Видиш тоа со лимонот не сум знаела, ми рече Кочо капки за нос да земам за цело време влажност да одржавам за да не морам да дувам јако...оф, ќе пробам се.. фала ти!!!!!
Референтните вредности се за не-трудни. 535 е одлично за 35та. http://perinatology.com/Reference/Reference Ranges/D-Dimer.htm
На докториве им стана рутински преглед, но треба да е со причина. Ако види на постелка лакуни и калцификати порано од што треба, и ако протокот на крв низ папочна не е идеален.
Ај Ве молам за помош. Вие што проверувате д димери и хемостаза, а истовремено примате аспирин, дали пред проверка неколку дена го прекинувате аспиринот? Матичниот ми рече за 2 недели да проверам, ама 5-6 дена пред испитувањето да го прекинам аспиринот, наводно нема да даде точни резулати ако го пијам. Мене ми е страв да го прекинам, што мислите?
јас не го прекинав (ниту матичен ми рече такво нешто ниту трансфузиолог) и последниот пат ми проверуваа и учество на аспиринот (или така некко се викаше, демек колку е ефикасен во мојот организам). Мислам дека не би требало да се прекинува, нели тој се пие за да ја подобри состојбата, протокот, па со него би се видилео дали е добра состојбата. Што ако ги види точните резултати...секако штом дал аспирин не се како што треба. Не знам шо да кажам. Ама ова е размилување на лаик, сигурно докторот има причина за такво мислење. СПоред мене најарно трансфузиолог на ова ќе одговори.
Ти благодарам. И мене не ми е логично да го прекинам, а и страв ми е да не се искомплицира после нешто. Другиот доктор кај што одам на приватно никогаш не ми спомнал да го прекинам, а досега само д димери проверувам на приватно, во неговата болница. Бидејќи не сум од Скопје, тука и да проверам на државно немам доверба во резултатот. Изгледа најдобро е да си побарам упат за Скопје.
Ни мене никогаш не ми рекле да го прекинам со пиење, еднаш само за фраксапарин ми рекоа од боцкањето до вадењето на крвта да темпирам да има 4 саати поминато за да мереле таму нешто како ми делува .
Јас денес бев да проверам д-димери, исто пијам Аспирин, и се имав напиено пред да одам, никој ништо не рече, само трансфузиологот забележа шо пијам, за кога ке ги коментира резултатите да има во предвид.
Ne znam za Gradska, jas doznav deka vo Drzavna ponedelnici. Ama ne mozea da mi najdat termin od kaj maticniot, se zafateno.
Девојчиња, не успеав да најдам ништо по форумов, може не барам добро, може ли некои корисни совети како да се боцкам со клексани во стомак? Сопругот ме боцка сега во рака, ама партали се направив од модрици, кај матичниот ми рекоа најубаво во стомаче, да фатам дебелко, и дека не останувале ни модрици ниту болело. Ама се плашам уште. Ај некој корисен совет плис. Фала многу!
Тромбоцитите ми се 178. Горна граница 400. Ме интересира кога ве праќа гинекологот за д димери,кога ќе ја поминете горната граница? Инаку јас ги проверив во 5-6 недела само шѕо дознав дека сум бремена, добри беа.
И мене ми се исто колку твоите тромбоцитите. 20та недела сум,и уште не сум проверила димери. Матичната засега се води по тромбоцитите.
Јас ги испитав без повод со упат од гинеколог (по неуспешно ифв) па излегоа мн високи така да побарај си упат и ќе те боцнат на трансфузиологија па ќе си знаеш дали ќе треба на трансфузиолог или си се мирни димерите
Dal je moguce.. pred nedela ispituvav dimeri vo drzavna mi pokazaa 1739 sto e mnogu, maticnta me isprati na privatno pa tamu da proveram, denes bev tia ispadnaa 1460. So kakvi masini rabote naseto zdrastvo so sekaden ima razni rezultati. Sega da odam vo dr grad tamu sosem 10ti ke dade. I sega za bockanje sum ili ne sum kojznae so ke kaze na kontrola..
Ќе ти провери протоци и дали имаш лакуни по постелката ако не проверила до сега Ако има ќе мора да се боцкаш.
Бремена сум 18 недели, пред еден месец ми кажаа дека имам лакуни на постелката и проверував д димери. Но моите за разлика од сите што имате пишувано тука се ниски... Не знам што значи тоа. Сега во четврток ме пратија пак да ги проверам д димерите. Доколку некој го разбира резултатот нека ми подобјасни. Фала многу
На колку време ги контролирате димерите јас сум 7+4 досега 2 пати ми имат речено да ги проверам во 4 и во 6 недела.