Јас би ги земала .... Од страв зошто можат нагло да скокнат. А од трансфузија штом ти дале значи треба па ти како си сакаш. Штета нема само подобра циркулација се обезбедува.
И јас испитував д димери 32+5сум и ми беа 820 Аспирин примав до 32недела и во петокот ги прекинав со него ми беа 660 а без него 820 Мислењето беше дека е во ред терапијата т.е премама и магнезиум, нема потреба од друго Петановски ми ја води бременоста, и ми кажа до 32недела се примало аспирин
@Божур , 820 во 28 недела воопшто не се високи вредности. Д-димерите се зголемуваат со напредок на бременоста. Мене во 29та недела ми беа 3900 и добив терапија 14 клексани. Работата е што од трансфузиологија ке добиеш терапија за се што е над 500 пошто они не земаат во предвид бременост. Барем кај мене др.Кочо не зеде предвид, т.е ми рече дека он како трансфузиолог мора да препише терапија а одлуката за примање да ја прецизира гинеколог.Штета ако ги примиш нема да имаш. Мене на испитување ме прати матичниот кога во 28ма виде лакуни на постелката. Тоа значи зреење кое не треба да се случи толку рано. Зрела постелка значи намалено снабдување со храна на плодот и предвремено породување. Клексанот би ја разредил крвта и така би биле сигурни дека плацентата има доволна прокрвареност и плодот добива доволно храна. Значи-одлуката да се примаат клексани или не треба да биде врз основа на состојбата на плацентата и висина на д-димерите. Според мене-ако големината на плодот одговара на неделите, ако плацентата е ок, ако ехо доплерот е ок-а водејки се дека вредностите не ти се воопшто високо- нема потреба од терапија. P.S http://perinatology.com/Reference/Reference Ranges/D-Dimer.htm Еве да видиш дека вредностите не ти се за терапија. До 1700 кај трудница во трет триместар се нормални вредности.
Devojki, znaete li dali treba da se zeme terapijata denot pred da se napravi kontrola na transfuziologija ili da ja odlozam za posle bockanje?
Јас последната контрола пред да ми ги прекинам го прашував ова и ми рекоа дека треба земањето крв да е минимум 2 саати после последно боцкање и од обратна страна (ако боцкаш клексан лево, крв да ти земат од десна рака).
@2ndLuck ке си се боцнеш ден претходно најнормално. Ja се боцкав во 9h, а во 11h одев на контрола. За ова што го пиша @Ano , прв пат слушам и ми нема никаква логика. Инекцијата не делува локално за да има врска раката кај се прима....
Jas se bockam vo 12h, a kontrola imam zakazano vo 16h. Znaci moze da se bocnam istiot den pred kontrola?
@2ndLuck да,прими си клексан во 12h, и после ке си идеш на контрола. Мене толку контроли никој не ме праша во која рака примам клексан...и бидејки не делува локално само на местото на примена туку на целиот крвоток-одговорно тврдам дека ова со раката не е точно. Еве незнам....незнам да го објаснам...
Devojki, jas denes pravev kontrola na transfuzioligija, posle 12 clexani imam malo podobruvanje. Hemostazata mi e podobra, aptt od 21 sek se kacilo na 23.3 sek, dimerite mi se skoro isti okolu 860. Se e ova ok za treto tromesecie, aptt moze uste edna sek da se podobri spored tabelite za trudnuci, megjutoa transfuziologot mi ja prodolzil terapijata uste dve nedeli pa na kontrola Se mislam da gi zemam uste dve nedeli, ke vidam I so doktorkata.
Мешиња, дали е обавезно испитување д-димери? Јас сум седми месец и на постелката нема ништо, се е ок, ама докторот и рече ако сакам да одам кај матичната и таа ќе ми каже дали да испитам или не. Јас кај матичната не сум била досега, ама и ако испитувам тоа, ќе одам приватно, 800 денари е. Ама дали вие сте испитувале? И ако одам во авицена и ако се покачени, од таму ќе ми дадат терапија или?
Јас испитувам од др.причини цела бременост. Во Авицена џабе ќе правиш т.е не ти служи зошто не пишуваат терапија. Можеш хемолаб, систина, клиника. Само од таму би добила терапија. Систина и хемолаб се 2000 и нешто, претерано. Инаку, ако немаш лакуни на постелка, ако се развива ок бебе, не препорачуваат да се прави , ако ти е мисла напрај во авицена исти ден имаш резултати ако нешто недај боже е покачено ќе те пратат со приоритетен на клиника.
Јас примав клексани од 13 недела до месец дена после породување. На постелката немаше ништо, протоците беа во ред, со бебето се беше во ред. Ги примав заради покачени д-димери и кратки протромбински времиња. Мене ми рекоа мора да ги примам за да не развијам тромбоза во бременост или после породување. Затоа одев на контрола и после породување се додека д-димерите дојдоа во граници на нормала. Ако примите клексан брзо пред контролата што мене ми се случуваше зашто примав по два дневно тогаш докторот запишува дека сте примиле терапија и го има тоа во предвид кога ги толкува резултатите.
Сметам дека трансфузија се точни. Не може да се зафркаваат со неточни рез. и од ракав да даваат таква сериозна терапија. Еднаш кога бев, сестрата едвај ме избоцка и не зема многу крв. Докторката што беше вика резултатите не ми се допаѓаат. Ја викна сестрата и и рече уште еднаш боцни ја убаво. Потоа беа резултатите во ред. Најверојатно си знаат по некои параметри.
Тоа сепак си е твоја одлука. Кај мене се беше во ред , бебе беше понапредно ама матичната ми рече да си проверам за секој случај и среќа што проверив. Д димерите ми беа 3000 и еве месец и пол сум со клексани и се си е во ред. Нејкам да те испаничам ама матичната ми рече ако не сум испитала они со текот на неделите ќе се качувале повеќе и без терапија за некое време можело да дојде до многу несакани последици.
Tri meseci ispituvam d dimeri vo privatna vo mojot grad, mi vadat rezultati od 300 do 500. Slucjano napraviv vo druga privatna rezultat 1300. Stana sumljivo. Od newborn me pratija vo hemolab zasto nemav uput za transfuziologija, tamu shok 8000 rezultatot. Sledniot den morav pak za sk na transfuziologija mi izvadija 4000. Kako I da e, I so 8000 I so 4000 moram da primam kleksani dva pati na den. No nikade da mi se sovpadnat rezultatite napraveni vo rok od tri dena.
И јас за тоа прашав прееска. Јас сакам на приватно да одам, па затоа прашав за Авицена ако знае колку се точни таму.
Mamicki ispituvav didimeri sega vo 20 nedela i se zacudiv bidejki mi se niski -iznesuvaat 207 (gi ispituvav na transfuziologija a granica e od 0 do 500 )