Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дубак и џампер

Дискусија во 'Бебе' започната од koritsaki, 19 септември 2011.

1. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    @Kaffe и јас мислев дека ќе бидат џабе фрлени пари, ама еве после една недела користење можам да кажам дека дубакот е добра инвестиција - одмор за мама :) сака да седи доволно долго во него...Инаку ти го препорачувам тој на чико - музичката играчка напред му е супер има преку 15 звуци и сигурно ќе сака да седи во него да штрака. еве линк од нашиот http://www.encimenci.com.mk/proizvod.asp?id=790289800&kat=4&sn2=33

На TIGARCE86 и Kaffe им се допаѓа ова.
  2. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Незнам дали има посебна тема за јампер затоа тука пишувам. Денес купивме јампер, кога ја ставивме малата жива среќна. Почна да пее, скока, се смее.. Живи радости :) ме изненади што толку скока затоа што кога ја држам на раце не скока воопшто. :) А да, многу е смешна закачена на врата :lol:

На heppymom, BellaS, mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.057
    Помалиот син веќе 2 недели не го ставам во дубак. Почна да проодува, држејќи се за нешто и не гледам потреба да го ставам во дубак.

4. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.128
    Девојки се двоумам меѓу џампер што ротира за 360 степени и статичен. Ортопедот ми рече следен месец да стои во џампер ама не знам каков да купам, не е голема разлика во цена.

5. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Колку што јас знам двете не вршат иста функција. Јас имав таков за на врата и бев пре задоволна. Малата многу го сакаше. Ако мислиш на статичен дубак доле со мрежа, тогаш тој нема иста функција како и овој за на врата.

6. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.128
    Двата се статични, ни еден не е за на врата. Само што кај едниот се ротира седиштето кај другиот не. Немам услови за да инсталирам на врата затоа вакви гледам.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Дубак не сум користила ни за едното дете ни за другото сега планирам да купувам, по мое, едноставно нема потреба

На Kaetana, stefanija70 и Smizzy им се допаѓа ова.
  8. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Кога го прашав педијатарот за дубак отсечно ми кажа НЕ никако. И претходно имав читано повеќе негативни критики за дубакот и затоа се одлучив да не купувам. Наместо тоа го ставам на под на ќебенце и со 6месеци веќе почна да се крева на раце и нозе и наназад да се турка, а сега со 6,5 веќе се движи и напред ползи како војник.

На Espadrila, Kaetana и kallias им се допаѓа ова.
  9. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.128
    И мене ми рекоа не за дубак ама да за џампер, ама да не отворам нова тема овде пишав... Моево седи ама кратко, рано е за само да го оставам.

10. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882

Кога немаш помош од никого, детето бара во раце цело време а те чекаат безброј домашни обврски, башка раце ти се кинат дубакот ти е спас барем 30 мин во текот на денот. Јас ја ставив на 9 ипол месеци и воопшто не жалам. Прооде на 12 ипол месеци. Сама ми одби дубак уште пред да прооди затоа што пролазе и плус и беше интересно без дубак да се крева сама по мебел.

На alana, referentka, tincemajmunce и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.605
    Исто ми рекоа НЕ за дубак. Само од безбедносни причини. Затоа земавме џампер. Седиштето мрда горе долу и се ротира. Супер се покажа. Можев да ја оставам и да завршам по некоја работа раат.

Дубакот според мене му прави мала потешкотија на детето во проодување затоа што не може додека е во дубак да научи како да паѓа. А детето проодува кога ќе е сигурно во себе дека може да се задржи кога ќе падне.

Но, и децата што користеле дубак, не дека не прооделе...

На jacqueline.s, stefanija70, awl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.722
    Допаѓања:
    322.739
    Имам веќе пишано дека дубак користевме и прооде на 11 месеци.
    Самото дете го одби дубачето и сакаше само да си ,,патка,,

На Espadrila, mariz, Tajnaotrovna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    Син ми од 5 месеци е во дубак( статичен), на 8 почна да патка, на 10 не сакаше веќе да го види дубакот, цел ден од будење до заспивање сакаше да патка, на 11 одеше сам по кревети а надвор за раче. Неколку недели после првиот роденден прооде сам, без држење за раче. Количката ни е спакувана од 10 месеци, три имам и во ниедна не сакаше. Ама е многу темпераментен, не седнува, не застанува, така што кај нас дубакот немаше негативни последици, само што никогаш не му го пуштив, препорака од ортопед беше да не се пушта дубакот.

На Kaetana, galapce и referentka им се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.225
    Допаѓања:
    76.220
    Koristime dubak od 6m. A eve za nekoj den pravi 10m bebus, pa mnogu e stabilen.. se fakja za krevet stanuva sam, odi levo desno potpren so racete, preeska prv pat se premesti i sam od stolce, karsi na krevet, znaci edno 2 cekora napravi sam :D Lazi i kaj i da moze da se potkrene si stanuva, samo da e na noze deckoto :D duri vo lazenje stanuva na stapalata se kreva na glava mislis kje zastane :D a vo dubakooot, ne sedi na nego deka vekje i mal mu e, pa koga seta samo si se drzi gore so racete i trca :D

На Mekuska му/ѝ се допаѓа ова.
  15. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.341
    Допаѓања:
    26.167
    Јас исто прв пат ја ставив во дубак кога беше 6 месеци еве ја сега две години и три месеци е немаме никаков проблем на 11 месеци проодњ вез проблем

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Dali se dobri tie jumperi sto se za na vrata ? I nas Vidoevski ni potencirase samo jumper i nisto dr ali nie zemavme dubak so mnogu igracki napred i muziki i mu e mnogu interesno. Nekako ne mi se rizikuvase za jumper moj sin vo edno mesto moze da izdrzi 3sek pa od kaj da znam dali ke sakase da sedi vo toa...A dubak e proveren i site sme izrasnale so toa. A inace Vidoevski go zabranuva dubakot samo od bezbednsosni pricini, a i site dr ortopedi. Jas sin mi go staviv na 5ipol mes ali po nekolku minutki dnevno i eve veke pocnuva da se dvizi ali samo nadzacki ide :lol: Me interesira i po kolku vreme vo tekot na denot mozat da se ostavaat vo dubak?

17. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    @Kaetana може препорака за џампер, бидејќи спомна дека сте купиле, или некоја друга феминка што има искуство да ми препорача.

18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.605
    Ние земавме ваков џампер. А потрагата ни траеше долго, да бидам искрена.
    Сакавме џампер каде што детето со нозете ќе допира на земјата, а седиштето ќе амортизира. Обично, џамперите што ги гледавме беа фиксни, а детето скокаше на платформа што амортизира. Ич не ми се допаѓаше тоа.

Од овој џампер сум презадоволна. Уште го користев иако е проодена, ако сакам да ја задржам на едно место додека средам нешто по дома...

На Baby Einstein е, од Chicco го земавме.

2015-10-11 10.54.46.jpg

На victoria, MissDior и irenna им се допаѓа ова.
  19. devojce321

devojce321 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    37
    Ortopedot mi prwporaca dzamper I dubak na sest meseci. Najverojatno toa go kaza spored pregledpt vrz sin mi,bese prezadovolen

20. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.051
    Допаѓања:
    76.724
    Ни за ќерка ми земавме дубак ни за второво ќе земеме.Ем ортопед строго забрани ем и да не забранеше немаше да купиме и да го ставеме детето.Си седеше на под со играчки,многу лазеше,сама се држеше за кревет и одеше,и на 12 месеци прооде.не сум против тие што користат ама јас лично не сум сакала мое дете да седи во дубак или џампер.

На Smizzy му/ѝ се допаѓа ова.