Форумџика на годината

Духовна (православна) литература - дали, колку, што читате?

Дискусија во 'Религија' започната од Serafima, 28 јуни 2011.

1. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.954
    Допаѓања:
    4.751
    Најдобро да ја побарате по оние кои продаваат книги на старо или по скопските цркви: свети Димитрија, свети Георгиј во Чаир... Постаро издание е.

2. Puellapulchra

Puellapulchra Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    10.400
    Каде има да се купи Православна литература? Дали ја има во библиотеки? И ако да, во кои?

Кои книги би ми ги препорачале да ги читам?

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    993
    Допаѓања:
    2.844
    Јас обично од саеми на книга имам купувано, но имаш и добар избор во книготека Икона, во Рамстор (https://ikona.mk/), а има и во Литература, Сакам Книги, Три и по храмовите. Ти ја препорачувам "Несвети, а свети" https://ikona.mk/product/несвети-а-свети-и-друге-приче/, Зрнца од Синап од Еромонах Филип од Зрзе (https://preminportal.com.mk/duhovnost/manastiri-i-crkvi/13982-bigor), Запечатениот ангел од Николај Лесков, Животот и словата на старец Порфириј Кавсокаливит, Совети за спасение во денешниот свет од Старец Пајсиј https://sakamknigi.mk/product/совети-за-спасение-во-денешниот-свет/.

На Orthophill, Elenpelen и Puellapulchra им се допаѓа ова.
  4. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.954
    Допаѓања:
    4.751
    Јас би ги препорачал:
    1. Точно изложување на Православната вера од Свети Јован Дамаскин, Икона
    2. Господовите празници од митр. Јеротеј Влахос
    3. Толкување на светите евангелија според Марко и Јован, приредил архм. Иринеј Стефановски (храм ,,Свети три светители'' спроти автобуска станица Скопје).
    4. Водич низ светите тајни - Преспанско-пелагониска Епархија.

Овие книги се учебници за нашата вера и ни помагаат да научиме во Кој Бог веруваме. Книгите на разни старци се убави и душекорисни, но најбитно е да научиме за нашиот Бог.

На daylight, Puellapulchra и Elenpelen им се допаѓа ова.
  5. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.729
    Допаѓања:
    17.722
    Дали во црквата св. Димитриј, Скопје има продавница за купувања православна литературата, Библија, Псалтир и акатисти?

6. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.954
    Допаѓања:
    4.751
    Псалтир и Библија се купува од Библиско Здружение. Позади Соборната црква, во зградата на Архиепископијата. Кога одиш од Партизанска има скалички и по нив горе е библиското здружение, таму се најевтини.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  7. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.729
    Допаѓања:
    17.722
    Имам тоа купив прееска, Акатисти ми требаат сега...

8. UsenameNotFound

UsenameNotFound Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2019
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    270
    Јас од Православна литература само Библијата ја читам.

Да бидам искрена имам пробано и други православни книги да читам ама не ми се допаѓаат иако сум верник. Како прво во некои користат некој чуден вокабулар, некои долги зборови и термини што никогаш ги немам слушнато и никој не ги ни користи..

Покрај тоа, кога ги читам тие книги, се чувствувам како да сум под постојан суд. Содржината е некако напишана како да те критикува. Без разлика дали е молитва или некој текст, постојано мора да те потсетува дека си голем грешник и да те критикува. Јас знам дека сите сме грешници, но ако некој постојано ти го става тоа пред очи, како очекуваш да се развие доброто во тебе?

Верувам дека верата и духовниот раст не треба да се базираат само на тоа да се потсетуваме на сопствените гревови. Не велам дека треба да ги заборавиме или да правиме што сакаме, но начинот на кој учиме и растеме во верата треба да нѐ мотивира, да ни дава инспирација и да нѐ прави подобри луѓе.

Јаков 3:12 – Од еден ист извор не може да тече солена и слатка вода.

За мене, тоа е суштината на духовниот раст: да се полниме со добри мисли, зборови и намери, кои нѐ водат кон правење на добри дела и станување подобри личности.

9. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.729
    Допаѓања:
    17.722
    На UsenameNotFound, MeowMeow и eliesaab им се допаѓа ова.
  10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.729
    Допаѓања:
    17.722
  11. Босилче

Босилче Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2021
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    217
    Дали некој знае од каде можам да купам Псалтир ама да е заедно со молитвите? Може и од некоја страница ако знаете од каде можам да нарачам, оти во Библијата псалмите ми се без молитвите. :|

На Orthophill и Mickey Mk им се допаѓа ова.
  12. Mickey Mk

Mickey Mk Нов член

Се зачлени на:
    12 ноември 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    Подолг период и јас барам, и затоа го креирав профилов денес!

На Orthophill и Босилче им се допаѓа ова.
  13. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.954
    Допаѓања:
    4.751
    На GirlLove, Mickey Mk и Босилче им се допаѓа ова.
  14. Босилче

Босилче Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2021
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    217
    Ти благодарам многу @Orthophill. :) Бидејќи гледам 2/3 врсти, би требало во секој да ги има славите?

15. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.954
    Допаѓања:
    4.751
    Повардарска епархија на времето имаше издадено псалтир без молитви по катизмите, ама мислам дека тој тираж е исцрпен. Со молитви по катизмите сигурно се следните псалтири (сите се исти само кориците се различни):

upload_2025-11-13_22-6-56.png upload_2025-11-13_22-7-23.png upload_2025-11-13_22-7-46.png

Овој го немам проверено, ама веројатно и тој е:
    upload_2025-11-13_22-9-13.png

На Босилче му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mickey Mk

Mickey Mk Нов член

Се зачлени на:
    12 ноември 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    Христос помеѓу нас!
    Ти благодарам за инфо!

17. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    771
    20251214_104358.jpg

По препорака на духовникот моментално ја читам Флавијан а колекцијата ја збогатив уште со неколку други исто така препорачани од духовникот освен Лествица која ми се виде како интресна па ја зедов и неа така да опремен сум на некое време за читање :D

На eliesaab, Elenpelen, Orthophill и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    771
    Тоа е и поентата сестро да сфатиме сите дека сме многу грешни и дека грешиме пред Бога секој ден и дека постојано ни е потребна неговата милост и прошка на гревовите. Авторите на православните книги голем дел биле монаси и аскети кои и покрај испосничкиот живот и подвизите што ги правеле во верата се сметале за многу грешни и тоа е став што секој од нас треба да го развива во себе суетата кај човек е мајка на сите останати гревови поради која и самиот ѓавол паднал од небесата а православната литература и Библијата се прирачник токму за тоа живеење на еден скромен, понизен и добродетелен живот и секојдневна борба со страстите и гревовите на тој начин го осведечуваме Христа и стануваме светилник во светот

На Burevesnik му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.065
    Допаѓања:
    82.436
    Многумина прашуваат во темава, па еве наидов на Фејсбук страна каде што продаваат Библија и духовна литература.
    Слово

На Wideperpetual му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.954
    Допаѓања:
    4.751
    Јас не ви препорачувам да купувате од овие прематари, затоа што цените им се многу поскапи од реалните. Книгите скоро сите се од Библиското Здружение (Архиепископија, кај Соборен Храм). На пример: Светото Писмо - Библија во Библиско Здружение е 1100 денари, Нов Завет и Псалтир 400 денари, Свето Писмо - Библија на црковнословенски 1000 денари итн, а другариве ги продаваат по 1550, 750, 1550...
    Не дозволувајте прематарите да ви ги крадат парите.

На eliesaab, Burevesnik и Mr.Limonko им се допаѓа ова.