Mene licno Egipet kako civilizacija me fascinira zatoa sto mislam deka postoi moznost da imale kontakt so nekoja prethodno napredna civilizacija koja e izumrena ili od nekoja pricina ne postoi povekje. Prikaznata za Atlantis koja ja nasleduva Platon od negoviot cicko e tokmu prenesena od egipkjanite i se smeta deka lugjeto koi ziveele vo Atlantida bile visoko inteligntni i dosta sposobna civilizacija, del od ovaa prikazna egipetskite arheolozi ja drzat vo tajnost, zatoa sto se smeta deka egipkjanite samo gi zateknale piramidite i sfingite, a nemale nitu dovolno golemo znaenje, nitu alati za da gi izgradat sami. Se smeta deka piramidite bile golem kolektor na energija i trnzmitirale struja vo atmosverata. Kako i da e vo gradot Aleksandirija so palenjeto na biblliotekata izgorele mnogu preneseni informacii koi bi pomognale denes da se doznae mnogu povekje za naseto minato kako covecki bitija na planetava. Graham Hancock ima fascinantna serija momentalno na netflix za se ova, i mnogu ubava kniga fingerprints of the gods.
Some food for thought, no biggie. Незнам дали овде да одговорам или во темата за Религија оти е поврзано и со она што таму дисутира(в)ме, или нова да отворам, или да барам дали има веќе отворено. Ај ако може некој да ми каже дали има/нема вака тема веќе(Атлантис, посета на вонземјани, напредна технологија и сл.).
Никогаш немав видено на ниту една документарка како е да се влезе во пирамидите, внатре. Клаустрофобично. https://www.tiktok.com/@sam.mayfair/video/7099783484528528646? https://www.tiktok.com/@sam.mayfair/video/7129866216453246213?
Има врска, да, се пренесувале прво усно, потоа кога се појавило и првото писмо се пренесувале и писмено. Најстарите писмени записи имаат многу сличности со денешните. Идејата на пример за потопот (приказната за Ное во Библијата) ја има уште во сумерскиот мит за Гилгамеш кој е најмалку 4000 години стар (записите датираат од некаде околу 21-ви век пне а митот веројатно е и постар). Идеите основни се содржани во многу митови кои подоцна се создале, на разни места на Земјата. И има меѓу нив многу паралели. Тие на сумерите се најстарите писмени записи што се пронајдени, но не значи дека во периодот пред тоа не се пренесувале приказни и легенди и усно. Од тие приказни, потоа се развивале цели религии и филозофии за животот. Денешните, модерните, од таму ги влечат корените.