[/QUOTE] Ако евентуално ти е позгодно во Скопје, во Хемолаб ги закажуваат на пола саат, чисто, културно одма ќе си завршиш. Извештајот е со мислење од доктор. Е сега, не сум сигурна, ама мислам тој извештај го признаваа за рефундирање. Само нека потврди уште некој. Или евентуално јави се, прашај таму.
И јас бев Хемолаб, добив извештај. Тој извештај ќе го приложам за клексаните ( и плус стариот извештај од транфузиолог од клиника што ми важеше еден месец). Се надевам дека ќе помине тоа.
Мислам дека не може со извештај од приватен трансфузиолог, сега постапката за рефундирање е преку матичниот гинеколог. Инаку, баш и јас сакав да кажам за тие што сакаат на приватно, во Хемолаб е 2200 пакетот хемостаза, димери и крвна слика. Нема гужви, убаво е.
Инаку ми се јавија од трансфузиологија да ме советуваат да не одам. Викам, решение друго? Не сум била 2 месеца, уште 2 да чекам не е малку за контрола. Вика, вие дојдете ако сакате, не се откажуваат прегледите, само препорака е да не се оди ако не е итно. јас од мерак шетам на трансфузиологија.
Истото и мене ми го кажаа2 недели оддложувам, со прекинати фраксипарини.и требаше да ги проверам дали се покачени. Од приватни поликлиники не ми ги важат резулататите
Мене така да ми кажеа, ќе отидев, последна контрола ќе ми беше. Но ми рекоа дека ми го откажуваат терминот
А бе он така го почна муабетот, ама дека го напнав што да правам сега, така ми рече, не се откажува упатот/прегледот, ама препораките се тие. Демек не знам јас дека не треба да се мафтам по лекари. Ама јас не сум била на контрола 2 месеца. Имав добиено 65 клексана. Се мислам да им одам.
Ама и не се фер. Прво ми кажува демек се откажува и после откако го напнав, ваљда да не излезе проблем, ми вика терминот си стои, ако еве ви е итно, појдете..
Епа, ќе ни стане итно. Од кај знаеме колку ни се димерите? Колку да чекаме? Ставам маска и ракавици и ќе одам.иако кај нас нема.морам во друг град да одам,ама тоа е.
Јас на приватно бев на контрола и на приватно купив 50 Фраксипарини. Но ќе ги прежалам ајде, уште толку треба да земам до крај, но тие што имаат уште доста, греота е да не рефундираат.
Реално и така е. Не се малку парите и не секој ги има. Јас разбирам еве да знаеме дека е 2, 3 недели па ајде, ама со месеци да си плаќаме така?! Мора да има алтернатива. Затоа и на тој му велам и сега што да правам? Кое ми е решението, а морам тест. Стварно се некоректни.
Башка Клексаните и поскапи се. Скоро 10.000 дадов за 50 Фраксипарини, но знам дека е толку до крај, ги прежалив веќе. Сега не верувам дека ќе има гужви на Трансфузиологија, опремена со заштита и оди ако се решиш. Штом не смислиле друг начин за да го средат ова, мора вака, тоа е.
Мене на трансфузиологија ми рекоа да не одам. Во мојот град им рекле никако праќање на трудници во болница, има заразени со корона. Се јавувам во фондот кај нас ми викаат мораш да испиташ за извештај. Им викам не примаат, може ли од приватно. Ми вика не може. Ако не успеам до вечер да најдам начин ќе мора да барам новинар да го праша Венко.
Истиот ден, за чудо, иако одговор многу штур, пишале да продолжам 7 дена и толку. Инаку денес бев, имаше гужва надвор на отворено, ама прво пуштаат трудници. Си почекав малце, зашто еден по еден, а внатре таа пола саат зема крв, се чувствував како крводарител, хаха, траеше и траеше.
Ццц тогаш од приватен нека примаат. Или опција ако имаш да ти земе друг крв (некоја приватна лаб.) па да им ја однесе. Се сеќавам кога одев на трансфузија , стално носеа на пултот крвои од други градови .