Државјанство - двојно, тројно...

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од daylight, 30 април 2013.

?

Колку државјанства имате?

1. Двојно

96 глас(а)
    33,3%
  2. Тројно

8 глас(а)
    2,8%
  3. Само едно

179 глас(а)
    62,2%
  4. Повеќекратно (4 или повеќе)

5 глас(а)
    1,7%
  1. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    5.484
    Само семејна виза преку сопруг/сопруга и после 2г право на БГ државјанство.

2. Freja.Stella

Freja.Stella Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2014
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    52
    Пред неколку дена видов пост на грчка амбасада во Скопје (а подоцна и на многу портали) дека Грција ги повикува сите кои имаат потекло да разгледаат/аплицираат за документи. Ама ова претпоставувам не се однесува на луѓе од Егејска Македонија? Имам прадедо роден во Грција ама мал бил донесен во Македонија. И тука пораснал, живеел итн. Дали има основа за добивање државјанство?

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.759
    Допаѓања:
    35.208
    Зошто да не се однесува на луѓе од егејска М?
    Туку јас ко шо знам и ко шо разбрав, под потекло мислат на родител, не на баби и дедовци. А ако прадедо ти имал грчки документи, ти неможеш дирекно преку него, туку ќе мора дедо ти или баба ти да вади преку него, па татко ти или мајка ти преку нивните, и накрај ти.
    Ако сум грешка, нека ме поправи некој, ама знам дека грците комплицираа за државјанство.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AlmaOculta

AlmaOculta Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2026
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    959
    Мислам дека е така за било кое државјанство по потекло. Баба - дедо/ па родител па на крај ти

5. Tasha masha

Tasha masha Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2025
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    160
    Има основа само што треба да е запишан во матично. Пиши емаил на општината кај што е роден, кажи дека си го бараш потеклото, напиши ги сите информации што ги знаеш (грчкото име и презиме што ги имал таму, дата на раѓање, место каде живеел итн) и ќе го побараат. Само да не те разочарувам, многу се мали шансите да го има, избришани се податоците од македонците што избегале. Плус грците бараат првите две генерации во фамилијата да се откажат од македонското државјанство за да добијат грчко.

6. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    239
    Дали има некој да препорача адвокат кој што би можел да помогне со вадење на грчко државјанство преку починат дедо? Би ми значело многу ако имате или македонец или грк што има искуство

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  7. nix112

nix112 Нов член

Се зачлени на:
    2 август 2026
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    I mene isto me interesira

8. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    1.948
    Допаѓања:
    5.354
    Зашто адвокат? Нели пишува дека слободно може да започнеш постапка во амбасада тука.
    Колку што сватив ако родител или дедо/баба е роден во Грција имаш право, јави се во амбасада, едвај чекаат да дадат, реално почитичка одлука е ова. Ако дознаете што треба двете пишете, а ако одам пред вас да прашам ќе ви пишам јас.

9. nix112

nix112 Нов член

Се зачлени на:
    2 август 2026
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Iskreno se somnevam vo toa deka edvaj cekaat da dadat. Jas prativ mail do opstinata vo Grcija kade sto e roden dedo mi, da mi pratat izvod ili bilo kakov dokument za da dokazam deka e registriran tamu, no mi rekoa deka ne e pronajden vo nivnite arhivi, iako toj tamu ziveel podolgo vreme vo sporedba so prikaznite sto gi imam slusano, a i relativno kasno dosol vo Makedonija…

10. Iva:)

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    1.948
    Допаѓања:
    5.354
    Па веројатно не можат да го најдат зошто тука има македонско име и презиме кое сум сигурна дека не било исто запишано таму ако е роден после 1912, тогаш веројатно имињата им ги запишувале на грчки.

11. nix112

nix112 Нов член

Се зачлени на:
    2 август 2026
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Da, jas go dadov negovoto grcko ime i prezime, datum i mesto na ragjanje i grckite iminjata na negovite roditeli… Ti poznavas nekoj sto kje probuva da vadi?

12. Iva:)

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    1.948
    Допаѓања:
    5.354
    Не, никој не сака, знаеш каква е работата после се што преживеале, понижење им е и предавство. Ама јас планирам да прашам и да пробам, можеби и не ги исполнувам условите зошто моите се борци во војната, веројатно против Грција не сум сигурна ама така мислам или бар сум сигурна дека никогаш не се пишале како Грци ако е тоа условот. Ама ќе пратам мејл до амбасада и ќе прашам.

13. nix112

nix112 Нов член

Се зачлени на:
    2 август 2026
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Kje moze li da mi kazes sto kje ti odgovorat?

На Iva:) му/ѝ се допаѓа ова.
  14. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    239
    Адвокат сакам за дс бидам сигурна дека ќе бидам заштитена. Јас ги имам сите документи во физичка форма веќе, верувам дека ќе биде полесно но сакам да сум за секој случај претпазлива

15. Iva:)

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    1.948
    Допаѓања:
    5.354
    Од амбасада ова ми го пратија, ако ги имаш документиве супер за тебе, поднеси ги во амбасада, јас пример ги немам и допрва треба да ги барам. Иначе не верувам дека адвокатите ја знае постапкава, со оглед дека е нешто што до сега не е применувано во пракса баш често. Ама ако мислиш дека си така посигурна така терај, со среќа.

Прикачени фајлови:

На 1001Ana1001 и nix112 им се допаѓа ова.
  16. nix112

nix112 Нов член

Се зачлени на:
    2 август 2026
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Fala ti :) Nemam nisto i jas od dokumenti… Kako i sto kje pravis znaes li? Pisi mi vo privaten ako mozes