Другарчињата на нашите деца

Discussion in 'Дете' started by lile29petrov, Aug 2, 2022.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Па еве последно детето Петар што исчезна во мало мирно место беше, дури ненаселено местото кај што исчезна.

2. Калатеа

Калатеа Популарен член

Дете може да си игра во двор, со постојан надзор и контрола, а не да го оставам со саати без да видам што прави или каде е.

Bubbles02, _beautyy_ and cresa-jagoda like this.
  3. Malesia

Malesia Популарен член

Епа извини госпоѓо, јас никаде не пишав со саати да го нема и на никој да не му е гајле. И доста изиграваш паметна. Да родител сум и најгорда сум што сум родител

4. Калатеа

Калатеа Популарен член

Си ја пропуштила поентата на темава, зборуваме токму за тие што ги пуштаат и оставаат децата надвор без никаков надзор и замарање, не обратно, сигурно не ги држат сите децата внатре затворени.:)

5. BebeSofi

BebeSofi Активен член

Ние живееме во Скопје, инаку потекнуваме од мало место. Дете ми е 5 години Тука не го пуштам сам никаде, кога одиме на викенд кај баба и дедо го пуштам на улица со деца да си игра по пола саат, саат. Да мирна сум бидејки секогаш има баби кои си се муабетат, жени кои си пијат кафе. Итн...
    А дека може да се случи и од рака да ти го грабаат детето во Скопје, лично на другарка и се има десено и типот ненормален "мое е детево". Во близина Полиција и не реагираат, остај го ненормален е. Пријавено и нивното понашање и заврши случката на портал и точка.

6. mariz

mariz Форумски идол

Скроз испомешавте се. Не е работата за шуткање по улица. Работата е дете кое бега од дома и оди и седи по цел ден кај некој, додека родителот не се ни прашува како е и каде е детето.

Неможам да сфатам како на некои од членовите им е ова океј. Еве јас си имам обврски, мои деца за воспитување и неможам да замислам да ми доаѓа дете од комшии и да ми седи цел ден и секој ден дома, да ми фаќа по фиоки, да шета по соби. Секој си сака мир малку, секој си има свој ред и правила дома. Баба и дедо живеат под нас, па кај нив не ги оставам да седат секој ден и по цел ден.

А за на улица е друг муабетот и може треба и друга тема за тоа. Зависи кај живееме, во што живееме, на каква улица (прометна, непрометна) живееме. Во нашето маало сите помали дечиња имаат надзор од родител. Еден родител знае да собере и повеќе дечиња, ама сепак да има кој да ги гледа.

7. Black girl

Black girl Форумски идол

Една членка пиша дека детето и избегало додека таа била во тоалет и го немало пола саат. Тоа мене не ми е нормално
    Да не си го побарам детето. :x

baby-star, VDT2906, Oneo and 8 others like this.
  8. 24.07

24.07 Форумски идол

Зошто така мислите дека децата што бегаат од дома нивните родители не ги бараат. Како пишувате како родителите да седат пијат кафе додека му го нема детето.

Неколку пати синко ми има избегано, јас само знам како си поминував додека го барав.

Ми се кријаше по двор или одеше кај комшиите до нас и одма ми го носеле или ми се јавувале дека е кај нив.

Juicy and Malesia like this.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

А како ти избега, сериозно прашање?

_beautyy_ and cresa-jagoda like this.
  10. 24.07

24.07 Форумски идол

Во двор имаме летно кујниче таму бевме двајцата јас готвев а тој си играше со алатите од татко му и ми се мушна ја начекал портата отклучено и си излегол.
    Јас што ако ја заклучував или ја врзував со ортома... во меѓу време си дошол некој дали свекор или свекрва и не заклучуваа. Само се расправавме за таа врата.

11. Mantub

Mantub Форумски идол

Епа тоа сакам да кажам, пак свекорот и свекрвата ја носат вината што и покрај дете оставаат отклучено.
    Тоа ми беше поентата, дека возрасните се одговорни, ако е заклучено и клучот ставен вон дофат на детето, нема како да избега.

12. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Не мислиме ние ништо, така е напишано.

13. 24.07

24.07 Форумски идол

“Една членка пиша дека детето и избегало додека таа била во тоалет и го немало пола саат. Тоа мене не ми е нормално
    Да не си го побарамдетето.:x"

Мене овој коментар ми падна во очи, посебно последната реченица затоа пишав.

Едит:Сега видов

14. Mantub

Mantub Форумски идол

Па нели е така? Да излезеш од веце и да го нема и да не го побараш.
    И за пола саат само да дојде.
    Правилно ли е тоа?

_beautyy_, cresa-jagoda and 24.07 like this.
  15. 24.07

24.07 Форумски идол

Се разбира не е правилно.
    Се извинувам сум го прескокнал тој дел, не сум го прочитала

16. Black girl

Black girl Форумски идол

Мојот коментар ти паднал во очи, а на членката коментарот дека не го побарала своето дете пола саат не ти паднал во очи. Дали сериозно? 8)

17. Anie93

Anie93 Популарен член

Кај мене во маало со години деца од 5 -10години си играат по улица и никогаш не сум помислила дека е небезбедно или ќе ги киднапираат.
    Исто и во сите маала во околина.
    Кај е тоа толку небезбедно низ Скопје?

18. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Како се проценува кај е небезбедно?
    Многу сте црно - бело со ставовите.
    Сегде кај што проаѓа кола, макар и еднаш во денот.
    И во мали и во големи места.
    За беља малце треба.

Факт е дека дете од 5 - 6 години никогаш не е криво, секогаш е родителот.
    Во врска со воспитната, ја пре би родители да тепам, ако може.
    Не дај Боже само никому после бељата да си ја чука главата вака или така требало.

elimkd, VDT2906, LadyLollypop and 8 others like this.
  19. 24.07

24.07 Форумски идол

Ете погоре се извинив сум го прескокнала тој дел не сум го прочитала. Еве и тебе ти се извинувам...

mal.ecka likes this.
  20. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Дури сега се вклучувам , па ајде да одговорам со ред :

1 . @cresa-jagoda и јас мислев на тоа , но детево бега од двор . Ова не се случува кога сме дома , но кога сме кај моите во село , тогаш е проблем . Плус , таму живеат повеќе луѓе , баба ми , тетка ми , татко ми .. сите излегуваат по потреба , а јас би требало да стојам на порта и да изигрувам портир со клучот во рака . Да беше само она , лесно е , но имам и дете од една ипол година , проодено . Дали по неа да трчам или по малово да не се искрши некаде . Село е тоа , ми е страв и малото без надзор да го оставам .

2 . @Mantub јас инаку во Тетово живеам , но кога е дома не бега , бидејќи живееме на улица , каде се вози многу брзо , и со свои очи има гледано колку брзо возат и како лудуваат поединци , па и е страв да излегува сама на глава тука . Кога сме кај мајка ми , сите тројца ги фаќа паника . Најстарото вози веслосипед , оваа среднава бега во комшии а најмалово шо ќе види фаќа и во уста . Мајка ми и татко ми не се секогаш слободни за да ми помогнат околу нив а баба ми има 84 години , за себе одвај може .. Секако дека не е нејзина обврска , никаде не реков дека е така , но треба да знае дека штом и велам не , тоа значи не .

Како сте само толку категорични кога во прашање се педофили и силувачи " моето не е НЕ " . Исто така и за децата е , нели ?

3 . @Milkiway ова се случува во село кај мајка ми . Мајка ми живее на почетокот на сокакот ( нашиот двор е ќорсокак ) а другарчето е на средина на истиот сокак . Тука сите се познаваме , уште од татко ми кога бил мал , ниту се доселил некој ниту се одселил . Генерациски сите живеат тука , а половина сокак и ми е фамилија ( братучеди втори на татко ми и нивни деца итн . ) , плус фала му на Бога , до сега не сме слушнале некој да е манијак или нешто слично , освен еден комшија прв , една ограда не дели со него , што е пијаница . Е сега он ако прави нешто и од двор може да ја земе , нели е така ?

4 . @snegulkata ох , еден Бог знае , милијарда причини имам смислено во овие 2 недели откако се случува ова . Има спремен одговор како од топ " ама нема да има гости , Мила ми кажа ; Мајка и на Мила не работи , дома си е како тебе мамо ; Мила веќе ручаше , кај нив времето за ручек е порано од на баба ; Мила нема да оди на гости денес , да беше така ќе ми кажеше веќе ... " . Не е проблемот толку безбедноста , сите возат полека бидејќи сокакот и не е баш широк , плус сите се луѓе што се знаат со децении наназад . Проблем е што не можам да ја натерам да сфати дека кога јас велам не , тоа значи дека не смее никако да излегува надвор . Едноставно да ја почитува мојата одлука .

5 . @RainBow не е дека не ја барав , имам едно комшиче што се занимава со брза пошта и секогаш е тука некаде во близина . Тоа комшиче беше тука кога заминала , го прашав и ми кажа каде е . Инаку комшичево има 20 години , не е баш мало дете па ќе лаже .

Не е дека не се грижам за неа каде е и со кого е .

Не сум лош родител што го запоставува детето .

Темпераментна е , љубопитна е , отворена личност е . Синот се срами , таа ни срам ни перде има . Се метнала на татко и по карактер , не е на мене . И да ја заклучам во една соба , ако наумила , ѕид ќе пробуши со нокти и ќе замине . Дома е скроз друга ситуација , си седи во двор , си црта со боички , си игра со дедо и , и кога ќе кажам не ( после 3-4 пат ) се разбира од збор ( во последно време само збесна и тука , ама повеќе за да направи мерак на девојчето што се одсели , тоа е помало и често плачеше по мојава да играат заедно , но само во двор , не излегувале на улица ) ..

Реално гледано и јас сум била на таа возраст , и сум излегувала без надзор ( инаку ме чуваа баба и дедо , моите работеа од утро до мрак ) , и сум доаѓала дома кога ќе падне мрак , но кога си дете не го согледуваш ова . Кога си родител , ти изгледа многу страшно , стресно . Плус времето се смени , во градот има еден куп луѓе и не знаеш кој што носи во умот . Додека пак за сокаков каде пораснав , времето застанало . Секој со секого се знае со децении .

Milkiway likes this.