@Brpbrp гледам се разбораш. На членката на 800 димери и дале терапија превентивно? Ја проверував во 24та, ми беа 1200, ми рече дека ми се топ, дозволено било до 1700.
Не се само д димерите има и времиња. Јас цела бременост примам клексани (поради генетски мутации) а д ддимери околу 700 ми се.
Ништо не се разбирам. Членката вика во 30 недела имала 800, а мене ми рекоа дека смее до 1700 да се покачи до пороѓај. Ај нема везе, ваљда знае докторката, да не и се мешам во занатот.
Димерите и 3000 можат да бидат се додека хемостазата е со нормални времиња ако времињата се испод нормала обавезно даваат клексани ова за трансфузиолог, а гинекологот на ехо ги гледа протоците на постелката ако увиди проблем не доволен доток на крв,лакуни,да почне да се оштетува тогаш се даваат исто клексани. За да има резултат со 3 клексана нема фајде после 20 дена континуирано боцкање се гледаат резултатите и затоа се прави контрола на 20 до 30 дена првиот пат
Здраво.. завчера влегов во 7 месец и правев испитувања гледам резултати и нешто се исплашив од бројката, прв пат испитувам димери и незнам што преставуваат па може некој да ми објасни..
Ќе ти пише сигурно некој што знае. Те следам долго ти имаше проблем веќе со дпкторката не ти правеше скрининг така? не знам дали си од скопје или друг град но побарај смени ја или бар оди на второ мислење...Мора сепак ова доктор да ти го види без разлика девојките тука што ќе ти кажат.
Високи димери имаш и времето ти е доле најубаво да повториш на трансфузија да направиш хемостаза и димери таму активно парвијално време е 26 најниско тука е 22 ставено многу голема разлика има али најверојатно ќе треба клексани да примаш
Незнам верувајте ниту знам што да правам ниту што значи , ниту ми објаснува, пред малце се јавив ми вика резултатите на крвта ти се ок и толку и викам а овие димери вика ке треба со докторката да се консултираш и толку ајде чао..ниту рече кога ништо и викам дали е нешто опасно ми затвори а мене е термин на секој месец сега му доаѓа на први август.. еве се во солзи незнам што да правам
Не се потресувај и на бебето му правиш сега стрес се си осеќа. Пробај да се смириш прво ако не ти се јавува матичната оди на друго мислење ќе ти кажат битно ти е и ехото да се види се
Како што ти кажаа мислења треба терапија да примаш...а со која друга докторка треба да се консултираш? Од трансфузиологија? Затоа оди имап група гинеколози барај друг матичен ако не ти е опција да одиш на приватно..Не се стресувај туку тргни се од неа штом не се замара
Сестрата ми отвори а она рече треба да се консултирам со докторката т.е матичната моја што идам кај неа од прв преглед, до сега кога идам кај неа само ехо ми прави и еднаш крвна слика во авицена и скрининг на 23та недела во државна, и сега ова димери во авицена .. и чудно ми е ако е опасно зошто не ми рече да дојдам да ми објасни дали е опасно или што понатаму ништо.. а дали е опасно за детето што се покачени и што се клексани? се мислам да одам на приватно кај друга докторка без да и кажам на матичната, мм ми вика ај уште малце и во друга бременост кај друга.. многу се нервирам
Не знам колку е опасно да чекаш еве прашај ги членките што ти одговорија штл имаат повеќе познавање од д димери
Треба да примаш клексани, барај да ти закажат порано консултација со матичната, не чекај до први. Таа треба да ти одреди терапија ама матичниве ( барем мојата ) баш и не се стручни многу за тоа. Или втора опција закажи на приватно трансфузиолог да ти препише терапија само на нив им треба и податок од ехото, состојба на постелка, протоци, дали расте бебето соодветно, дали има застој во растот. Ако ова не можеш да го добиеш од матичната ќе треба и на ехо да закажеш кај друг доктор. Не се стегај да побараш второ мислење. Многу од нас паралелно се прегледуваат и на приватно. Не жали сега пари, глеј си го здравјето. Таман работа јас на мојава матична само ако се потпирав...
На приватно и терапија ќе примаш,? треба консултација со трансфузиолог. Се рефундираат пари одпосле за клексани/фраксипарини. Смени матична ако треба, неможе да бидеш до први август без терапија
Клексани се даваат за разредување на крвта за да не дојде до големо згрутчување и да се формира тромб. На детето не може да му штетат инекциите, али како што ти кажаа и другите членки не чекај за матичната да те види оди побрзо на друг лекар
Другарка ми имаше проблем со покачени д димери 3700 и примаше клексани во раме.. и имаше отекнување на нозете,, а јас не осеќам нешто, немам некој необични симптоми, е сега на левата страна кога ќе легнам како боцкање во срце и болка во ребрата и стомакот како камен ми се прави..незнам дали се тие нормални појави...и фала ви на сите, да сте живи и здрави. неможам на сите да пишувам па затоа вака, а утре закажав на ехо на приватна.. и ќе и ги дадам резултатите да ми каже што да правам и како е на ехо и дали е во ред,, и исто уште го незнам полот, во седми влегов завчера , матичната ми рече 3 пати машко последен пат женско.