Објаснувањето на др. Антоније од Орто + е дека лошо се буткаат со ноџињата и потоа имаат рамни и искривени стапалца. Сите бебиња се раѓаат со здрави стапалца, а потоа се зафркнуваат. И 80 посто од македонската популација затоа има проблем со стапалата. А за џампер порано одобрувале, ама веќе не бидејќи според некоја нова германска студија децата што не се проодени растат 24 часа, а кога ќе прооди детето расте само додека спие, ми се чини. И со тоа се скратува растот на детето. Затоа препорачува најприродно да биде чинот на проодување, без паткање, без ништо, детето во свое време да се пушти, зашто проодувањето имало неколку фази и не е убаво да се брза. А секое дете проодувало, само на родителите било битно нивното побрзо да прооди за да се фалат на комшиите и се случуваат форсирања кои потоа имаат негативни влијанија врз детето. Таква е неговата препорака во однос на помагала. @flower30 мислам дека те имам читано негде кај него дека ја носиш малата. Човекот мене ми е многу океј и се гледа дека го сака тоа што го работи и е посветен, па јас планирам да го послушам и да оставам работите да се одвиваат по природен тек. Е сега грбот... Ќе си ја плати цената.
Tocno isto i nas ni ima kazano ,od zbor do zborDa i jas sfakam sto saka da kaze.Na malava stapalcata na prviot pregled i bea ok.Na vtoriot deka ja dopiravme so nozete na nas i kako da stoi(neznam dali objasniv ubavo) i se iskrivile.pravime vezbi sega.Taka da i jas sakam da go poslusam i edvaj objasniv doma i denes se pomiria deka nema dubak A za grbot imam rezerva hranilka,krevetce/igracnica vo dnevna,kolicka....ke se snajdeme
@RainBow, @flower30 нaместo вo рaце држење, нa земјa стaвете ги. Ќебенце пoдебелo, нaoкoлу перници и игрaчки. Тaкa бебетo ќе се aктивирa сaмoтo, ќе лaзи и сaмo ќе прooди. Тaкa јaс нaпрaвив сo првoтo, тaкa ми е плaн и сo втoрoвo. Не им прaвиме нa децaтa услугa aкo нoнстoп се вo рaце вo тoј aктивен периoд. Ќе се нервирaaт oд пoчетoк, aмa пoсле ќе биде пoлеснo.
Mojava bese na pod dodeka ne bese ladno i pocna po malju kako da lazi nanazadsea mi e strav da ne i e ladno na pod ...a i ortopedot toa ni go imase predlozeno
Еве да пишам и јас. Само што се вративме од ортопед, дупак и џампер ни потенцираше никако. Е па на здравје грбот и кичмата
И моето прво дете беше во дубак. Се сеќавам чекавме ортопедот да ни одобри дека може да се става значи додека убаво не созреат јадренцата. Мислам дека искривувањето на ноџињата повеќе е пропуст од страна на родителите што пред време ги ставале децата, со несоволно развиени јадренца, па се јавувале последици. Само ова сега е прилично голема и долга, дубакот ќе и е низок и цела тежина ќе и е на ноџињата. Искрено се мислам дали да користиме.
Majki nie bevme na ortoped, I ortopedot ni rece da ne koristime dubak, vaseto iskustvo kakvo e. Vo ponovo vreme gledam juper_te se poaktuelni.
Jas koristam. Sama sum do 17h i ne mozam deteto da go setam cel den niz kukja. Radoznalo e i dosadno mu e da dreme vo mesto
Mojava od 6m sedi. Od 7 sama sednuva i skoro nikogas ne paga. Ama ne saka na mev i ne saka da lazi. Zatoa i ne zastanuva. Ortopedot ja vide deneska i rece deka e super razviena i da ja stavam vo dubak. Spoeed nego mrzliva e i nema da se maci tuku ke place dodeka ne ja krenam. Ona stoi ama ne sama. Ako e u dubak i odi i stoi. Rece veke nema opasnost od krivenje noze i stapala oti se e formirano ama rece bosa da bide cevli nikako i ramna povrsina kako masa. Ako mora cevli za nadvor nikakvi neramnini na niv... I taka nie so dubak od deneska...ama mene mi e misla oti e nizok... se si mislev deka treba da dopira edvaj so noze ne da sedi svitkana... a na najvisoko e staven. Dolga e 75 sm. Vasite kako stojat na dubak? Ista maka verojatno
Na posledna kontrola na 6.5m bese 72cm dubakot e najvisoko on skoro so celi stapalca dopira na podot. Sega po najnovo ne davaat dubak, odnosno dubak koga ke pocnel sam da se krrva na noze arno ama on sam stoi i skoka na noze ali jas ako cekam sam da stoi ke treba klovn da izigravam 24/7.
Мами дали е точно дека женските можело порано да се стават во дубак додека пак машките подоцна..Керка ја ставив во дубав прв пат на 5 ипол месеци..Прооди на 11месеци е сега и синко е толку но тој сеуште не е стегнат неможе да седи ниту со перници потпрен никако а таа седеше сама и стабилно од 4 месеци
Ne e tocno! Vo dubak po stavovite na ortopedite nikogas! Ili ako veke tolku insistirame togas staticen dubak otkako ortopedot ke proceni deka e zadovolitelen razvojot na kolkovi, nezavisno dali e masko ili zensko. Dve deca porasnav bez dubak, gi cuvav sama do 10 mes i ednoto i drugoto i ne dojdov nitu eden edinstven mig vo situacija da mi bide potreben. Na zemja i neka si lazi kade saka. Se e stvar na navika, veruvajte. A za ova sedenjeto, sosema normalno e da sedi SAMO bez nikakov naslon dete i na 4 mes i prv pat da uspee da go napravi toa na 10 mes. Nitu znaci deka prvoto sto uapealo e ponapredno, nitu deka vtorovo docni. Sekoe dete se razviva po svoja sema. Potpiranje so pernici e mnogu mnogu premnogu stetno, dete ne se potpira so nisto, ni so pernici se duri ne sedne samo. Samo pod agol od 45 stepeni i samo da se kreva. A pak od dr strana faktot sto me sedi ne e nikako povrzan so stavanje u dubak, ima decinja prvo ke uspejat da se ispravat sami pridrzuvajki se po mebel, a duri potoa ke sednat.
Не знам зошто се форсира тоа не ставање во дубак. И мене ми рекоа едвај по 5 мин да го ставам, поважно било на земја за да залази. Мојот од 5 месеци лежи на земја па никако да залази, се врти од грб на стомак па на грб и така се движи. Не се ни обидува да се исправи сам, и сеуште не седи целосно сам. Јас го ставам во дубак, по 20 тина мин повеќе пати
Меркур, Електрометал.. ако нема баш таа големина, ке си земеш за сите да ги смениш или бар за една страна.. ова информација од маж ми, јас незнам