Дали можам да земам српско држвјанство по потекло? Мајка ми е србинка, родена во Босна. Во Македонија се води како странски државјанин. До нејзина 27 година живее во Србија. Од документи има само л.карта од Македонија за привремен престој. Каде треба да се обратам?
И мене ме интересира истово, од амбасадава не добив одговор, ако имате некоја плус информација ќе ве молам да споделите.
Здраво. Одамна нема никој пишано на темава,ама ќе си ја пробам среќата. Дедо мој, на мајка ми татко е роден во Лерин, Грција 1943 година. Ама во 1945 мислам имаат избегано нели од војната. Неговите родители се таму родени. Имам шанса да аплицирам...да барам документи или нема многу надеж?
Бабата на маж ми (мајка на татко му), случајно по некои документи и извод од родени видовме дека е родум од Осијек, Хрватска. Има ли некаква можност за пасош/државјанство за него? Како одат тие работи?
Најдобро е да пишеш на имигратски адвокат во Хрватска мејл, можеш и на повеќе, да ги испратиш сите документи што ги имаш и секако ќе ти даде насока дали се важат или не. Друга опција е Хрватска амбасада во Скопје. Зависи ептен кои документи ги имате