Државјанство - двојно, тројно...

Discussion in 'Општи дискусии' started by daylight, Apr 30, 2013.

?

Колку државјанства имате?

1. Двојно

97 vote(s)
    33.4%
  2. Тројно

8 vote(s)
    2.8%
  3. Само едно

180 vote(s)
    62.1%
  4. Повеќекратно (4 или повеќе)

5 vote(s)
    1.7%
  1. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Само семејна виза преку сопруг/сопруга и после 2г право на БГ државјанство.

2. Freja.Stella

Freja.Stella Истакнат член

Пред неколку дена видов пост на грчка амбасада во Скопје (а подоцна и на многу портали) дека Грција ги повикува сите кои имаат потекло да разгледаат/аплицираат за документи. Ама ова претпоставувам не се однесува на луѓе од Егејска Македонија? Имам прадедо роден во Грција ама мал бил донесен во Македонија. И тука пораснал, живеел итн. Дали има основа за добивање државјанство?

daylight likes this.
  3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Зошто да не се однесува на луѓе од егејска М?
    Туку јас ко шо знам и ко шо разбрав, под потекло мислат на родител, не на баби и дедовци. А ако прадедо ти имал грчки документи, ти неможеш дирекно преку него, туку ќе мора дедо ти или баба ти да вади преку него, па татко ти или мајка ти преку нивните, и накрај ти.
    Ако сум грешка, нека ме поправи некој, ама знам дека грците комплицираа за државјанство.

SummerGirl likes this.
  4. AlmaOculta

AlmaOculta Истакнат член

Мислам дека е така за било кое државјанство по потекло. Баба - дедо/ па родител па на крај ти

5. Tasha masha

Tasha masha Истакнат член

Има основа само што треба да е запишан во матично. Пиши емаил на општината кај што е роден, кажи дека си го бараш потеклото, напиши ги сите информации што ги знаеш (грчкото име и презиме што ги имал таму, дата на раѓање, место каде живеел итн) и ќе го побараат. Само да не те разочарувам, многу се мали шансите да го има, избришани се податоците од македонците што избегале. Плус грците бараат првите две генерации во фамилијата да се откажат од македонското државјанство за да добијат грчко.

6. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Дали има некој да препорача адвокат кој што би можел да помогне со вадење на грчко државјанство преку починат дедо? Би ми значело многу ако имате или македонец или грк што има искуство

daylight likes this.
  7. nix112

nix112 Нов член

I mene isto me interesira

8. Iva:)

Iva:) Популарен член

Зашто адвокат? Нели пишува дека слободно може да започнеш постапка во амбасада тука.
    Колку што сватив ако родител или дедо/баба е роден во Грција имаш право, јави се во амбасада, едвај чекаат да дадат, реално почитичка одлука е ова. Ако дознаете што треба двете пишете, а ако одам пред вас да прашам ќе ви пишам јас.

9. nix112

nix112 Нов член

Iskreno se somnevam vo toa deka edvaj cekaat da dadat. Jas prativ mail do opstinata vo Grcija kade sto e roden dedo mi, da mi pratat izvod ili bilo kakov dokument za da dokazam deka e registriran tamu, no mi rekoa deka ne e pronajden vo nivnite arhivi, iako toj tamu ziveel podolgo vreme vo sporedba so prikaznite sto gi imam slusano, a i relativno kasno dosol vo Makedonija…

10. Iva:)

Па веројатно не можат да го најдат зошто тука има македонско име и презиме кое сум сигурна дека не било исто запишано таму ако е роден после 1912, тогаш веројатно имињата им ги запишувале на грчки.

11. nix112

nix112 Нов член

Da, jas go dadov negovoto grcko ime i prezime, datum i mesto na ragjanje i grckite iminjata na negovite roditeli… Ti poznavas nekoj sto kje probuva da vadi?

12. Iva:)

Не, никој не сака, знаеш каква е работата после се што преживеале, понижење им е и предавство. Ама јас планирам да прашам и да пробам, можеби и не ги исполнувам условите зошто моите се борци во војната, веројатно против Грција не сум сигурна ама така мислам или бар сум сигурна дека никогаш не се пишале како Грци ако е тоа условот. Ама ќе пратам мејл до амбасада и ќе прашам.

13. nix112

nix112 Нов член

Kje moze li da mi kazes sto kje ti odgovorat?

Iva:) likes this.
  14. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Адвокат сакам за дс бидам сигурна дека ќе бидам заштитена. Јас ги имам сите документи во физичка форма веќе, верувам дека ќе биде полесно но сакам да сум за секој случај претпазлива

15. Iva:)

Од амбасада ова ми го пратија, ако ги имаш документиве супер за тебе, поднеси ги во амбасада, јас пример ги немам и допрва треба да ги барам. Иначе не верувам дека адвокатите ја знае постапкава, со оглед дека е нешто што до сега не е применувано во пракса баш често. Ама ако мислиш дека си така посигурна така терај, со среќа.

Attached Files:

1001Ana1001 and nix112 like this.
  16. nix112

nix112 Нов член

Fala ti :) Nemam nisto i jas od dokumenti… Kako i sto kje pravis znaes li? Pisi mi vo privaten ako mozes

17. Kristina2312

Kristina2312 Нов член

Јас имам дедо жив и ги имам сите грчки документи од општина. Дали некој почнал процедура за враќање на Грчко државјанство на пребегнати од Егејска Македонија?

18. Tasha masha

Дедо ти треба да ја почне процедурата за добивање државјанство. Две колена треба да се откажат од македонското и да имаат само грчко, во случајот дедо ти и мајка/татко. После тоа можеш ти да добиеш двојно.

Kristina2312 likes this.
  19. Kristina2312

Kristina2312 Нов член

Фала за одговорот. Дали знаеш некој случај каде што им било вратено државјанството? Во документите на дедо ми, неговото и на неговиот татко е одземено државјанството во 1958, а на неговата мајка не бидејќи таа останала во Грција.

20. Tasha masha

Да ама тоа е условот, две колена да се откажат од македонското. И после рачунај треба да си странец во своја држава (на пример татко/мајка ти) нема кредит, нема документи освен привремена лична карта. Ако ви одговара тогаш можете и од тука од амбасада да завршите работа.