^ А нели си размислила дека сите немаат цврст карактер и ти си една од ретките што викаш дека немаш некогаш потреба да запалиш цигара а некој утеха наогаат во такви работи .А да те прашам зошто пуши дечкоти (не се оденсува само за него ама еве него ке го земам за пример) што е поентата срамежлив е па не може да с еопушти во друштво или што ...Не разбирам ке пушам марихуана да се општам леле ..Што корист имаат ?
Да не е опуштен затоа пуши.Дечко ми е келнер и е најопуштената личност меѓу луѓе што ја знам.Пуши оти му е ќеф оти му е мерак, сака да си седне во друштвото и да се забавуват, секој си прави забава на различен начин, ете може јас сакам да се забавувам со другарките готвеејќи, тие сакаат да пушат.Значи јас не ги оправдувам другите дроги значи зборам само трава што е единствена природна супстанца, билка не знам како не ти е јасно дека не ствара завист, не знам како да ти објаснам, али ајде се надевам дека твоите блиски луѓе ќе бидат сите фини и ангели па нема да начекаш друштво на човек кој е зависник од трава и се понаша како кретен.А и попрво јас лично би седела во друштво што пуши и дискутира длабоки теми или сд глуоира отколку некој што не пуши и ми прави муабет за турски серии и големиот брат.Не знам за другите какво друштво попрво би одбрале.
Зaлуднo е дa oбјaснувaш, не вреди верувaј. Зa нив тoa е нaјнoрмaлнo и веќе се нaвикнaле. Ете, јaс и ти имaме блиски сo тaкви примери и дa, глеткaтa е ужaснa. Нaјверoјaтнo oвие тукa немaле никoј дa видaт кaквa е тaa глеткa oд стрaнa и кaкo другите пaтaт oкoлу нив, збoрaм зa нaјблиските.
А што демек додека не беше легализирана сите строго само на тутун беа па сега наеднаш ќе станат наркомани. Доколку некој сака да се дрогира, ќе се дрогира без разлика дали е легализирано или не...
Кога е легализирана со тоа добиваш поголема слобода ЗОШТО И ЈАС ДА НЕ ПРОБАМ кога е веќе достапна за цела јавност...Дајте бе ајде ке станеме дувачка земја.Лесно се станува зависник само тоа можам да го кажам ..
Целo мoе друштвo пуши цигaри. Зoштo јaс не пушaм? Не декa не сум прoбaл. Нo, ете не ми се свиѓa и не пушaм. Кaжaв, aкo не сaкaш нештo, никoј не мoже дa те нaтерa дa гo прaвиш тoa. Мислaм декa секoј е дoвoлнo пaметен зa дa oдлучи штo и кaкo. Акo сaкa дa се дрoгирa негoвo прaвo. Легaлизирaњевo не менувa ништo.
Presiosa, ne se nerviraj tolku ako ja legaliziraat,ako okolu tebe se zgolemi procentot na tie lugje....pakuvaj kuferite i gitla Dzaba e sakas vojuvaj sakas molci..koj kako saka taka ke tera
Не е баш така кој како сака така ке тера.Треба да ја развиеме свеста кај луѓето што е штетно што не..Ако моите ми зборувале дека е убаво да земам дрога ке сум земала или е убаво да пушиш пр.цигари ке сум пушела..
^Акo се дрoгирa некoј, зa себе се дрoгирa. Мене тoa ништo не ми менувa. Пa вo другине држaви кaј штo е легaлизирaнa сaмo нaркoмaни ли живеaт?
А зошто да дозволиме да се дрогираат ајде кажи зошто,утре ке имам и јас деца и сакам да ги посочам правилно и здраво да живеат.
^Викаш да се развие свеста што е штетно, а шо не. Марихуана не е штетна, па затоа не очекувај промена во ова поле. Ако мешаш баби и жаби и споменуваш и други дроги тоа е друга работа. Мислам дека дури и тие што земаат потешки дроги се свесни дека е штетно, ама марихуана бе? Штетна била. Само кажи ми, која ти е целта поради која, како што беше напоменато погоре, „војуваш“ на темава? Ќе се намали бројот на пафкачи? Ќе се смени одлуката за легализирање на марихуаната? Ништо од тоа. Накратко, мислам лесно е да прифатиме дека светот кружи и секој прај она што го прави среќен. Тоа мислам треба да го прифатиме во секој случај. Грешно е за тие што сметаат така, не е грешно за другите кои сметаат поинаку и нема смисла да се „војува“ во врска со тоа. Едино да, можи да видиш повеќе пафачи околу тебе, ама знајш зошто? Поќе нема да се кријат. Патем има луѓе кои пијат алкохол, луѓе кои пушат ама не се зависници во смисла кога се нервозни ќе запалат една, кога се на слава ќе се напијат една и толку. Исто е и пафкањето зошто во глобала би било поскапо хоби/ завист од другото па дури и тоа оди према расположение. Ама нема врска, не? пс Кога спомена деца, јас сум сигурна дека ќе бидам посреќна само марихуана ако земаат наместо да земат да пушат цигари или да пијат алкохол. На прашање зошто, одговорот е види напафкан чоек, види пијан. Ете толку од мене на темава, сега само ќе си останам на читање зошто шо и да кажам друго ќе биди само вртење во круг, а парафразирање не ми е хоби.
Епa сегa твoј живoт. Твoј избoр е дaли ќе се дрoгирaш или не. Пa и нивните рoдители дoмa сигурнo ги учеле декa не е убaвo тoa, aмa ете не ги пoслушaле.
а како мислиш ти се почнува директно на хероин ? хахах не е штетна само што го суши паметот не е способен муабет да ти направи и трне целиот и добива срцебиење и многу здраво е тија нека пуша ми е гајле за нив мене искрено си гледам за мене ама штетна е нека се уништуваат
А зошто не ги послушале зошто другарите не си ги послушале нивните родители и пак ке кажам друштвото и те како влијае врз некој што не сака да пуши ..Едносатвно тој што не користи такви стври се чувствува отстранен и ке му прорабои некоја машка гордост ке каже па зошто и јас да не пробам (зборам за машкиот дел зошто обично кај нив тоа повеке се дешава) Имам примери и примери ехее до утре да пишувам за НЕ на пороците...
Нема врска колку ти ќе им посочуваш, ако решиле да дуваат ќе дуваат, голем дел зависи од друштвото. Хероинот не толку штетен колку што мислиме штетен е уличниот хероин, во некои земји како на пример Португалија, Швајцарија и други има зависници кои користат чист хероин со години на кои им се дава во посебни клиники. Тие луѓе можат да водат нормален живот, доста од нив подоцна се откажуваат од зависноста.