Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    @Brpbrp гледам се разбораш. :)
    На членката на 800 димери и дале терапија превентивно? Ја проверував во 24та, ми беа 1200, ми рече дека ми се топ, дозволено било до 1700.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  2. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    788
    Завршуваш со клексани и правиш контрола, истиот или следниот ден.

На Taurus777 и K7M10J им се допаѓа ова.
  3. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.471
    Допаѓања:
    3.555
    Не се само д димерите има и времиња. Јас цела бременост примам клексани (поради генетски мутации) а д ддимери околу 700 ми се.

На Brpbrp, NovusOrdoSeclorum и K7M10J им се допаѓа ова.
  4. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Ништо не се разбирам. Членката вика во 30 недела имала 800, а мене ми рекоа дека смее до 1700 да се покачи до пороѓај. Ај нема везе, ваљда знае докторката, да не и се мешам во занатот. :D

На Среќичка му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Димерите и 3000 можат да бидат се додека хемостазата е со нормални времиња ако времињата се испод нормала обавезно даваат клексани ова за трансфузиолог, а гинекологот на ехо ги гледа протоците на постелката ако увиди проблем не доволен доток на крв,лакуни,да почне да се оштетува тогаш се даваат исто клексани. За да има резултат со 3 клексана нема фајде после 20 дена континуирано боцкање се гледаат резултатите и затоа се прави контрола на 20 до 30 дена првиот пат :)

На LivingGlam и NovusOrdoSeclorum им се допаѓа ова.
  6. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Ааааа ок. Од прилика разбирам. Фала ти на објаснувањето. :*

На Среќичка и Brpbrp им се допаѓа ова.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Нема на што, што и да те интересира слободно прашај:hug::*

На Среќичка и NovusOrdoSeclorum им се допаѓа ова.
  8. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Здраво.. завчера влегов во 7 месец и правев испитувања
    гледам резултати и нешто се исплашив од бројката, прв пат испитувам димери и незнам што преставуваат па може некој да ми објасни.. ٢٠٢٠٠٧١٦_١٥١٤٣٣.jpg ٢٠٢٠٠٧١٦_١٥١٤٥٤.jpg

9. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.101
    Допаѓања:
    119.460
    Ќе ти се јави, покачени ти се димерите, ќе треба да те стават на терапија.

На mimi6 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.335
    Допаѓања:
    19.149
    Ќе ти пише сигурно некој што знае. Те следам долго ти имаше проблем веќе со дпкторката не ти правеше скрининг така? не знам дали си од скопје или друг град но побарај смени ја или бар оди на второ мислење...Мора сепак ова доктор да ти го види без разлика девојките тука што ќе ти кажат.

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Високи димери имаш и времето ти е доле најубаво да повториш на трансфузија да направиш хемостаза и димери таму активно парвијално време е 26 најниско тука е 22 ставено многу голема разлика има али најверојатно ќе треба клексани да примаш

На K7M10J и mimi6 им се допаѓа ова.
  12. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Незнам верувајте ниту знам што да правам ниту што значи , ниту ми објаснува, пред малце се јавив ми вика резултатите на крвта ти се ок и толку и викам а овие димери вика ке треба со докторката да се консултираш и толку ајде чао..ниту рече кога ништо и викам дали е нешто опасно ми затвори а мене е термин на секој месец сега му доаѓа на први август.. еве се во солзи незнам што да правам

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Не се потресувај и на бебето му правиш сега стрес се си осеќа. Пробај да се смириш прво ако не ти се јавува матичната оди на друго мислење ќе ти кажат битно ти е и ехото да се види се

На zhap4e и mimi6 им се допаѓа ова.
  14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.335
    Допаѓања:
    19.149
    Како што ти кажаа мислења треба терапија да примаш...а со која друга докторка треба да се консултираш? Од трансфузиологија? Затоа оди имап група гинеколози барај друг матичен ако не ти е опција да одиш на приватно..Не се стресувај туку тргни се од неа штом не се замара

На zhap4e, Brpbrp, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Сестрата ми отвори а она рече треба да се консултирам со докторката т.е матичната моја што идам кај неа од прв преглед, до сега кога идам кај неа само ехо ми прави и еднаш крвна слика во авицена и скрининг на 23та недела во државна, и сега ова димери во авицена .. и чудно ми е ако е опасно зошто не ми рече да дојдам да ми објасни дали е опасно или што понатаму ништо..
    а дали е опасно за детето што се покачени и што се клексани?
    се мислам да одам на приватно кај друга докторка без да и кажам на матичната, мм ми вика ај уште малце и во друга бременост кај друга.. многу се нервирам

Последна измена: 16 јули 2020
    На princess5 и Milkiway им се допаѓа ова.
  16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.335
    Допаѓања:
    19.149
    Не знам колку е опасно да чекаш еве прашај ги членките што ти одговорија штл имаат повеќе познавање од д димери

17. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Треба да примаш клексани, барај да ти закажат порано консултација со матичната, не чекај до први. Таа треба да ти одреди терапија ама матичниве ( барем мојата ) баш и не се стручни многу за тоа. Или втора опција закажи на приватно трансфузиолог да ти препише терапија само на нив им треба и податок од ехото, состојба на постелка, протоци, дали расте бебето соодветно, дали има застој во растот. Ако ова не можеш да го добиеш од матичната ќе треба и на ехо да закажеш кај друг доктор. Не се стегај да побараш второ мислење. Многу од нас паралелно се прегледуваат и на приватно. Не жали сега пари, глеј си го здравјето. Таман работа јас на мојава матична само ако се потпирав...

На Осе, LivingGlam, mimi6 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.101
    Допаѓања:
    119.460
    На приватно и терапија ќе примаш,? треба консултација со трансфузиолог. Се рефундираат пари одпосле за клексани/фраксипарини.
    Смени матична ако треба, неможе да бидеш до први август без терапија

На mimi6 и Brpbrp им се допаѓа ова.
  19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Клексани се даваат за разредување на крвта за да не дојде до големо згрутчување и да се формира тромб. На детето не може да му штетат инекциите, али како што ти кажаа и другите членки не чекај за матичната да те види оди побрзо на друг лекар

На mimi6 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  20. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Другарка ми имаше проблем со покачени д димери 3700 и примаше клексани во раме.. и имаше отекнување на нозете,, а јас не осеќам нешто, немам некој необични симптоми, е сега на левата страна кога ќе легнам како боцкање во срце и болка во ребрата и стомакот како камен ми се прави..незнам дали се тие нормални појави...и фала ви на сите, да сте живи и здрави. неможам на сите да пишувам па затоа вака, а утре закажав на ехо на приватна.. и ќе и ги дадам резултатите да ми каже што да правам и како е на ехо и дали е во ред,, и исто уште го незнам полот, во седми влегов завчера , матичната ми рече 3 пати машко последен пат женско.