, значи во сите 7 јужнословенски држави каде што се разбира српскохрватскиот јазик.
    Во било која од овие 7 држави да отиде некој од турбофолк пејачите, на неговиот настап или концерт ќе има голема маса на луѓе, затоа што тие луѓе ја сакаат ваквата музика.
    Сигурно на концертот на Дино Мерлин кој беше скоро во Охрид, сите беа необразовани луѓе од Источна Македонија :D, или пак на Пиво фест во Прилеп секоја година на настапите на турбофолк пејачите најприсутни се пак истите луѓе :D.

Јас познавам луѓе и од Западна и од Источна Македонија, 90% од нив слушаат турбофолк, и сите тие со по некој исклучок се најнормални луѓе што може да постојат, а тие исклучоците можат да се наречат сељаци ама не заради тоа што слушаат турбофолк туку заради некои други особини или карактеристики.
    Познавам дечко од Југозападна Македонија кој исто така слуша турбофолк ама сите го сметаа за глуп заради тоа што беше смотан и неговото однесување беше сељачко.
    Еве јас сум од североисточна Македонија и имам седено во студентски, имав цимери од Западна Македонија кои исто како мене слушаа турбофолк музика, дури слушаа и по мене некои сељачки народни песни од типот на ''Јесен у мом сокаку'' и слично, ама јас никогаш не сум ги окарактеризирал како сељаци, бидејќи тие беа најнормални луѓе, имаа најнормално однесување и се останато беше супер кај нив.

Јас искрено досега никогаш немам прочитано и слушнато некој да биде сметан за сељак само заради тоа што слуша одреден тип на музика, ама еве овде и тоа го прочитав, и затоа напишав дека само глуп човек може да напише такво нешто.
    Според мене никогаш не треба да се генерализира, бидејќи се е индивиуално, има секаков тип на луѓе ама музиката е само прашање на вкус и таа не треба да биде никаква причина за да се навредуваат или за да се фалат луѓето.

Последна измена: 2 септември 2016
  11. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Ако еден ден дојдам на власт, ќе го забранам :*

На kjukli, Ketchup, Victorian и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Може, секако :D, ама од истиот момент повеќе нема да бидеш на власт :D.

На presiosaP му/ѝ се допаѓа ова.
  13. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Види ако сакаш и 50 страни пиши, не планирам да губам време читајќи филозифии за турбофолкот. За мене се сељаци тие што ОБОЖАВААТ турбофолк.
    Ти не дозволуваш да се навредуваат некои поедини луѓе? Па кој фактор си ти?
    Си има луѓе кои си слушаат онака ретко од ќеф, ама има некои што јадат, пијат и спијат со турбофолк.
    Не ги поднедувам такви и нема никогаш да ги поднесам.

14. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Ова не се филозофии, туку лекции, а твое право е дали ќе ги прочиташ или не.
    А јас сум еден од тие што слуша турбофолк, и не дозволувам да се вреѓаат овие луѓе бидејќи ти образложив дека твоето мислење за ваквите луѓе не е точно, али секако ти како и секој друг има право да мисли што сака, и ако за тебе овие луѓе се сељаци, за мене таквите како тебе се глупи, не затоа што слушаат глупа музика, туку затоа што пишуваат глупости.

15. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Кој ќе ме отстрани? Ти?
    Изгледа се повикуваш на народот, ама немој да мислиш дека на тој народ за кој збориш му е важно дали ќе му сервираш турбо, или нешто сосема десетто, да речеме некој вид на попрефинета музика. За да му биде важно, треба да има култивирана свест, а да е таа свест присутна, никој немаше да слуша турбо и оваа тема немаше да постои на форумот. Пред 10 години, турбофолкот не беше навлезен до овој степен, затоа што единствено српските кабелски телевизии го покриваа. Пред повеќе од 10 години, јас бев многу мала, ама не познавав човек кој го слушаше тоа.
    Заклучок е дека ќе се одвикнете како што сте се навикнале, доволно е само некој да одлучи.

На Someonespecial, Victorian, LivingGlam и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.106
    Допаѓања:
    163.641
    Јас прва ќе гласам за тебе! 8) (highfive) :lol:

На kjukli, sjdgo и Victorian им се допаѓа ова.
  17. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    А на кој начин ти ќе го забраниш турбофолкот??, баш ме интересира :^), инаку јас слушав и пред 10 години турбофолк, и во право си, сега уште повеќе е навлезен, ама заради тоа што народот ја сака оваа музика, а не некои странски ''префинети" ср*ања.

18. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Епа за мене ти си глуп и плус сељк што слушаш турбофолк... И сеа квит сме?
    Еднаш викаш не слушаш, после викаш и ти си слушал... Па нормално дека слушаш, може олку да си глуп а да не слушаш ЦЕЦА? не баш.
    Па не си дозволувал да се навредуваат сељаците... Ти реков дека ми ти здоболи тоа шабанското во тебе.
    Ете ја според тебе глупа, ти според мене глуп не ме цитирај веќе.
    Во повеќе теми сум видела кај што јадеш што не треба, ама дека си бил и Шабанист не сум знаела....
    Ај чешај си го сега увото со ноктот на малиот прст и пишти ја Карлеуша... Нека грми...

19. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.008
    Допаѓања:
    51.857
    Ајде, тешете се дека е до вкус проблемот, а не дека турбофолк е неверојатно неквалитетна музика, и слушајте.
    И јас знам да се заслушам нешто лошо, ама не би си зела за право да генерализирам дека цел народ тоа слуша или дека не е до квалитетот туку до вкусот.

На Црна Ружа, kjukli, Ketchup и 6 други им се допаѓа ова.
  20. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Поздрав турбофолкери:P:P:P:P
    Поголем дел турбофолкери си од овој тип- поим немаат од пеење, силикони до плафони, голи цицки и газови итн... УЖАС :tmi: да ти срам текстов да го слушаш, а не пак спотов да го гледаш, битно згодноЌавришти (карикатура)

На КикиМаус му/ѝ се допаѓа ова.