Фала ти многу. Како се закажува за проверка на калциум, од матичната упат или ... и колку е на приватно да незнаеш?
Па не знам, јас на Ендокринологија одам за тироидата и докторката ми дава упат и за тоа. Не знам на приватно, но види на страницата од Авицена, има ценовник. Или ѕвони им, ќе ти дадат информација.
Јас боцкам клексани 0.4 уште од моментот кога разбрав дека сум бремена. Клексаните и фраксипаринот имаат исто дејство. Не пијам калцум, ама пијам метилфолат од 1мг, аспирин х1, метилкобаламин 1мг, фемибион и ц витамин.
Аспиринот веднаш ми го прекина (откако прокрварев) и само фраксипарин ми даде трансфузиологот, метил фолат пијам 2х1 од 1000, метил б12 2х1 од 1000, премама дуо, д3 од 4000, ц витамин, магнезиум директ од 400 1 или 2 во денот. Ке прашам на наредната контрола дали треба калциум (иако мислам ке ми дадеше ако требало)
Jas proveruvam od 8nedela, ama jas imam loso minato. A obicno koga ke se oformi placentata 16nedela, koga celosno ja prezima ulogata. Zatoa sto didimerite se vazni da ne se pojavata kalcifikati. Ama toa go gledat na eho kakov e sostavot na placentata
Мене ми даде сега упат, кога бев во 20та недела на преглед. Немам никакви индикации ама и реков дека немам доказ за крвната група и се збуни. Рече ајде оди да се провериш. На исто место се проверуваат тие па ми даде и за д димери.
Кај мене и тромбинско и активно се под нормала веќе 2 месеци ама уште сум без терапија (претпоставувам ме штедат). За 2 недели треба по трет пат да проверам и се плашам дека тогаш ќе добијам терапија. Која недела си ти и од кога примаш клексани? Вака реално стварно боли? Не се плашам од игли ама смачено ми е искрено од боцкања.
А кој те следи? Матичен или трансфузиолог? Јас инсистирав да е трансфузиолог. Едвај успеав да се видам со специјалист, ама сега сум во бубањ
И јас сум со сличен резултат, само димери ми се 680, среќа па димериве се исти како и пред месец и пол, не се качуваат. Активирано парцијално ми е скратено, а 6 месеци боцкам Фраксипарини, си стои на истото од самиот почеток на бременоста. И јас сакам трансфузиолог да ме следи за овие работи, а не гинеколог.
Да, во Ремедика само не знам да ти кажам точно кој трансфузиолог зашто не одам лично туку гинекологот ми пренесува.
Bas denes mi gi vide maticnata tezultatite i rece deka nemalo potreba..dodeka privatnata insistira za bockanje
Како што пишав и погоре, и активното и тромбинското ми се под нормала, а димерите 1600 во 20та недела ми беа, а сум без терапија. И за мене гинекологот се мислеше дали да ми даде терапија ама трансфузиологот рекол дека нема потреба, само редовно да ги контролирам. Ваљда си ок ама пак не е лошо една консултација да направиш со трансфузиолог.
Колку под нормала? Во бременост е нормално да се пониски. Наназад во коментари имам постирано колку треба да се во секое тромесечие.