Можно е да се намалат димерите во бременост ? 600 и нешто ми беа во 8 ма недела,а сега 400 и нешто 15 та недела
Na univerzitetska klinika ili vo institut za transfuziologija? Dali ste ispituvale sega brzo, zasto mi kazaa tuka vo Kumanovo deka nema reagensi?
Девојки зошто се плашите да одите на трансфузиологија? Таму ги испитуваат болните од гриповите или општо дека е на клиника? Па и во ремедика и во систина е исто дури и полошо, таму доагаат и од други држави пациенти значи по не безбедно е
Zenski zdravo!Primam kleksani,so istite se bockam na racete t.e.gorniot del kaj ramenicite ,no bidejkji podolgo vreme gi primam a najverojatno ke gi primam i cela bremenost,pa baram care za modricite koi se pojavuvaat od bockanjeto.Nekoja so slicno iskustvo?
Која недела си? Обично во рана бременост можеш во стомак после тоа кога нема да можеш рацете партал ќе ти бидат...јас ги мачкам со хепатромбин и ми помага
14g.n. sum,a gi primam vekje 3 nedeli.Inaku taka mi kaza ginekologot vo race da gi primam.jas stravuvam da ne slucajno ne gi bockam pravilno pa zatoa da mi se pravat takvi modrici
Ne se plasam, tuku ne izleguvaat termini od kaj mojot maticen, a koga gledam na moj termin ima, drugo mi kazaa demek nemalo reagensi ni vo Kumanovo ni vo Skopje, voedno ne sakam da odam na privatno zasto za trudnici e se besplatno vo drzavni institucii. Deneska cel den vrtam vo Institutot i nikoj ne se javuva. Znaete li koj doktor transfuzilog dava mislenja od institutot?
Матичниот гинеколог нека ти даде приоритетен 24 часовен упат за на трансфузиологија, и приватните ги носат у државна ако немаат такви лаборатории (систина имаат) ама и зошто да плакаш 3-5.000 за испитувањата а и да ти дадат клексани ако се од приватен трансфузиолог нема да можеш да си ги рефундираш средствата. За реагенси не сум слушнала дека немаат. Јас сум другата недела на контрола
Зависи од гинеколошките ординации јас кога бев кај Снежана во ординација Коруноски ми кажаа дека од трансфузиологија ги враќале со 24часовен упат (што некако и нема логика) и затоа си земав од матичен и не ми направија никаков проблем
Можеби треба помалце од 45°С да ги боцкаш само гледај и ептен плитко под кожа да ти бидат зашто ќе ти се направи како топче(не е страшно со масирање се губи одма) ама знам дека во упатството пишува дека не смее така
Не ги вратија само им рекоа по оние со редовен термин што имаа... завчера баш додека чекав извештај имаше со24ч упат...
Ова ми го кажаа од ординацијата им се случило на доста да ги вратат...а и како им е ќејф на трансфузија така прават искрено
Искрено чудно ако е така зш јас бев со термин женава пред мене имаше една и човеков на шалтер и рече госпоѓо по термините ќе бидете примени...а додека излегував да земам извештај исто го слушнав за др... никој не беше вратен затоа и ме чуди иако од др страна па не ме чуди гинеколозиве да недаваат упат... па мора од матичен општ...
Во септември кога бев имав закажано преку матичен бидејќи гинекологот не можеше кога влегов таму му кажав на трансфузиологот дека сум времена и дека веќе примам терапија и имаше напишано во извештајот кога пак требаше да ме боцкаат е сега бидејќи матичниот не пишал дека шалсум набремена(што нема логика терон да пишува) си платив за испитувањата кога ги земав резултатите вика ејј па ти бремена си била и викам па ви кажав ама вие не верувавте...Сега бев пред скоро месец со 24 чадовен исто од матичен таа на шалтер ме праша дали сум и викам да, епа оди само да те боцнат ништо не платив...како сакаат така си играат таму за жал
И најново прашувам кај матичниот гинеколог за упат на трансфузиологија ми вика од пред пола месец имале забрана за да издаваат упати за трансфузиологија.Вика матичен доктор со друга дијагноза да те испрати .Значи човек да си пукне што може у нашава држава незнам.