Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Видиш тоа со лимонот не сум знаела, ми рече Кочо капки за нос да земам за цело време влажност да одржавам за да не морам да дувам јако...оф, ќе пробам се.. фала ти!!!!!

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Референтните вредности се за не-трудни. 535 е одлично за 35та.
    http://perinatology.com/Reference/Reference Ranges/D-Dimer.htm

На Happyinlove и srekice им се допаѓа ова.
  3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    На докториве им стана рутински преглед, но треба да е со причина. Ако види на постелка лакуни и калцификати порано од што треба, и ако протокот на крв низ папочна не е идеален.

На srekice и Emma2 им се допаѓа ова.
  4. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Ај Ве молам за помош. Вие што проверувате д димери и хемостаза, а истовремено примате аспирин, дали пред проверка неколку дена го прекинувате аспиринот? Матичниот ми рече за 2 недели да проверам, ама 5-6 дена пред испитувањето да го прекинам аспиринот, наводно нема да даде точни резулати ако го пијам. Мене ми е страв да го прекинам, што мислите?

5. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    јас не го прекинав (ниту матичен ми рече такво нешто ниту трансфузиолог) и последниот пат ми проверуваа и учество на аспиринот (или така некко се викаше, демек колку е ефикасен во мојот организам). Мислам дека не би требало да се прекинува, нели тој се пие за да ја подобри состојбата, протокот, па со него би се видилео дали е добра состојбата. Што ако ги види точните резултати...секако штом дал аспирин не се како што треба. Не знам шо да кажам. Ама ова е размилување на лаик, сигурно докторот има причина за такво мислење. СПоред мене најарно трансфузиолог на ова ќе одговори.

На Софија 88 и Magic13 им се допаѓа ова.
  6. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Ти благодарам. И мене не ми е логично да го прекинам, а и страв ми е да не се искомплицира после нешто. Другиот доктор кај што одам на приватно никогаш не ми спомнал да го прекинам, а досега само д димери проверувам на приватно, во неговата болница. Бидејќи не сум од Скопје, тука и да проверам на државно немам доверба во резултатот. Изгледа најдобро е да си побарам упат за Скопје.

7. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Ни мене никогаш не ми рекле да го прекинам со пиење, еднаш само за фраксапарин ми рекоа од боцкањето до вадењето на крвта да темпирам да има 4 саати поминато за да мереле таму нешто како ми делува .

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    9.843
    Јас денес бев да проверам д-димери, исто пијам Аспирин, и се имав напиено пред да одам, никој ништо не рече, само трансфузиологот забележа шо пијам, за кога ке ги коментира резултатите да има во предвид.

На srekice, Magic13, Софија 88 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    695
    Минатата недела бев 940 платив, и плус торч 550ден

10. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    :f:Ви благодарам, девојки!

На Софија 88 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. BrideToBe

BrideToBe Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    86
    Ne znam za Gradska, jas doznav deka vo Drzavna ponedelnici. Ama ne mozea da mi najdat termin od kaj maticniot, se zafateno.

12. BrideToBe

BrideToBe Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    86
    Девојчиња, не успеав да најдам ништо по форумов, може не барам добро, може ли некои корисни совети како да се боцкам со клексани во стомак? Сопругот ме боцка сега во рака, ама партали се направив од модрици, кај матичниот ми рекоа најубаво во стомаче, да фатам дебелко, и дека не останувале ни модрици ниту болело. Ама се плашам уште. Ај некој корисен совет плис. Фала многу!

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Тромбоцитите ми се 178. Горна граница 400. Ме интересира кога ве праќа гинекологот за д димери,кога ќе ја поминете горната граница?
    Инаку јас ги проверив во 5-6 недела само шѕо дознав дека сум бремена, добри беа.

14. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    И мене ми се исто колку твоите тромбоцитите. 20та недела сум,и уште не сум проверила димери. Матичната засега се води по тромбоцитите.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    34.764
    Јас ги испитав без повод со упат од гинеколог (по неуспешно ифв) па излегоа мн високи така да побарај си упат и ќе те боцнат на трансфузиологија па ќе си знаеш дали ќе треба на трансфузиолог или си се мирни димерите

16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Да можно е кај мене беше така ама за три недели се симнаа

На Kejt777 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Dal je moguce.. pred nedela ispituvav dimeri vo drzavna mi pokazaa 1739 sto e mnogu, maticnta me isprati na privatno pa tamu da proveram, denes bev tia ispadnaa 1460. So kakvi masini rabote naseto zdrastvo so sekaden ima razni rezultati. Sega da odam vo dr grad tamu sosem 10ti ke dade. I sega za bockanje sum ili ne sum kojznae so ke kaze na kontrola..

18. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ќе ти провери протоци и дали имаш лакуни по постелката ако не проверила до сега
    Ако има ќе мора да се боцкаш.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  19. SexyGirl2

SexyGirl2 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2017
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    454
    Бремена сум 18 недели, пред еден месец ми кажаа дека имам лакуни на постелката и проверував д димери. Но моите за разлика од сите што имате пишувано тука се ниски... Не знам што значи тоа. Сега во четврток ме пратија пак да ги проверам д димерите. Доколку некој го разбира резултатот нека ми подобјасни. Фала многу received_268449407399473~2.jpeg

20. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    На колку време ги контролирате димерите јас сум 7+4 досега 2 пати ми имат речено да ги проверам во 4 и во 6 недела.