Ova so upative za na transfuziologija e stvarno glupost ziva ,ne e do doktorite tuku sistemot za zakazuvanje taka im e naprven. Jas isto pred mesec dena bev na transf.so upat od opst maticen lekar bidejkji ginekologot ne mozese da izdade-imase termini megjutoa na site niv pisuvase ,,Ne za bremeni zeni’’! Koga otidov na transf.kaj dr.Jani bas go iskomentiravme ova i on bese izrevoltiran vika glupost napravile ,a povekjeto sto mi doagjaat se so lazna dijagnoza od opst maticen lekar i da ne recam site se bremeni poso realno na vas i najmnogu vi treba!
Кај мене упатот првиот пат беше : Варикозни вени на долни екстремитети. Кога отидов на трансфузиологија ми рече можеле да те пратат со наод: венска компликација во бременост. И до ден денес кога одам во извештај така ми стој.
баш Иста ситуација Матичен гинеколог може само да те прати да испиташ д.димери а не и на трансфузиолог Која им е логиката во системот Неразбирам :/ До пред месец дена одев со општа шифра...а срга кпга требаше да земам извештај за клексани пред ифв со Единствената што системот ја прифати од општ матичен за Варикозни вени... Чудесно Наше здраство...
Јас баш денес се јавив за термин кј мојот матичен гин и одма ми дадоа упат и термин за во вторник за ддимери и хемостаза да испитам
Mozebi nesto smenile da se nadevame na podobruvanje na toj katastrofalen i haoticen sistem od koj se zalat ne samo pacientite tuku i samite doktori!
Ама за во лабораторија ти дале упат, а кој ке ги чита резултатите, ако ти треба терапија треба да е од трансфузиолог
Месец дена користев фраксипарин ампули, и не ги рефундирав. Кога се потврди веќе бременост решив да поднесам со последниот извештај. Денес ми стигна писмо од фондот, дека е одобрено, и ќе ми пуштеле пари на сметка. Незнаев дека пуштаат писма, и можно е и да е одбиено барањето? Тоа не ми беше јасно
Стига писмо Да... ако е одобрено обично пишува и некаква пресметка ....и за некој ден парите ги имаш на сметка
Здраво девојки, јас вчера испитувам д-димери прв пат во 33 недела и ми излегоа високи околи 4000 од памет се извадив. Матичната ми изреагира како да умирам, се убив плачајќи цел ден. Ми препишаа клексани. А бебенцето е добро немам лакуни ни ништо на постелката. Е сега незнам клексаните дали имаат шанси да ја намалат вредноста на д-димерите, на пороѓајот дали влијаат, незнам многу сум исплашена
Не е за плашење работата. Боцкај клексан и уживај. Секоја втора боцка во денешно време. Нема да ти влијаат на пораѓај не се плаши.
Ти благодарам, денес прочитав повеќе искуства од членки кои се боцкале ми олесна малку ама вчера докторката ме испаничи незнаев како се викав
Да даваат ама само да провериш али не давале со тој упат и извештај од трансфузиолог.Така ми кажаа вика јас можам да те упатам ама извештај нема да добиеш.Ништо ќе си одам на приватно.
За рефундирање ни од приватен трансфузиолог не признаваат... пробај ако си за терапија закажи со од општ матичен...
Не ми е јасно зошто за испитување ддимери морате да имате упат за трансфузиолог. Мене ми даваа упат без термин без дата, во лабораторија да идам па матичен гинеколог ми гледаше резултати и за клексан само носев рецепт од матичен колку клексан треба да примам тие ми даваа извештај ко трансфузиологот да го дал, со печат негов и потпис. Само некоја ако има покомплициран проблем матичната ја препраќаше на трансфузија инаку таа одредуваше дали и колку клексани треба.
Не те разбрав. Матичен гинеколог ти даваше клексани, а на извештајот пишуваше како да е даден од трансфузиолог?