Форумџика на годината

Д-димери во бременост

Discussion in 'Бременост' started by butterfly.mk, Sep 21, 2013.

1. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Според мене трансфузиологот е покомпетентен за мислење, сепак е специјалист во оваа проблематика. Колку се референтните вредности (во зависност од лабораторијата)? Ако не се лажам во втор триместер нормално беше до кај 1400 а во трет и повеќе? Тоа и не е голема разлика, сигурно затоа ти рекол така трансфузиологот...иако зависи и од други фактори како протоци и состојба на постелка...побарај и трето мислење

Last edited: Jun 29, 2020
    Taurus777 likes this.
  2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Не секогаш е трансфузиологот по кометентен зависи за кој станува збор еднаш мене ми се погоди еден удрен со мокра чорапа ми вика кој ти дал аспирин и клексан или тоа или тоа треба да примаш затоа и кажав и јас на трансфузиологија има само тројца асални доктори и толку не се верува на секого :)

3. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Хаха ништо не ми е чудно веќе, богами не се за верување, ама од кај да знаеме кој е асален кој не луда работа.

Taurus777, Meckicja and Brpbrp like this.
  4. mar3q

mar3q Истакнат член

Во која недела се испитуваат д-димери при нормална бременост?

5. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Мене првпат ми дадоа во 17 да проверам. Малку беа покачени, примав клексани, се нормализираа.

6. Taurus777

Taurus777 Истакнат член

Вчера бев пак правев испитување, 3800 ми се...значи многу. Треба да се 1290 сега во 2 триместер. Сепак ќе морам да примам клексан.

BeLLaDona23 likes this.
  7. K7M10J

K7M10J Популарен член

Ако има некаква индикација те праќа гинекологот, некои не прават воопшто или еднаш само во текот на бременоста

Brpbrp likes this.
  8. None2019

None2019 Активен член

Здраво на сите, бремена сум во 30 недела и досега со нормална бременост. Минатата недела, без посебни индикации, ми дадоа да испитам д димери и резултатот изнесуваше 800. Ми кажаа дека тоа е нормален резултат, но матичната поради превенција, се запна да примам 5 фраксипарине по 0.4. После 5 дена, повторно проверувам и резултатот сега е 2175, значи се зголемил наместо да се намали. Сега повторно истата др ми вика да ја зголемам дозата 5 дена по 2 фраксипарин, а мене ме фаќа страв дека д димерите ќе се покачат уште повеќе. Сакав да почекам без терапија до петок, па да проверам, да видам на што сум тогаш, ама страв ми сега 3 дена без терапија. Ве молам за ваши искуства слични на мојот проблем.

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Од фракспаринот не може да ти се зголемат напротив тоа е единствен начин за да ти се намалат...Единствено што може да ти смени клексан наместо фракспарин. Гинекологот ги гледа протоците на постелката и за да спречи било каков проблем понатака затоа и ти ги дала и подобро што ти ги дала затоа што терапијата со фракспарин или клексан делуваат после 20 дена затоа и се прави еднаш месечно хемостаза и д димери. Колку што гледам ти вл рок од 5 дена си испитала 2 пати што е нормално да е покачено и затоа ти се дадени. Штета од нив нема да имаш само придобивки:)

princess5 likes this.
  10. Среќичка

Среќичка Популарен член

Поднесовме документи за рефундирање на клексани за два месеци. Минатиот месец ми исплатија за еден а беше одобрено за двата. Си викам ај немаат пари. Ќе чекам, ќе пуштат. Денес пак беше мажот ми да носи, и баш ги прашал. Го нашле предметот за рефундирање некаде забутан. Па сега му рекле ќе пуштат за тој предмет за две недели. Муабетот ми е, ако ви каснат со исплата проверете обавезно што е работата.

11. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

На сајтот на фзо вика да не се носат документи во фзо, туку може истото да се направи на маил.
    Ќе си ја пробам јас така среќата.

K7M10J and Brpbrp like this.
  12. Среќичка

Среќичка Популарен член

Еј супер ако може така. Ние сакавме уште пред неколку месеци така ама ни бараше некој пин.

13. K7M10J

K7M10J Популарен член

Можеби докторот гледа нешто на ехото што укажува дека треба да ги примаш. И не се гледа само д димери туку и вредностите од хемостазата.

14. K7M10J

K7M10J Популарен член

Еее ако е така топ. Има детално објаснето што да се скенира и поднесе? И јас од денес ви се придружувам со клексаните конечно. Чекаа лакуни да се појават за да препишат.

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Добро е кога препишале што не те оставиле така како што ги дал господ удрени со мокра чорапа сите...чекаат до последен момент(facepalm)

Среќичка and K7M10J like this.
  16. kukla21

Истото што се носи на рака во фзо.

17. K7M10J

K7M10J Популарен член

Значи слика од фискалните со сметкопотврда ако даваат, извештај од гинекологија дека препишале инекции, потврда од матичен дека сум ги примила, резултатите од трансфузиологија и образецот нивни. Трансакциска сметка. Заборавив нешто? 2 години поминаа па да се проверам.

kukla21 likes this.
  18. kukla21

Барањето од страната.

K7M10J likes this.
  19. None2019

None2019 Активен член

Благодарам на одговорот, инаку дали е штетно наеднаш да преминам од фраксипарин на клексан или мора да се консултирам со др?

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Само со доктор консултација он ти ја одредува терапијата само не се плаши тоа што се качуваат и ако се сега уште покачени, почната ти е терапија на време и не се секирај :)