Секој различно си кажува значи.. педијатар ми рече во дубак никако, веќе никој не препорачува..а ортопед вика може во џампер, а дубак после 8 месеци. Е ајде сега не знам дали да го ставам или не. На меше несака скоро па ич да седи за да почне да лази. Не знам што е исправно.. Нас сите не ставале што ми е чудно стварно зошто сега не препорачуваат.
Мене ортопед ми рече може дубак откако ќе седи стабилно. Го ставам 15-20 минути на ден кога морам да завршам нешто, во принцип избегавам. Сите различно препорачуваат, но сѐ што е претерано не е ок, освен нели да седи на земја. Ми викаа демек кој бил во дубак не лазел, бебе е машинче за лазење, така да нема правило.
Кога почнуваат да лазат? Моево кога е на меше се исправа на раце високо,ама нозете не ги става во позиција на лазење. Не се ни влече. Само во круг се врти. Има ли нешто загрижувачко за 7ипол месеци? Воопшто несака на меше, џабее е ако го терам кога несака, дали 10 мин само и толку..
Не, и мојов беше ист. Исто само во круг се вртеше или се ролаше како палачинче не можев на подлога да го оставам одма завршуваше надвор од нејзе. Од кај 8 почна да стои на сите 4 и да се клати, накај 8 ипол тргна малку ама на 9 пролазе профи.
Го имавме за првото дете. Ова е некоја следна верзија, ама е речиси истиот. Би го препорачала. Супер беше.
На еден сличен прочитав дека максимум 20мин смее да седи и мора да се паузира. Има вакви ограничувања ако ти текнува?
Мислам дека типично ограничување со самиот џампер немаше, ама имавме насоки од ортопед дека бебето над 6-7 месеци не би требало да е во џампер подолго од 30 - 45 минути во денот.
Мене ортопед ми рече дека ако има јадра на колковите може во дубак, а педијатарот ми рече никако пред 8 месеци.Кој да слушам сега?
Нормално ортопедот...тој е што ги гледа колкчињата на ехо и се останато, педијатарот што гледа? Повеќето дубаци се до 11 кила когга ќе го ставиш ти во дубак кога ќе ти трча низ дома? Педијатрите си дозволуваат да кажуваат се и сешто а за некои работи врска си немаат ама буквално врска си немаат
Најдобро никого и воопшто да не го ставаш во дубак. Не се работи само за колковите, ортопедот требало да ти објасни и што се случува ако го ставаш во дубак, да те информира какви фази се прескокнуваат и каква штета може да се направи. А не само може да го ставаш, требало и други работи да каже. Со такви помагала им се наметнува да стојат и им се ускратуваат важни развојни фази, бебето треба да си ги помине сите фази самото кога ќе биде извежбано и спремно за тоа. Дубакот е присилување да оди, а не е спремно, па може и разни проблеми и деформитети да се направат. Имај ги предвид и овие работи, не само дали колковите се со јадра или не.
Од 8миот месец се очекува самостојно да седи,без потпирање,да стане од легната положба и да седне. Затоа се чека да се усоврши таа фаза па после да се стави во дубак. Мене така ми објасни ортопедот.
Педијатарот во овој случај е во право, пред 8 не треба да се реди во дубак. Најдобро воопшто да не го редиш, нема потреба.
Imate li iskustvo so nekoj od ovie dubaci? Dali e podobro sonplasticen dzamper ili so platno ? Se zagreav za primebebe toj shto e sam na slika ama go nema nikade prestanal uvoz lani vo juni. Ako nekoja majka prodava socuvan bi razmislila da kupam na "staro" .
Овој џампер приме бебе воопшто не е добар. Не го сакаше моево,некако се лизгаа ноџињата напред и го извадив. Можеби се подобри тие со целосна подлога
Јас имам сличен. Се радува бебе во него, скокаше ама сега кога го ставам корне се што може и почнува да кенка да го извадам. Не фрлај многу пари зашто кратко се користи, во него смее 20минути,па се прави пауза. Мене буквално ми служи за да го оставам 5 мин колку до вц да одам или ручек да ставам. Инаку, кога почнуваат да се исправаат само доле сакаат.