Д-димери во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од butterfly.mk, 21 септември 2013.

1. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    788
    Да, во право си, ич не погледнав дека нема терапија, покрај тоа што нема мислење :|
    Инаку ги оставаат резултатите пред врата во една кутија и оттаму си ги земам. Ова е првпат да нема мислење

2. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    788
    Овојпат не пишува ништо, ни мислење, ни терапија, само резултати. Им паднал системот и не можеле да напишат мислење :wasntme:

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Знам дека пред две недели се објаснував со тој на шалтер ми идеше да го тепам :rofl: мислев ќе ми дадат со докторот да се видам ама ни тоа :^) ми рекоа директ на ГАК да одам :) а што е глупавото од ГАК се советуваат со трансфузиолог за мислење да пишат

На GolemaMala му/ѝ се допаѓа ова.
  4. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    788
    Не сум од Скопје јас, изгледа поедноставно е во помаливе градови :)

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    ٢٠٢٠٠٧٣١_١٧٢٨٤٥.jpg
    Здраво.. ги земав резултатите, во 7ми месец сум.. многу се исплашив за овие димери, само ми се покачуваат

6. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    836
    Мене само еднаш ми дадоа мислење и тоа со дебели врски и молење, колење пред 3 месеци. Сега последно им е изрично ние не препишуваме терапија, неможеме врз основа на бројки да лечиме, терапија само на ГАК

На GolemaMala и Brpbrp им се допаѓа ова.
  7. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Веќе си на клексани? Ако не си мислам дека треба да примаш (консултирај се со трансфузиолог на приватно веднаш), а ако веќе си, претпоставувам треба поголема доза.

8. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Не примав, прв пат ми беа 4180 и докторката ми рече да пијам аспиринн 100 со тоа да видиме како ќе биде, дека по скринингот што го правела не сум и личела за клексани, и еве пак проверив тие 7500 :(:(
    многу ми е страв, а во вторник имам преглед...а каде можам да најдам трансфузиолог приватен?

9. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Јас одам во Ремедика кај Павлина.

На Mareea му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Закажи си во Ре Медика кај др. Павлинка Герасимова, не се чека многу за закажување термин, ќе ти ги види резултатите, а може и повторно ќе ти направат хемостаза и дедимери, за помалку од час ќе имаш резултати и ќе ти препише терапија.

11. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Се јавив на докторката рече да почнам од вечер клексани, ниту знам во кое место се примаат дали треба пред јадење или после, и дали болат :(:(
    А за Павлина од ремедика се јавив ми релоа од понеделник таму има термини 1600 ден и не закажав, штом треба да почнам клексани, можеби нема потреба..а мм кога ги зема резултатите му рекоа како не е страшно д димерите до 35.000 се покачуваат

12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ти кажаа клексани од колку да земеш 0.4 или 0.6? Не е за димерите активно парцијално ти е 21 најмалце 27 треба да ти биде тоа значи дека крвта наместо за 27 секунди за 21 се згрутчува а тебе тоа не ти треба во моментот да се згрутчува толку бргу...кој месец си? Можеш да ги боцкаш 4 прста над лактот местото се штипе и се боцка од агол од 45 степени додека се вбризгува останува штипнато местото додека не се извади иглата. Се надевам ти помогнав и се боцкаат на секој 24 часа ако е еднаш во ден одбери си едно време и секој ден во толку ќе се боцкаш:)

На Mareea и firequeenn им се допаѓа ова.
  13. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Пред еден час се боцнав прв пат.. од 0.4 се , а тоа со 21 секунда има нешто опасно на други резултати, ништо не разбирам, а во вторник ми е терминот кај докторката што ми рече да пијам аспирин

14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Доволно е времињата да ги средиш со клексан да ти се покачат така и димерите ќе си се намалат. Клексанот ја разредува крвта за подобар проток на твојата крв низ телото до детето преку плацентата они што ги викаат протоци за да не настане згрутчување се дава клексанот:)

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Аха, јас од денес почнав и многу се исплашив кога видов 7500.. а за другите разултатите не ги разбирам.. уште 9 имам, мислам дека секој ден треба да се боцкам..а по твое како ги гледаш резултатите и знаеш има нешто опасно? и фала ти многу на одговорите господ здравје да ти даде :hug::hug::hug::hug::hug::hug:

16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Не се страшни до бовките се ќе се среди само што можеби ќе ти ги дадат до крај на бременост да ги боцкаш не се секирај. Што и да те интересира слободно прашај:inlove::l::l::hug:

17. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    7ми месец сум, на 13 октомври ми е здравје термин, а јас ништо не осеќав дека имам некој симптоми на покачени д димери, ниту имав абортуси ниту некоја ризична бременост, и докторката ми вика дека плодовата вода е добра и детето фала му на Бога добро и останатото, само што чудно толкава бројка ми излегува

18. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Секој месец треба да проверуваш хемостаза и дедимери, за да се види дали треба да се зголеми дозата или да остане иста. Не е ништо страшно, не се плаши, се ќе биде во ред.

19. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.976
    Допаѓања:
    5.379
    Провери си и во друга лабараторија, ако имаш висока бројка.
    Понекогаш прават грешки.

20. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Пред 15 дена во авицена правев беа 4180 и пред 2 дена во трансфузиологија државна 7500
    е сега како знам дека на секоја бремена се покачуваат и е нормално, баш прашав други доктори надвор.. ако немам некој проблем со нозете отечени или со дишењето и наследно не е страшно , пак незнам.. ќе видам со клексаните