Да ве прашам за совет. За духовден во петок се носи посно знам. А земјени и керамички предемети не се носат или? Дали се носат за душа ќерамички предемти во бела боја?
Петокот пред Духовден е посен ден, како и скоро сите петоци во текот на годината. Што значи и задушницата што ќе ја раздавате треба да биде посна. Според македонските обичаи, садовите украсени со цреши, листови од орев и цвеќиња се раздаваат на самиот ден Духовден. Само не заборавајте дека Духовден не е празник само на мртвите, туку многу повеќе и на живите. Тој ден е роденденот на Црквата. Не е лошо на тој ден да се оди на гробишта, ама многу побитно и подобро е да се појде и в црква. Па кога ќе заврши светата богослужба, може слободно да се оди и на гробишта. Исто така според македонското христијанско предание, до Духовден не се јадат цреши.
Дали имаш некое логично објаснување како процесот на раздавање храна 'за душа' може да му наштети на твоето бебе?
Edna od povekjeto crkovni gluposti i nebulozi. Razbiram da si pojdesh, oddadesh pochit ili ednostavno go posetish mestoto kade e zakopan onoj kogo si sakal, ti bil tatko, majka, blizok .. Iako i toa nema nekoja smisla, poshto nego go nema nitu ke go ima! Postojat sekjavanjata i pochitta, koja mozesh sekade da ja oddadesh - seedno e! Nitu nekoj se vratil od mrtvite, nitu pak nekogash ke se vrati. Glej te gi zivite!