Пред неколку дена видов пост на грчка амбасада во Скопје (а подоцна и на многу портали) дека Грција ги повикува сите кои имаат потекло да разгледаат/аплицираат за документи. Ама ова претпоставувам не се однесува на луѓе од Егејска Македонија? Имам прадедо роден во Грција ама мал бил донесен во Македонија. И тука пораснал, живеел итн. Дали има основа за добивање државјанство?
Зошто да не се однесува на луѓе од егејска М? Туку јас ко шо знам и ко шо разбрав, под потекло мислат на родител, не на баби и дедовци. А ако прадедо ти имал грчки документи, ти неможеш дирекно преку него, туку ќе мора дедо ти или баба ти да вади преку него, па татко ти или мајка ти преку нивните, и накрај ти. Ако сум грешка, нека ме поправи некој, ама знам дека грците комплицираа за државјанство.
Има основа само што треба да е запишан во матично. Пиши емаил на општината кај што е роден, кажи дека си го бараш потеклото, напиши ги сите информации што ги знаеш (грчкото име и презиме што ги имал таму, дата на раѓање, место каде живеел итн) и ќе го побараат. Само да не те разочарувам, многу се мали шансите да го има, избришани се податоците од македонците што избегале. Плус грците бараат првите две генерации во фамилијата да се откажат од македонското државјанство за да добијат грчко.
Дали има некој да препорача адвокат кој што би можел да помогне со вадење на грчко државјанство преку починат дедо? Би ми значело многу ако имате или македонец или грк што има искуство
Зашто адвокат? Нели пишува дека слободно може да започнеш постапка во амбасада тука. Колку што сватив ако родител или дедо/баба е роден во Грција имаш право, јави се во амбасада, едвај чекаат да дадат, реално почитичка одлука е ова. Ако дознаете што треба двете пишете, а ако одам пред вас да прашам ќе ви пишам јас.
Iskreno se somnevam vo toa deka edvaj cekaat da dadat. Jas prativ mail do opstinata vo Grcija kade sto e roden dedo mi, da mi pratat izvod ili bilo kakov dokument za da dokazam deka e registriran tamu, no mi rekoa deka ne e pronajden vo nivnite arhivi, iako toj tamu ziveel podolgo vreme vo sporedba so prikaznite sto gi imam slusano, a i relativno kasno dosol vo Makedonija…
Па веројатно не можат да го најдат зошто тука има македонско име и презиме кое сум сигурна дека не било исто запишано таму ако е роден после 1912, тогаш веројатно имињата им ги запишувале на грчки.
Da, jas go dadov negovoto grcko ime i prezime, datum i mesto na ragjanje i grckite iminjata na negovite roditeli… Ti poznavas nekoj sto kje probuva da vadi?
Не, никој не сака, знаеш каква е работата после се што преживеале, понижење им е и предавство. Ама јас планирам да прашам и да пробам, можеби и не ги исполнувам условите зошто моите се борци во војната, веројатно против Грција не сум сигурна ама така мислам или бар сум сигурна дека никогаш не се пишале како Грци ако е тоа условот. Ама ќе пратам мејл до амбасада и ќе прашам.
Адвокат сакам за дс бидам сигурна дека ќе бидам заштитена. Јас ги имам сите документи во физичка форма веќе, верувам дека ќе биде полесно но сакам да сум за секој случај претпазлива
Од амбасада ова ми го пратија, ако ги имаш документиве супер за тебе, поднеси ги во амбасада, јас пример ги немам и допрва треба да ги барам. Иначе не верувам дека адвокатите ја знае постапкава, со оглед дека е нешто што до сега не е применувано во пракса баш често. Ама ако мислиш дека си така посигурна така терај, со среќа.
Fala ti Nemam nisto i jas od dokumenti… Kako i sto kje pravis znaes li? Pisi mi vo privaten ako mozes