Ke ve molam za soveti i za kolku vreme uspeavte da gi namalite d-dimerite... Denes prv pat me bockaa i mi rekoa deka ke treba za 10 dena da napravam kontrola. Mnogu sum isplasena,mojot ginikolog me isprati cisto onaka bez nikakvi znacajni indikacii... Koga go zemav rezultatot kako grom da me pogodi.
Ke ja primam vo 28 nedela jas ja naracav vo aptekata blizu mene treba da odam da ja zemam so fiskalna i smetkopotvrda
Devojki dali denovive nekoj bil na transfuziologija. Maticnata mi dade prioriteten upat samo da mi ispitaat hemostaza i d dimeri za utre da pojdam ama nekako mi e strav da se matkam po klinika.Gledam ispituvate privatno sto potoa so izvestaite koj gi cita kako gi refundirate parite
Jas sabalje bev vo 8 mi septemvri ,mi zemaa materijal isto so prioriteten upat.ima redar da se drzi distanca na vlez ve proveruraat (temperatura,prasanja dali ste bile vo stranstvo.nema voopsto guzva
Да ви напишам за моите патишествија со д-димерите. Примам клексани уште од пред трансферот, превентивно заради вродената тромбофилија, и д-димери проверивам на 4 недели. Секогаш на долна граница ми беа. Овој месец проверувам, на државно во нашиот град, 2928 . Инаку сум 21 недела. Од памет се извадивме со мажот ми. Се јавив на докторката во Систина, ми вика штом се толку, боцкај по два клексана на 12 сата. Истиот ден ги проверив и на приватно. Вчера добив резултат 460. И сега на кој да му верував ? Денес бев на преглед во Систина, уште кога ме виде докторката, вика постелката е супер, нема шанса да се високи. И да бидеме сигурни, проверивме уште еднаш во Систина. Таму добиме резултат за еден час. Д-димерите 1,24. Според нивните референтни вредности на долна граница. И сега пак си примам по еден клексан на ден. Џабе толку стресирање, плачење, и џабе два дена боцкав по два клексана. Затоа девојчиња, внимавајте каде ги правите испитувањата, и не си ставајте при срце, доколку добите високи вредности.
Mene maticnata mi rece na transfuzija vrakale ne ispituvale a oni ne davale upat ,se mislam na svoja raka privatno da odam matocnata mi vika rano e do 30 nedela imam vreme ,na plan sum vo avicena da odam
Девојки денес бев на трансфузиологија на клиника. Бев со 24 часовен упат што важи и ме примија. Еден по еден пуштаат, нсдвор чекаме на отворено. Внатре нема никој, сам влегуваш. Резултати одма денес пратија кај матичната, па она пушти мејл на трансфуз. за да пратат они извештај колку клексани треба да примам и сега го чекаме мејлот. Јас сум 36+4, може затоа ме пуштија, морав да проверам, а на влез ги проверуваа упатите, може некој и вратија.
Здраво, ако може да ми кажете во врска со ставањето на клексани. Во упатството пишува да се ставаат под агол од 90 степени и целата игла, додека сестрата ми кажа да се боцкам со иглата под агол од 45 и да влезе пола игла.. Ако може ваше мислење?
Јас се боцкам под агол од 45 и пола игла ... кога се боцкав со цела игла ми се правеа модрици големи.
Можеш и цела игла јас со цела се боцкам само убаво ќе го фатиш местото и да биде малку под 45 степени али али не и ептен под кожа да не ти се направи топче...и мене ми се правеа првите 5 пати од левата страна кога се боцнав а после тоа не ми се ни поцнаваа боцките
Во среда ми завршуваат клексаните. Треба да ги примам цела бременост поради мутации, исто беше и претходната бременост. Дали некоја знае дали ќе мора да правам испитувања или ќе може матичен гинеколог да ми препише? Или колку што сфатив трансфузиолог треба да прати извештај кај матичен?
Оф оф мислам дека овој пат на приватно ќе ги купам.а скрининг со страв бев и чекам да поминат 14 денаод страв хаха Ај ќе се консултирам со Елена, во мојот град катастрофа е регулирано тоа испитување. Хемостаза во една лабораторија па за д ддимери на друго место. И после за извештај на трето. Шетање низ болница колку сакаш[/QUOTE]