Духовна (православна) литература - дали, колку, што читате?

Дискусија во 'Религија' започната од Serafima, 28 јуни 2011.

1. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.936
    Допаѓања:
    4.715
    Најдобро да ја побарате по оние кои продаваат книги на старо или по скопските цркви: свети Димитрија, свети Георгиј во Чаир... Постаро издание е.

2. Puellapulchra

Puellapulchra Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.070
    Допаѓања:
    10.128
    Каде има да се купи Православна литература? Дали ја има во библиотеки? И ако да, во кои?

Кои книги би ми ги препорачале да ги читам?

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    960
    Допаѓања:
    2.755
    Јас обично од саеми на книга имам купувано, но имаш и добар избор во книготека Икона, во Рамстор (https://ikona.mk/), а има и во Литература, Сакам Книги, Три и по храмовите. Ти ја препорачувам "Несвети, а свети" https://ikona.mk/product/несвети-а-свети-и-друге-приче/, Зрнца од Синап од Еромонах Филип од Зрзе (https://preminportal.com.mk/duhovnost/manastiri-i-crkvi/13982-bigor), Запечатениот ангел од Николај Лесков, Животот и словата на старец Порфириј Кавсокаливит, Совети за спасение во денешниот свет од Старец Пајсиј https://sakamknigi.mk/product/совети-за-спасение-во-денешниот-свет/.

На Orthophill, Elenpelen и Puellapulchra им се допаѓа ова.
  4. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.936
    Допаѓања:
    4.715
    Јас би ги препорачал:
    1. Точно изложување на Православната вера од Свети Јован Дамаскин, Икона
    2. Господовите празници од митр. Јеротеј Влахос
    3. Толкување на светите евангелија според Марко и Јован, приредил архм. Иринеј Стефановски (храм ,,Свети три светители'' спроти автобуска станица Скопје).
    4. Водич низ светите тајни - Преспанско-пелагониска Епархија.

Овие книги се учебници за нашата вера и ни помагаат да научиме во Кој Бог веруваме. Книгите на разни старци се убави и душекорисни, но најбитно е да научиме за нашиот Бог.

На daylight, Puellapulchra и Elenpelen им се допаѓа ова.
  5. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.648
    Допаѓања:
    17.545
    Дали во црквата св. Димитриј, Скопје има продавница за купувања православна литературата, Библија, Псалтир и акатисти?

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.936
    Допаѓања:
    4.715
    Псалтир и Библија се купува од Библиско Здружение. Позади Соборната црква, во зградата на Архиепископијата. Кога одиш од Партизанска има скалички и по нив горе е библиското здружение, таму се најевтини.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  7. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.648
    Допаѓања:
    17.545
    Имам тоа купив прееска, Акатисти ми требаат сега...

8. UsenameNotFound

UsenameNotFound Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2019
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    254
    Јас од Православна литература само Библијата ја читам.

Да бидам искрена имам пробано и други православни книги да читам ама не ми се допаѓаат иако сум верник. Како прво во некои користат некој чуден вокабулар, некои долги зборови и термини што никогаш ги немам слушнато и никој не ги ни користи..

Покрај тоа, кога ги читам тие книги, се чувствувам како да сум под постојан суд. Содржината е некако напишана како да те критикува. Без разлика дали е молитва или некој текст, постојано мора да те потсетува дека си голем грешник и да те критикува. Јас знам дека сите сме грешници, но ако некој постојано ти го става тоа пред очи, како очекуваш да се развие доброто во тебе?

Верувам дека верата и духовниот раст не треба да се базираат само на тоа да се потсетуваме на сопствените гревови. Не велам дека треба да ги заборавиме или да правиме што сакаме, но начинот на кој учиме и растеме во верата треба да нѐ мотивира, да ни дава инспирација и да нѐ прави подобри луѓе.

Јаков 3:12 – Од еден ист извор не може да тече солена и слатка вода.

За мене, тоа е суштината на духовниот раст: да се полниме со добри мисли, зборови и намери, кои нѐ водат кон правење на добри дела и станување подобри личности.

9. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.648
    Допаѓања:
    17.545
    На UsenameNotFound, MeowMeow и eliesaab им се допаѓа ова.
  10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.648
    Допаѓања:
    17.545