А ако спасува животи ако навистина помага одредена супстанца во одредена доза? Или барем да не живеат ужасен живот некои луѓе со одредени болести?
Мислам дека е јасно во мојот пост дека не зборам за употреба на дрога од медицински аспкет. Целата конверзација е поттикната од членот што кажа дека лабаво може да ти го олесни учењето или други активности.
Во твои зборови, што предизвикува зависност, ако не е самата супстанца која делува? Не можам да го изгледам видеово, дури ни три минути.
Мојата претпоставка е дека не влијае на нервниот систем, ко што влијаат дрогите ко кокаин и хероин. Нели со кокаин наводно се чувствуваш ко да имаш премногу енергија, хероинот те опушта... ЛСД најверојатно само ти влијае на визуелниот дел од мозокот кој ти прави халуцинации и најверојатно не чувствуваш потреба пак за истото. За хероин нели велат дека само првиот пат го имаш тоа максимално искуство и затоа многу луѓе се навлекуваат кон повеќе, бидејќи не можат да го достигнат максимумот повторно. Најверојатно секоја дрога влијае различно на мозокот. Затоа и не мислам дека паметно сам да посегнуваш. Исто така имам читано дека ако имаш некое недијагностицирано растројство, секако нели и немаш пројавено симптоми, со користење на одредени дроги може да влезеш во трип и да не можеш да излезеш. А иначе да, тоа што кажува @MissChievous е точно дека може да помогне во лекување на депресија и слично. Мене ставот ми потекнува од тоа што сѐ повеќе се нормализира рекреативно користење на дрога.
За ова може и нова тема да се отвори, ако сака @MissChievous, зашто е сосема друга тематика за дискутирање.
Слаба е секоја она личност која заради нешто си го ризикува животот. Свесно си правиш штета и за мене тоа е слаб карактер, а не дали некој станал зависник или не, дали сите го дознале или не. Демек рекреативно ќе се дрогирам, али не сум станал зависник, не ме дознал никој еве јак сум?