Јас со вакви времиња, и димери 500, се боцкав. Елена ми викаше како ќе каже гинеколог. Ама веќе имав лакуни на постелката, па се боцкав. Ама бев некаде накај 7ми месец. Боцкав до крај.
Здраво, 37+2 сум, Д-димерите ми се намалени на 1500, трансфузиолог ми препиша уште 15 дена Клексан па контрола а матичниот ми кажа да не ги примам веќе да прекинам. Совет?
Јас трансфузиолог би слушала. Мене па и гинекологот ми рече до крај да боцкам штом така рекол трансфузиолог, а димери ми се 580. Гинеколозите гледаат протоци, постелка и така според ехото проценуваат дали треба да се боцка или не. А трансфузиологот ги гледа резултатите од крвта, димерите и хемостазата.
Како и за други работи во оваа држава, ни на оваа тема докторите немаат ист став. Мојот доктор вели дека освен ако не мора, антикоагуланти да не се примаат. Вели дека многу трансфузиолози ги даваат да се заштитат себе си, а бременоста е состојба која сама по себе е специфична. Затоа и има реф. вредности за возрасни и вредности за трудници. Според него, резултатите од димери и времиња, како и крвна слика треба да се гледаат заедно со раст и развој на плодот, како и протоците. Не е се црно бело на оваа тема. И витамини и минерали во бременост не се земаат ако нема потреба (зборам за вит. Ц, Д, Б, магнезиум итн.) а не пак антикоагулант. Исто така, тој вели дека ако се почне со клексани не се прекинуваат до крај и покрај добрите резултати. Страшно е тоа што трудниците се во ситуација да бираат на кого да веруваат повеќе. И едните и другите само гледаат да се покријат. А каде во оваа приказна се гледа доброто на трудницата и бебето?
И јас би слушала трансфузиолог. Гинеколог гледа протоци и се тоа што објаснуваш, ама специјалност на трансфузиологот е состојбата на организмот, крвта во нормална и „вонредна“ состојба. Точно знаат кога се дава, а кога не клексан и не е точно дека даваат да се заштитат. Мене на ГАК кога бев видов еден куп доктори и сите едно ме прашаа само - Колку ти се Д димери. Ниту се заинтересираа за времиња, ниту знаеа правилно да ги протолкуваат. Секој за своето.
јас примав ради безбедност, а не ради високи димери, поточно малку ми беа изместени времињата. Откако се породив и кажав на Др. дека сум примала клексан и ми направија крвна слика. Димерите ми беа 8000 после царскиот и примав уште месец дена антикоагуланти. Така што ако кажал трансфузиолог да се прима, треба да се прима
Два месеци чекам поврат, прво велеа водека е во процедура, сега дека ќе ми исплатат да чекам, мислам немам коментар, безобразие ...
Во ред е тоа, ама што правиме ако гинеколог вели не треба а трансфузиолог вели треба? Или кога трансфузиолог вели да правиш како каже гинеколог? Мене и трансфузиолог и гинеколог ми рекоа дека димерите сами по себе не значат ништо без времиња и ехо и протоци. Кога отидов да раѓам, никој не ме праша за димери или времиња, а имав лакуни на постелка. Само ме прашаа за скриен шеќер затоа што плодот беше поголем. Јас не примав антикоагуланти, никој не ме праша дали сум примала, со царски и по автоматизам испитаа. Примав клексани 6 дена по операцијата. Не примаат сите клексани по царски? Знам дека и после други операции се примаат клексани.
Јас трансфузиолог би слушала во таа ситуација, а не сум била во ситуација да ми каже трансфузиог што ќе каже гинеколог. Лакуните ваљда ги следел гинеколог и требал да те прати на специјалист. На пораѓај не гледам зошто е битно дали си примала, освен кога последно си боцкана заради ризик од крварење.
@MilaSs12 точно, примаат, ама на ГАК не им испитуваат на сите ако не напоменеш..по автоматизам ставаат по 1 на ден додека лежиш. Ама откако проверивме ми ставаа по 2 на ден, оти само 5 клексанчиња ништо немаше да завршат
Сакам да прашам упат за димери од страна на доктор гинеколог специјалист колку време трае? За хемостаза знам дека е со термин ,а за ова?