Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

До кој степен е навлезен турбофолкот во Македонија?

Дискусија во 'Музика' започната од Offspring, 6 јануари 2011.

1. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Треба да си многу добар познавач на музиката во регионов за да кажеш дека нема квалитетни турбофолк песни, Набројав пример затоа што тврдењата демек не слушаат турбофолк туку само странско мислат дека којзнае колку е квалитетна таа песна, а уствари текстот ништо поразличен од турбофолкот.

Сведоци сме како полека секојдневно изумираат тие квалитетни странски изведувачи и нема кој да ги замени.

2. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.002
    Допаѓања:
    51.830
    Па не изумираат, има многу квалитетни понови бендови, само треба да побараш. Не мора да има некој милиони прегледи на јутјуб за да е познат.

Кои се квалитетни турбофолк песни? Сериозно ме интересира, баш би сакала да слушнам.

На Mr. Right, Nausicaa, Ketchup и 4 други им се допаѓа ова.
  3. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Момакот стварно заборавил дека не е Рики Мартин. Мислам дека Температура е боље песна од оваа. Нека опет прича српски да га цео свет разуме.

На Ketchup и crimson им се допаѓа ова.
  4. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Јас не сум познавач само мое мислење изнесов, би рекла можеби Жељко Бебек? Неможам да ја оспорам и Цеца штом каде и да се појави полни трибини, иљјадници посетеност. Во секое време и двапати во месецот да дојде во Скопје мислам дека пак полно ќе биде, што ќе кажеш за таа маса на љуѓе? Немам против текстовите на песните колку нивната музика што ми пара уши :)

Сега настрана со некои текстови од типот на: тек тек ти је 16 годинаа :)само толку знам а баш ме интересира што сакал од девојката :^) или па тој Љуба Аличич ко џастин бибер што е...

Квалитетни нови бендови и изведувачи има, проблемот е што нема оригиналност, вечна инспирација ќе им се старите бендови, како Квин, ac/dc,Мајк Џексон, Џорџ Мајкл, Принц, камелеонот Дејвид Боуви, Битлси...

Последна измена: 22 јули 2017
  5. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.105
    Допаѓања:
    163.625
    @elimkd, Жељко Бебек не е турбофолк :D Не го слушам, ама до толку во категоризација знам дека не спаѓа во турбофолк.
    Посетеноста на концертите на Цеца, Аца и останати е тажен доказ за големиот невкус во државава и за тоа што се вели во насловот - колку овој кич е навлезен кај нас.
    Ако велиш дека оригиналност нема кај новите квалитетни странски изведувачи, за каква оригиналност па станува збор во турбофолкот жити сè?

На Mr. Right, *Amethyst*, Ketchup и 4 други им се допаѓа ова.
  6. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Во која категорија ќе ја ставиш на Бебек Синоч сам синоч сам пола кафане попио???

Никаде јас не реков дека има оригиналност кај турбофолкот хаха таман работа
    Едит:
    Јас тоа што го пишав дека нема оригиналност кај странските изведувачи е точно и сум го слушнала во интервјуа кога кажуваат кој им биле инспирација доволно е да го слушнеш the weeknd зарем не потсетува на Џексон??

7. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.918
    Допаѓања:
    81.194
    Жељко Бебек, Самарџич, Дино Мерлин не се турбофолкери, пеат забавна музика.
    Инаку песнава е рок, со примеси на поп-фолк. А поп-фолк не е исто што и турбофолк.

На Mr. Right, Nausicaa, Ketchup и 3 други им се допаѓа ова.
  8. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.002
    Допаѓања:
    51.830
    Не мора да си секогаш поинаков и уникатен, треба да си добар.

На Mr. Right, Nausicaa, Ketchup и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Колку и да се споредуваат турбо фолкот со квалитетни странски изведувачи, во никој случај не можеш на исто ниво да ги ставиш.
    Дури не знам како некој би ја споредил Цеца со Сиа... :drunk:

На Mr. Right, Ketchup и Someonespecial им се допаѓа ова.
  10. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Јас тоа и го пишав погоре ако ме прочита дека се добри, одлични но не и оригинални ;)

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  11. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110

Ова е рок??
    Рокериии спиете ли мирно????

На ELIDavor му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.918
    Допаѓања:
    81.194
    Ели, ај уште еднаш прочитај го мислењето, ама овој пат до крај, може?
    Пишав многу убаво дека песната е рок со примеси од поп-фолк. Значи забавна музика, со примеси на специфичен мелос.
    И прочитај малку поубаво кој бил Жељко Бебек. Бјело Дугме не пеат турбофолк песмици.
    И Жељко го негува овој специфичен стил цело време. Рок не е само мавање со глава и пис со два прста.

На Nausicaa, Ketchup, Bender Rodriguez и 3 други им се допаѓа ова.
  13. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Како тоа ме цитираш да прочитам убаво за Бело Дугме кога не ме ни знаеш? Специфичен стил убаво кажа ама рок те молам смешно е да им ја пуштам на пријатели рокери баш ме интересира рекцијата:rofl:

Ми текна баш на песнава од случаен разговор со еден другар, знаев дека е од Бебек се убедувавме не веруваше дека е негова

Спореди сегашна нивна музика на изведувачите од бело дугме со тие песни од порано ќе видиш за што ти зборувам цело време.

Едит:
    Уште еден податок Жељко Бебек е текстописец на песните на Цеца ;)

На Βικτωρία му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Не можам да коментирам на темава без да навредам некого. Ете толку.
    :headbang:

На *Amethyst*, Nausicaa, theowndemon и 2 други им се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Е рок, има примеси од одреден мелос ама е рок.
    Другарите твои (рокерите) ако се разбираат од музика би признале дека е рок ама не нивни стил. Оној екс-ју рок скоро секогаш има примеси од фолк/поп-фолк.

На *Amethyst*, Nausicaa, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.600
    Допаѓања:
    79.199
    Ве читам и... музиката ја делите на српска, англиска, италијанска? Ептен некако е... неодредено тоа, не знаеме на каква музика всушност се мисли. Има српски рап, турбофолк, рок, метал, српски евергрини... јас ако кажам дека слушам српска, никој нема да знае на што конкретно мислам. Ќе помисли турбофолк слушам. :D Не може да се зборува за целокупната српска музика кога има разлика од Рибља Чорба до Цеца.

Турбофолк. Како дете слушав се. Некој мислам имаше спомнато, што ни даваат на ТВ, тоа слушаме. Тоа слушав, но во средно отворив Wikipedia, отворив Youtube и барав нови музички жанрови. Кај знаев пред тоа што е grunge или new wave... Штом открив нови феноменални музички правци, пејачи и групи, го баталив турбофолкот. И додека оние што слушаат само она на ТВ што се пласира, не знаат ни да разграничат што е рок а што метал, а јас така ,,копајќи" по Интернет научив да разликувам nu metal, symphonic metal, gothic metal, heavy metal итн. Или hard rock, alternative rock, punk rock, psychodelic rock...

Но да се вратам на турбофолкот. Звукот ми е непријатен, многу непријатен. Се наоѓа и ден денес да ми се допадне по некоја турбофолк песна, но е една во милион. Текстот... ретко некоја да има длабока и инспиративна содржина. А колку е навлезен турбофолкот кај нас, и премногу. Се гледа по полните сали, стадиони и клубови кога доаѓаат турбофолк фациве од соседна Србија.

Едит: Џон Њуман не собра толку народ колку Цеца. ;(

Последна измена: 22 јули 2017
    На Mishela, Ketchup, Someonespecial и 3 други им се допаѓа ова.
  17. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Не ми ги чепкај другарите плс ;)
    На свадби се највесели :D
    А што правиме што е текстописец на песните на цеца?

18. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Некој ја размрда темата и си отиде на попладневна дремка :D
    Сакав да напишам дека никогаш не ми биле јасни оние кои сакаат да слушаат само песни чиј текст го разбираат, мислам, фтв. Колку постари луѓе не знаат јазик, па слушале и слушаат странска музика од различни поднебја. Значи јазикот не е толкава бариера. Лично, познавам повеќе јазици и нормално дека понекогаш зборовите ќе ми привлечат внимание (зборот може некогаш да и даде тежина на песната, а некогаш да ти ја упропасти), ама мене сепак текстот не ми е клучен во изборот, туку повеќе ме интересира мелодичноста. Еве, грчки разбирам слабо, арапски не знам, но зошто да не си слушам ако нешто ми фати уво...Едно мало дете уште мајчиниот јазик не го знае убаво, не па туѓ, ама реагира кога песна му се допаѓа. Башка, и преку песна се учи. Што ме наведува да мислам дека луѓето навлечени на српско имаат затворен ум, не сакаат да ги преминат границите на она што им е познато и блиско.

Blasphemy ;( Никој никогаш нема да потсетува, иако можат да се инспирираат колку им е волја...

На Ketchup, crimson, Tan4ence и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.918
    Допаѓања:
    81.194
    Жељко Бебек се класифицира како рок изведувач сакала ти или нејќела. Небитно за кој пишувал текстови, тоа не го прави турбофолкер. И јас понекогаш работам проекти кои не се во мој стил па тоа не ме прави кичеста.
    Откако прекина соработка со Бјело Дугме се преориентира кон поп-фолк (и пак тера накај рок, се приметува некаде повеќе, некаде помалку), а тоа да те потсетам, е далеку од трубофолк.

Рок не е само рок, исто како што метал не е само метал.
    Има различни подтипови и истиве често се варијации и склоп на повеќе различни стилови. Гуглај, ќе видиш и сама.

На theowndemon, danichap, Ketchup и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. EraBon

EraBon Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    595
    Sekoj si ima svoj stil na muzika ne mozete vie da sudete na nikoj i da vregate nekoj sto slusa turbofolk...