@Kaffe и јас мислев дека ќе бидат џабе фрлени пари, ама еве после една недела користење можам да кажам дека дубакот е добра инвестиција - одмор за мама сака да седи доволно долго во него...Инаку ти го препорачувам тој на чико - музичката играчка напред му е супер има преку 15 звуци и сигурно ќе сака да седи во него да штрака. еве линк од нашиот http://www.encimenci.com.mk/proizvod.asp?id=790289800&kat=4&sn2=33
Незнам дали има посебна тема за јампер затоа тука пишувам. Денес купивме јампер, кога ја ставивме малата жива среќна. Почна да пее, скока, се смее.. Живи радости ме изненади што толку скока затоа што кога ја држам на раце не скока воопшто. А да, многу е смешна закачена на врата
Помалиот син веќе 2 недели не го ставам во дубак. Почна да проодува, држејќи се за нешто и не гледам потреба да го ставам во дубак.
Девојки се двоумам меѓу џампер што ротира за 360 степени и статичен. Ортопедот ми рече следен месец да стои во џампер ама не знам каков да купам, не е голема разлика во цена.
Колку што јас знам двете не вршат иста функција. Јас имав таков за на врата и бев пре задоволна. Малата многу го сакаше. Ако мислиш на статичен дубак доле со мрежа, тогаш тој нема иста функција како и овој за на врата.
Двата се статични, ни еден не е за на врата. Само што кај едниот се ротира седиштето кај другиот не. Немам услови за да инсталирам на врата затоа вакви гледам.
Дубак не сум користила ни за едното дете ни за другото сега планирам да купувам, по мое, едноставно нема потреба
Кога го прашав педијатарот за дубак отсечно ми кажа НЕ никако. И претходно имав читано повеќе негативни критики за дубакот и затоа се одлучив да не купувам. Наместо тоа го ставам на под на ќебенце и со 6месеци веќе почна да се крева на раце и нозе и наназад да се турка, а сега со 6,5 веќе се движи и напред ползи како војник.
И мене ми рекоа не за дубак ама да за џампер, ама да не отворам нова тема овде пишав... Моево седи ама кратко, рано е за само да го оставам.
Кога немаш помош од никого, детето бара во раце цело време а те чекаат безброј домашни обврски, башка раце ти се кинат дубакот ти е спас барем 30 мин во текот на денот. Јас ја ставив на 9 ипол месеци и воопшто не жалам. Прооде на 12 ипол месеци. Сама ми одби дубак уште пред да прооди затоа што пролазе и плус и беше интересно без дубак да се крева сама по мебел.
Исто ми рекоа НЕ за дубак. Само од безбедносни причини. Затоа земавме џампер. Седиштето мрда горе долу и се ротира. Супер се покажа. Можев да ја оставам и да завршам по некоја работа раат. Дубакот според мене му прави мала потешкотија на детето во проодување затоа што не може додека е во дубак да научи како да паѓа. А детето проодува кога ќе е сигурно во себе дека може да се задржи кога ќе падне. Но, и децата што користеле дубак, не дека не прооделе...
Имам веќе пишано дека дубак користевме и прооде на 11 месеци. Самото дете го одби дубачето и сакаше само да си ,,патка,,
Син ми од 5 месеци е во дубак( статичен), на 8 почна да патка, на 10 не сакаше веќе да го види дубакот, цел ден од будење до заспивање сакаше да патка, на 11 одеше сам по кревети а надвор за раче. Неколку недели после првиот роденден прооде сам, без држење за раче. Количката ни е спакувана од 10 месеци, три имам и во ниедна не сакаше. Ама е многу темпераментен, не седнува, не застанува, така што кај нас дубакот немаше негативни последици, само што никогаш не му го пуштив, препорака од ортопед беше да не се пушта дубакот.
Koristime dubak od 6m. A eve za nekoj den pravi 10m bebus, pa mnogu e stabilen.. se fakja za krevet stanuva sam, odi levo desno potpren so racete, preeska prv pat se premesti i sam od stolce, karsi na krevet, znaci edno 2 cekora napravi sam Lazi i kaj i da moze da se potkrene si stanuva, samo da e na noze deckoto duri vo lazenje stanuva na stapalata se kreva na glava mislis kje zastane a vo dubakooot, ne sedi na nego deka vekje i mal mu e, pa koga seta samo si se drzi gore so racete i trca
Јас исто прв пат ја ставив во дубак кога беше 6 месеци еве ја сега две години и три месеци е немаме никаков проблем на 11 месеци проодњ вез проблем
Dali se dobri tie jumperi sto se za na vrata ? I nas Vidoevski ni potencirase samo jumper i nisto dr ali nie zemavme dubak so mnogu igracki napred i muziki i mu e mnogu interesno. Nekako ne mi se rizikuvase za jumper moj sin vo edno mesto moze da izdrzi 3sek pa od kaj da znam dali ke sakase da sedi vo toa...A dubak e proveren i site sme izrasnale so toa. A inace Vidoevski go zabranuva dubakot samo od bezbednsosni pricini, a i site dr ortopedi. Jas sin mi go staviv na 5ipol mes ali po nekolku minutki dnevno i eve veke pocnuva da se dvizi ali samo nadzacki ide Me interesira i po kolku vreme vo tekot na denot mozat da se ostavaat vo dubak?
@Kaetana може препорака за џампер, бидејќи спомна дека сте купиле, или некоја друга феминка што има искуство да ми препорача.
Ние земавме ваков џампер. А потрагата ни траеше долго, да бидам искрена. Сакавме џампер каде што детето со нозете ќе допира на земјата, а седиштето ќе амортизира. Обично, џамперите што ги гледавме беа фиксни, а детето скокаше на платформа што амортизира. Ич не ми се допаѓаше тоа. Од овој џампер сум презадоволна. Уште го користев иако е проодена, ако сакам да ја задржам на едно место додека средам нешто по дома... На Baby Einstein е, од Chicco го земавме.
Ortopedot mi prwporaca dzamper I dubak na sest meseci. Najverojatno toa go kaza spored pregledpt vrz sin mi,bese prezadovolen
Ни за ќерка ми земавме дубак ни за второво ќе земеме.Ем ортопед строго забрани ем и да не забранеше немаше да купиме и да го ставеме детето.Си седеше на под со играчки,многу лазеше,сама се држеше за кревет и одеше,и на 12 месеци прооде.не сум против тие што користат ама јас лично не сум сакала мое дете да седи во дубак или џампер.