Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. spirkovski

spirkovski Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    1.614
    @Ece 1309 Јас ги боцкам во нога, помалку ме боли од рамо :)

2. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.760
    Допаѓања:
    4.599
    Кукла почна по два пати да се боцкаш сега после позитивен тест или уште предходно?

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    од 6та недела. Се надевам во вторник да ми намали. тогаш сум на контрола.

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.032
    Допаѓања:
    123.899
    Кукле и јас сум вторник. Може ќе се видиме :hai:

5. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    8.451
    Девојки кога се испитуваат д димери треба да се оди на гладно или нема врска?

6. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Нема врска. Се оди ако те прати гинекологот, а за тоа треба да имаш некаква индикација што ќе ја види на ехо или ако си правека генетски испитувања и се покажале мутации.

7. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    8.451
    Па ми рече матичната да испитам, иначе сега сум 29 недела. Од понеделник ќе одам систина да испитам па да видиме што ќе речат. Бебето добро се развива ама ми рекоа превентивно да испитам

8. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Kaj mene nema nitu indikacii na eho nitu mutacii, ama d-dimeri visoki. Mislam deka maticnite vo nekoja odredena nedela veke pocnuvaat da im kazuvaat na trudnicite da ispituvaat.

9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.903
    Допаѓања:
    13.527
    Јас во 28 недела испитував. Мислам дека претеруваат со испитувањава докториве веќе, ама тоа е.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    На предавањето во Систина докторката кажа дека бременоста е хиперкоагулабилна состојба сама по себе и нормално е да се покачени вредностите.

На eli25 и barby им се допаѓа ова.
  11. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    8.451
    Со анализиве не не оставаат раат да уживаме во бременоста, секои 2 недели ново испитување

На mal.ecka, karibian и stevemila им се допаѓа ова.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.903
    Допаѓања:
    13.527
    Да, и јас имам така слушано, а и дека може и џабе да се примаат клексани и аспирини и димерите пак ќе си бидат покачени.

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Баш така кажа докторката. Рече никогаш не праќала никого да испитува димери. Кажа ако бебето напредува и одговара на гн нема причина за паника.

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    2.841
    Девојки може да ми кажете по колку време ви стасаа парите од клексаните? Пред 4 недели поднесов документи , во саботата добив решение , па да знам за колку време можам да ги очекувам?

15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.032
    Допаѓања:
    123.899
    Првиот пат за 3 недели. Сега поднесов 27 феб. уште нема. Ми го изгубиле извештајот од трансфузија и носев нов пред 2 недели. Поднесов и крајот на март и тие ги нема. Кај секого различно стигаат. Можеш да се јавиш таму меѓутоа , никој не одговара!

На stevemila и Aneta92 им се допаѓа ова.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.074
    Допаѓања:
    33.098
    Да во принцип ако се одговара според неделата не би требало да има место за паника и во бременост е нормално да се покачени д-димерите ама и тогаш има референтни вредности. Ако се покачени до одредена граница нипшто не се прави ама ако се над граница за гестациска недела оди клексан или пак ако има и други промени како промени во коагулациските времиња тогаш оди клексан.

Е сега да не ве паничам ама добар гинеколог ќе провери и протоци пред да каже се е во ред. Бебето може да нпаредува до одреден степен и со намален проток а потоа може многу лоши нешта да се случат.

Исто така кај бебето можеби ништо да не се случува се да си е во ред и протоци и бебе и се а да има проблем мајката заради хиперкоагулација. Јас бев таков пример да немаше клексаи и сипитувања ќе добеив тромбоза при крај на бременост или породување. Гинеколошки се беше во ред ама јас имав ептен високи д-димери и ниски когулациски времиња. Ако не примав клексани ќе завршев како мајка ми со тромбоза или како една колешка која исто добила тромбоза по породување зашто никогаш не испитала д-димери. На времето не испитувале ништо и мајка ми сега цел живот мака мачи со тромбоза.

Поентата на долгиот пост ми беше подобро се да се провери на време отколку да се реагира касно. И секогаш е подобро да е те прати докторот на испитување отколку да тера своја шема.

На stevemila и barby им се допаѓа ова.
  17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас кажав што рече докторката. Што би било кога би било никој не може да предвиди.

мислам секоја втора трудница е на клексани. Нашите родители не ни знаат што е тоа, па никакви проблеми немале со бременостите. Мислам се претерува со ова малку повеќе.

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.074
    Допаѓања:
    33.098

Јас затоа и пишав дека за да не се предвидува што би било кога би било се прават испитувања. Ако нешто не е во ред се реагира со време. Од сопствена мака и искуство нејќам доктори што оставаат нешта на случајности и надевање дека се ќе биде во ред.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    По таа логика сите треба да испитаат генетски мутации уште пред/на почеток на бременост.

На krstevska123 и eli25 им се допаѓа ова.
  20. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.903
    Допаѓања:
    13.527
    А колку само останале бремени без проблем и родиле, а пред тоа не посетиле гинеколог, а не, пак, генетски мутации.